Yeni Doğan Köpeklerde Göz Enfeksiyonu
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Oftalmi Neonatorium
Yavru köpeklerde, göz kapaklarının ve göz küresinin iç yüzeyini kaplayan mukus zarı olan konjonktiva veya göz küresinin şeffaf ön yüzey kaplaması olan kornea enfeksiyonları gelişebilir. Enfeksiyon tipik olarak üst ve alt göz kapaklarının ayrılmasından ve açılmasından sonra, yaklaşık 10 ila 14 günlükken gerçekleşir.
Genellikle enfeksiyonun kaynağı doğumda bulaşan enfeksiyöz vajinal akıntıdır, ancak hijyenik olmayan bir ortam da yenidoğanlarda enfeksiyona yol açabilir. Staphylococcus spp. bakteri veya Streptococcus spp. Bakteriler genellikle yavrulardaki enfeksiyonlardan sorumludur. Bu tür enfeksiyonlar tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir.
Belirtileri ve Türleri
- Gözde iltihaplanma, kızarıklık ve konjonktiva akıntısı ile birlikte konjonktivit gelişebilir.
- Kuru ve kabuklu akıntı nedeniyle üst ve alt göz kapaklarının birbirine yapışması
- Göz kapakları gözün önüne yapışıyor
- Gözlerden irin benzeri veya mukuslu (berrak sıvı) ve biraz irinli akıntı
- Yuvada veya yörüngede şişme ve/veya sıvı birikmesi nedeniyle üst ve alt göz kapakları dışa doğru çıkıntı yapar.
- Ülsere kornea (bakterilerin kaplama boyunca delikler yediği göz küresinin yüzeyinde yaralar)
- Daraltılmış göz küresi
Nedenler
- Barajda (anne köpek) doğum saatine yakın vajinal enfeksiyonlar
- Yeni doğan yavrular için kirli ortam
Teşhis
Veteriner hekiminiz, etkilenen yenidoğanlar üzerinde tam bir fizik muayene yapacak ve hamilelik ve doğumun eksiksiz bir tıbbi geçmişine ve ayrıca doğum yapan annenin geçmiş tıbbi geçmişine ihtiyaç duyacaktır. Yetişkin evcil hayvanınız, anneniz, bildiğiniz herhangi bir enfeksiyon geçirdiyse, belirtilerin ve ne zaman başladığına dair bilgileri doktorla paylaşmanız gerekecektir. Annede herhangi bir enfeksiyon belirtisi olmasa bile, yenidoğanın gösterdiği belirtiler doğum kanalı yoluyla bulaşan enfeksiyon türü gibi görünüyorsa, veterinerinizin anneden vajinal akıntı kültürü alması gerekecektir..
Test için ayrıca göz akıntısı kültürünün alınması gerekecektir ve gözü olası travma veya lezyonlara karşı tam olarak incelemek için doktorunuz korneayı (gözün kaplaması) floresan sarı-turuncu bir floresan ile boyayacaktır. kornea yüzeyini aydınlatan, ışık altında küçük çizikleri ve yabancı cisimleri bile görünür hale getiren boya.
Doktorunuz ayrıca, yenidoğanın altta yatan ve tedavi edilmesi gereken bir sistemik hastalığı varsa, kimyasal kan profili, tam kan sayımı, idrar tahlili ve elektrolit paneli isteyebilir.
Tedavi
Veterineriniz, yavrunun göz kapaklarını nemlendirerek ve nazikçe ayırarak ayıracaktır. Gözler açıldıktan sonra, veterineriniz enfekte hücresel maddeyi çıkarmak için gözü ve göz kapaklarını yıkayabilecektir. Göz kapaklarının tekrar birbirine yapışmasını önlemek için sıcak kompresler uygulanacak ve evde tedavi için de önerilecektir. Veterineriniz ayrıca göze uygulanacak topikal bir antibiyotik merhem de yazacaktır.
Yaşam ve Yönetim
Göz kapaklarının tekrar birbirine yapışmasını önlemek için eve döndükten sonra etkilenen yavruların gözlerine ılık (sıcak değil) kompresler uygulayın ve reçete edilen antibiyotik ilacının tam seyrini takip edin. Enfeksiyonun altlıktaki yalnızca bir veya birkaç yavruyla sınırlı olduğu görülüyorsa, sağlıklı görünen yavrularda göz enfeksiyonu belirtilerine karşı dikkatli olmanız gerekir, böylece belirtiler varsa hızlı hareket edebilirsiniz. görünmek.
Gözün bazı bakteriyel enfeksiyonları oldukça bulaşıcıdır ve enfekte olmamış yenidoğanların enfeksiyon kapmasını önlemek isteyeceksiniz. Veterinerinizden, enfekte veya enfekte olmayan yenidoğanları izole etmeniz gerekip gerekmediğini size bildirmesini sağlayın. (Yeni doğan yavru köpeğin sosyal ve fiziksel gelişimi için annesine ve eşine yakın olması önemli olduğundan, gerekli olmadıkça izole etmeyiniz.) Yenidoğan ve annenin yemek yeme ve uyuma alanlarını mutlaka bulundurun. temiz ve hijyenik bir yer kullanın ve annenin meme uçlarını sık sık yıkayın, yalnızca ılık su kullanarak – sabun kullanmayın, çünkü sabun meme uçlarının çatlamasına ve kanamasına neden olabilir – veya veterinerinizin önerdiği gibi.