Köpeklerde Tanınmış Kişilere Yönelik Saldırganlık

Köpeklerde tanınmış kişilere yönelik saldırganlık dünya genelinde her yıl ortalama bir milyondan fazla insanın köpekler tarafından saldırıya uğradığı ve ısırıldığı şeklinde kayda geçer.

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde tanınmış kişilere yönelik saldırganlık dünya genelinde her yıl ortalama bir milyondan fazla insanın köpekler tarafından saldırıya uğradığı ve ısırıldığı şeklinde kayda geçer. Kayda geçmeyen ve bildirilmeyen tüm vakaları ele almaya kalksak muhtemelen bu sayı çok daha fazla olacaktır. Çoğu ısırık yaraları önemsizdir, ancak köpek ısırmaları, hastanelerdeki acil vaka girişlerinin yüzde birini oluşturmaktadır. Kurbanların yarısı da genellikle 10 yaşın altındaki çocuklardır.

Köpeklerde agresif davranışsal özellikler, altta yatan başka nedenler varsa önemli sorunlara neden olabilir. Bu tür özellikler genelde yaş, ırk veya cinsiyete göre belirlenmez. Bununla birlikte, eğer genç bir köpek bu özelliklerin belirtilerini gösteriyorsa, genetik kaynaklı olabilir ve bu durum uzun soluklu uğraşılması gereken bir konu olarak ele alınmalıdır. Bu kişilik özellikleri için bir tedavi yoktur, ancak vakaları azaltmak ve davranışın abartılı hale gelmesini önlemek için bir takım çalışmalar yapılabilir.

Belirtiler ve Türler

Köpeklerin agresif davranışlar sergilemesi öncesi birtakım belirtiler sergilemeleri, onların saldırıp saldırmayacakları ile ilgili bize ipuçları verir. Korkusuz bir vücut duruşu ve ciddi bir yüz ifadesine hırlama ve dişlerini gösterme eşlik eder. Bazı köpekler köşeye sıkıştıklarında korkarlar ve çaresiz kaldırdıklarını hissederlerse bu belirtiler gözlenir ve kaçamayacaklarını anlarlarsa saldırganlaşır. Aşağıda bu belirtiler listelenmiştir.

  • Donuk bakışlar
  • Hırıltı
  • Hırlama
  • Atılmaya çalışma
  • Başın yukarı doğru bir pozisyonda olması
  • Kuyruk dikme
  • Bakışların doğrudan ve tehditkâr olması
  • Kulaklarını geriye yatırması
  • Dişlerini çıkarması
  • Havlamayı sertleştirmesi

Tersine, savunmacı saldırganlık belirtileri de aşağıdaki belirtileri gösterir:

  • Baş düşük
  • Kuyruğu arka iki bacağın arasına sıkıştırma
  • Vücudun geri çekinik durması

Nedenler

Köpeklerde agresif davranışlar aşağıdaki nedenlerden dolayı görülebilir;

  • Cinsel olgunlaşma
  • Genetik etmenler
  • Aynı soydan çiftleştirme
  • Çevresel Faktörler
  • İçgüdüsel baskın olma çabası
Köpeklerde Saldırganlık
Köpeklerde Saldırganlık

Saldırganlık, bazı köpeklere korku ve savunma hissiyatından kaynaklı koşullara bağlı olarak, normal karşılanabilir. Buna ek olarak, köpeklerin sevilirken çocuklar tarafından hırpalanması ve canlarının yakılması, istemediği hareketlerin sergilenmesi saldırganlıkta rol oynamaktadır.

Köpeklerin büyüme dönemlerini anlamak köpek saldırganlığını anlamada yardımcı olabilir. 3. haftadan 14 haftaya kadar, yavrular ciddi anlamda sosyalleşmeye ihtiyaç duyarlar. Bundan dolayı bir köpek sahiplenecekseniz, onu yedi ila sekiz haftalık yaş döneminde almak en iyisidir. Köpek yavruları 8 ila 10 hafta arasında korkuları ile yaşarlar. Etraflarındaki herkesten nazikçe ilgi görmesi gerekir. Ergenlik yaklaşık 14 hafta içinde başlar ve cinsel olgunluğa ulaşıldığında sona erer. Ergenlik sona erdiğinde yaklaşık 15 aylıktır. Sosyalleşmesi, insanlara, etrafındaki diğer hayvanlara ve hatta hareket eden ve ses çıkaran her şeye alışması 14 haftalık zamana kadar gerçekleşmediyse, insanlara veya diğer köpeklere asla güvenemezler.

