Köpeklerde Üreme Zamanlaması
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Doğurganlığı En Üst Düzeye Çıkarmak İçin Yetiştirme Zamanlaması
Üreme zamanlaması, doğurganlığı ve gebe kalma şansını en üst düzeye çıkarmak için, kızgınlık döneminde – genellikle “””sıcakta””” olarak adlandırılan – tohumlamanın amaçlı zamanlamasını ifade eder. Bu teknik, köpeklerde gebe kalmayı sağlamak için kullanılabilir.
Bu tıbbi makalede açıklanan durum veya hastalık hem köpekleri hem de kedileri etkileyebilir. Bu durumun kedileri nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, lütfen PetMD sağlık kitaplığındaki bu sayfayı ziyaret edin.
Belirtileri ve Türleri
Köpeklerde doğru zamanlanmış üreme ile gebe kalma olasılığını en üst düzeye çıkarmak için, dişi köpeğin yumurtlama gününü mümkün olduğunca yakından belirlemek en iyisidir – daha yaygın olarak orospu olarak adlandırılır, bu doğru terminolojidir.. Orospuda kızgınlık başlangıcı belirtileri, vulvada şişlik ve açık ila kahverengimsi vajinal akıntının görünümü ile kendini gösterir. Erkek hayvan veya damızlık dişiye ilgi gösterecek ve “işaretleme” sergileyebilir ve bu, genital bölgesinde okşamaya kuyruğunu bir tarafa kaldırarak tepki verir. Bununla birlikte, bir vajinal muayene, yukarıda belirtilen fiziksel ve davranışsal belirtilerden daha verimli bir dönemin göstergesi olarak hizmet eder.
Nedenler
Üreme zamanlaması ve ilgili doğurganlığı maksimize etme teknikleri birkaç nedenden dolayı kullanılabilir. Dişi köpekte gebe kalma konusunda bariz bir başarısızlık varsa bu gerekli görülebilir.
Teşhis
Yumurtlama döngüsünü belirlemenin en güvenilir yöntemi, vajinal astarı incelemek ve dişinin kızgınlık içinde olup olmadığını belirlemek için vajinal muayene ve vajinoskopidir. LH ve progesteron gibi hormon seviyeleri, doğurganlık seviyelerinin ne zaman zirveye ulaştığını belirlemek için test edilecektir. Ek olarak, yumurtalıkların ultrasonu yumurtlamayı doğrulamaya yardımcı olabilir.
Tedavi
Köpek yetiştirirken doğurganlığı en üst düzeye çıkarmak için dişinin yumurtlama gününü tahmin etmek gerekir. Bu nedenle, yumurtlamayı kontrol etmek ve dişi köpeklerin döngüsünü düzenlemek için dişi köpeklere bir luteinize edici hormon (LH) verilebilir ve üreme buna göre zamanlanabilir. Maksimum doğurganlık periyodu, LH zirvelerinden yaklaşık beş ila altı gün sonra ortaya çıkar. Bu süre içinde, progesteron seviyeleri yükseldikten sonra, dişi haftada üç defaya kadar tohumlanarak birden fazla üreme yapılabilir. Dondurulmuş sperma, taze soğutulmuş meniye göre daha az etki gösterse de, dişiyi döllemek için kullanılabilir – LH hormonlarının zirvesinden beş veya altı gün sonra tek bir tohumlama yaygındır. Konsepsiyon şansını arttırmak için progesteron seviyelerine göre tohumlama zamanlaması önemlidir.
Yaşam ve Yönetim
İlk doğurganlığı maksimize eden önlemler alındıktan sonra, prosedürün başarısını belirlemek için bir takip gebelik muayenesi yapılabilir. Bu vajinal numuneler aracılığıyla yapılabilir. Köpekler için gebelik süresi yumurtlamadan yaklaşık 63 gün sürer.
Önleme
Yaşa bağlı faktörler, yaşlı hayvanlar için gebe kalmayı zorlaştırabilir.