Köpeklerde Yüksek Seks Hormonları

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Hiperandrojenizm

Köpeklerde hiperandrojenizm, kan serumunda testosteron ve türevleri gibi erkekleştirici seks hormonlarının yükselmesi ile karakterize nadir görülen bir sendromdur. En sık bozulmamış erkek köpeklerde belgelenmiştir.

Erkeklerde androjenler, testislerin interstisyel hücreleri (dokular arasındaki küçük boşluklardaki hücreler) tarafından üretilir ve normal erkek cinsel gelişiminden sorumludur. Androjenler, spermatogenez – sperm oluşumu gibi erkeksi davranışı ve fiziksel gelişimi destekler. Androjenler arasında testosteron, androsteron ve testosteronun bir türevi ve biyolojik olarak aktif bir metabolit (metabolik süreç için gerekli olan madde) olan dihidrotestosteron steroid hormonları bulunur.

Dihidrotestosteron esas olarak prostat bezinde, testislerde, kıl foliküllerinde ve adrenal bezlerde oluşur. Androjenler ayrıca adrenal korteks (böbreklerin yakınında adrenal bezin çevresi boyunca yer alır) ve kadınlarda yumurtalıklar tarafından üretilir.

Hiperandrojenizm, testisler, yumurtalıklar veya adrenal korteks tarafından aşırı hormon üretiminin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. İkincisi, işlevsiz enzim aktivitesine ikincil olarak ortaya çıkabilir. Sentetik androjenlerin uygulanmasıyla birlikte hiperandrojenizm de ortaya çıkabilir.

Hiperandrojenizm, davranış değişiklikleri, üreme sistemi anormallikleri ve cilt problemleri ile semptomlanabilir. Bu bozukluk Pomeranian, Chow Chows, Poodles, Keeshond ve Samoyedlerde ortaya çıkma eğilimindedir.

Belirtileri ve Türleri

  • saldırganlık
  • Yetersiz büyüme
  • Saç dökülmesi – boyun, gövde, kaudal uyluklar, kulağın dış kısmı ve kuyruğu içeren bilateral simetrik
  • Kuru, kırılgan saç
  • Cildin hiperpigmentasyonu
  • Kepek

Dişi

  • Vajinit (vajina enfeksiyonu)
  • Düzensiz kızgınlık döngüleri (kadınlarda “ısı” döngüleri)
  • Uzamış anöstrus (östrus arasındaki süre; “ısı” eksikliği nedeniyle üreme olmamasına neden olur)
  • Virilizasyon (erkek özelliklerin gelişimi – dişi köpeklerde önemli)
  • Klitoral hipertrofi (aşırı klitoris boyutu)
  • Anormal cinsel farklılaşma (rahim içi maruziyet ile)

Erkek

  • Prostatomegali (aşırı büyük prostat)
  • Sperm morfolojisindeki anormallikler (baş, orta parça ve kuyruğun boyutu ve şekli)
  • Sirkumal bez hiperplazisi – ter ve yağ bezlerinde hücrelerin çoğalması
  • Prepubertal (cinsel olgunlaşmadan önce ortaya çıkan)
  • Erken büyüme plakası kapanması (vücut tam boyuta ulaşmadan büyümeyi durdurur)

Nedenler

  • Androjenlerin harici uygulaması
  • Artan iç androjen sekresyonu
  • Kadında, fetüsün utero androjenlere maruz kalması
  • Testis tümörü (en sık olarak testislerdeki boşluklardaki testis tümörüne sekonder)

Teşhis

Veteriner hekiminiz, hipotiroidizm, hiperadrenokortisizm gibi hastalığın altında yatan metabolik bir nedeni dışlamak için kan kimyasal profili, tam kan sayımı, elektrolit paneli ve idrar tahlili dahil olmak üzere köpeğinizde tam bir fizik muayene yapacaktır. veya hiperöstrojenizm. Köpeğiniz anormal davranıyorsa, tam bir nörolojik muayene de yapılacaktır. Genetik bir bağlantı olması durumunda, veterinerinize köpeğinizin sağlığı, semptomların başlangıcı ve aşina olduğunuz herhangi bir genetik arka plan hakkında kapsamlı bir geçmiş vermeye hazır olmanız gerekecektir. Köpeğinizin anne-babasının hamilelik sırasında ve sonrasında sağlık durumunu biliyorsanız, bozukluğun doğumdan önce edinilmiş olması durumunda da yardımcı olacaktır.

Karın radyografisi veya ultrason görüntüleme, her ikisi de hiperandrojenizmin önde gelen nedeni olabilen kitleler veya gonadal doku için karın iç boşluğunu görselleştirmek için kullanılabilir.

Ek olarak, kesin bir tanı koymak için kullanılabilecek birkaç test vardır: İnterseks/gonadal cinsiyet anormalliklerini saptamak için bir karyotip veya kromozom analizi kullanılabilir; seks hormonlarının değerlendirilmesi için serum örnekleri alınacaktır; büyüme hormonu stimülasyon testi; serum testosteron konsantrasyon testi; ACTH”””ye (hipofiz bezinde üretilen bir hormondur) adrenal yanıtı ölçmek için bir adrenokortikotropik hormon (ACTH) stimülasyon testi; ve hiperadrenokortisizmi dışlamak için idrardaki kortizol-kreatinin oranı testi. Sonuçlar değişken olabilir.

Tedavi

Sağlam hayvanların cerrahi olarak kısırlaştırılması önerilir ve herhangi bir testosteron salgılayan kitlenin veya neoplastik (anormal) dokunun cerrahi olarak eksizyonu yapılmalıdır. Adrenal bezin kontrollü yıkımı da yapılabilir. Büyüme hormonları uygulanabilir, ancak tedavi, köpeğinizin hiperandrojenizminin altında yatan özel nedene bağlı olacaktır.

Yaşam ve Yönetim

İlk tedavi köpeğinizin durumunu kontrol altına aldıktan sonra, veterineriniz ilerlemeyi takip etmek ve diğer komplikasyonları veya altta yatan bozuklukları tedavi etmek için takip randevuları planlayacaktır. Veteriner hekiminiz, başlangıçta yüksek olan serum testosteronunu doğrulamak için ACTH stimülasyon testlerini ve kan testlerini ve köpeğinizin hiperandrojenizmin etkilerinden kurtulduğundan emin olmak için standart fiziksel muayeneleri tekrarlayabilir.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et