Ergenlik başlangıcından cinsel olgunluğa kadar, yabancılara havlamaya ve daha koruyucu hale gelmeye eğilimlidir. Erkekler bu dönemde işemek için bacak kaldırmaya başlarlar. Yine bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de köpeğin baskın rol üstlenmeye çalışacağı dönem olmasıdır. Bu dönemde evde çocuklar ve diğer köpekler gibi evin ebeveynlerine itaat ettiklerini son derece mükemmel bir şekilde algılar ve onların arasında bir hiyerarşide rol alma iç güdüsüne kapılarak baskınlık kurma eğilimine girer. Bu da evin diğer köpeklerine ve çocuklara saldırgan davranışlarda bulunabileceği anlamına gelebilir. Böyle durumlarda kesin bir dille köpeğin canının yakılmaksızın uyarılması ile disipline edilmesi gerekir.

Koruyucu olarak yetiştirilen köpekler Doberman, Akitas ve Rottweiler, doğaları gereği daha agresiftirler. Terrier gibi küçük köpekler saldırganlık özelliklerini kendi içlerinde daha çok bastırabilirler. Aynı zamanda kısırlaştırılmış köpekler de tipik saldırgan davranışlarda bulunabilirler. Buna hormonal etkiler sebep olur.

Teşhis ve Tedavi

Teşhis genellikle dominant davranış, çatışma saldırganlığı ve sosyal durum saldırganlığını gözlemlenmek suretiyle yapılır. Şu anda köpek saldırganlığının tedavisi için ruhsatlı hiçbir ilaç bulunmamaktadır. Sadece davranışsal terapi eğitimi reçeteli tedavi olarak önerilebilir. Köpeğin sahibi saldırgan davranışların önüne geçmek için davranış yönetim tekniklerinde eğitilmesini sağlamalıdır. Desensitizasyon ve gevşeme teknikleri köpeğin korkusunun üstesinden gelmek için kullanılır. Muzzles gibi cihazlar, köpek evden uzakta olduğu zaman etkili olabilir. Tüm tedavi, insanlara, diğer hayvanlara ve köpeğe yönelik yaralanmaları önlemeye odaklıdır.

Bir köpeğin herhangi bir kişi üzerinde egemen statüye erişmesine izin vermeyin. Ayrıca, bir köpek seçerken, kendi kişiliğinize uygun bir seçim, iyi bir fikirdir. Örneğin naif, ve sakin bir yapıdaysanız, agresif bir köpek almayın.

Onların diğer agresif olmayan köpeklerle oynamalarını ve vakit geçirmelerini sağlamak iyi bir fikirdir, böylece köpeğinize samimiyeti aşılamış olacaksınız. Agresif olan davranışlar azalmaya başladığında ona övgüler yağdırın. Bunu kesinlikle hissedecek ve anlayacaktır. Kabul edilemez davranışlar için ise hafifçe disiplin edin. Örneğin kapıdan bahçeye çıkmadan önce otur komutunu verin ve hemen bahçeye çıkmasına izin vermeyin. Sizi dinliyorsa zaten çıkacağı bahçe gezmesi ona ödül olarak verilmiş olsun. Bu şekilde sizin sözlerinize itaat etmesi daha mümkün olacaktır. Bir şekilde yaşadığı ortamda ona ailenin egemen olanı olduğunuzu göstermiş olursunuz.

Yaşam ve Yönetim

Köpeğin devamlı olarak izlenmesi önerilir. İzlemeye ek olarak, köpek sahibi için köpeklerin saldırganlığını azaltmak ve sosyalleşme kabiliyetini artırmak için önerilen teknikler üzerinde düzenli çalışmak önemlidir.
Bu eylemleri başlatma konusunda destek istiyorsanız, bulunduğunuz bölgedeki davranışsal eğitim merkezlerinden ek tavsiyeler isteyin.

Önleme

Erken sosyalleştirme önlemede önemlidir. Çocuklarla veya diğer köpeklere alıştırılması onlara saldırılması küçük yaşta engellenirse işler kolaylaşır. Dahası, köpekler saldırgan bir şekilde kullanılmamalıdır ve fiziksel cezalar asla uygun değildir. Bunları ve daha önce listelenen önerileri kullanmak, korkuya dayalı ve saldırganlık temelli davranışların görülme sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et