Köpeklerde Testis Şişmesi
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Epididimit/Orşit
Epididimit, spermin depolandığı testis tüpünün iltihaplanmasıdır, orşit ise testislerin iltihaplanmasıdır. Durum kronik olabilirken, skrotuma doğrudan travmanın neden olduğu akut formlar daha yaygındır. Epididimit genellikle köpeklerde teşhis edilir ve genellikle yetişkinlik yıllarında göze çarpar; Bu durumdan etkilenen köpeklerin ortalama yaşı dört yaşındadır. Cins, bir köpeğin etkilenme olasılığını göstermez.
Bu tıbbi makalede açıklanan durum veya hastalık hem köpekleri hem de kedileri etkileyebilir. Bu hastalığın kedileri nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, lütfen PetMD sağlık kitaplığındaki bu sayfayı ziyaret edin.
Belirtileri ve Türleri
Epididimit ve orşit semptomları skrotum bölgesinde lokalize olabilir. Bunlar şunları içerir:
- şişmiş testisler
- Skrotumun yalanması ve skrotal cilt tahrişi (dermatit)
- Lokalize olmayan semptomlar ağrı ve ateşi içerir
- Yürüme isteksizliği ve genel uyuşukluk
- Açık yara bulunabilir
- Yemek yemeyi reddetmek nadir değildir
- Kısırlık bu duruma sahip köpeklerde yaygın olarak görülür.
Nedenler
Bu durumun akut formlarına en sık olarak skrotum travması neden olur. Epididimit ve orşit ayrıca enfeksiyöz organizmalar tarafından ve ayrıca viral nedenler (örneğin, distemper), prostat iltihabı (prostatit) ve mesane iltihabı (sistit) ile ilişkili enfeksiyonlar dahil olmak üzere diğer koşullar tarafından tetiklenebilir. Vücudun herhangi bir bölgesindeki ısırık yaraları da epididimit veya orşit gelişimine yol açabilir.
Teşhis
Veteriner hekiminiz, semptomların geçmişini ve başlangıcında rol oynamış olabilecek olası olayları dikkate alarak köpeğinizde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Yukarıda belirtilen semptomların diğer potansiyel nedenleri arasında, skrotum fıtığı, skrotal dermatit, spermatik kordun bükülmesi, spermle dolu iltihaplı doku kütlesi (granülom), spermatik kord üzerinde sıvı dolu torbalar (hidrosel), prostatit, sistit, ve anormal hücre büyümesi (neoplazi). Tedaviye başlamadan önce, tüm bu koşulların öncelikle ekarte edilmesi gerekir.
Enfeksiyöz orşit vakalarında beyaz kan hücresi sayıları yüksek olabilir. Kök neden prostatit veya sistit ise, idrar tahlili muhtemelen idrarda kan, irin veya aşırı proteinleri ortaya çıkaracaktır. Antikor testi, sorunun temelinde bulaşıcı bir organizmanın olup olmadığını belirlemelidir. Diğer nedenleri dışlamak için prostat, testis ve epididim ultrasonu da yapılabilir.
Açık bir yara varsa, bakteriyel enfeksiyon açısından kontrol edilmelidir. Testislerdeki sıvının yanı sıra prostattan da bakteri kültürü alınabilir. Semen de toplanmalı ve test edilmelidir.
Tedavi ve Bakım
Tedavi, köpeğinizin üreme için kullanılıp kullanılmadığına bağlıdır. Eğer öyleyse ve sorun testislerin sadece bir tarafını etkiliyorsa (tek taraflı), kısmi hadım etme bir seçenek olabilir. Bununla birlikte, durum her iki tarafı da etkiliyorsa veya köpeğiniz üreme amaçlı değilse, genellikle tam hadım edilmesi önerilir.
Buna ek olarak, köpeğinize en az üç hafta antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Bununla birlikte, tek başına antibiyotik tedavisi her zaman iyileşmeye yol açmaz.
Yaşam ve Yönetim
Durumun kendisi veya kastrasyon (tek taraflı olsa bile) kalıcı kısırlığa neden olabilir. Tedaviden üç ay sonra köpeğinizin spermi canlılık açısından kontrol edilmelidir.
Önleme
Yaraların hızlı tedavisi ve enfeksiyonların önlenmesi, epididimit ve orşite karşı en iyi silahlardır. İlerleme kontrolleri için veterinerinizi düzenli olarak ziyaret ederken köpeğinizin sağlığını korumak da en iyisidir.