Köpeklerde Parazit Enfeksiyonu (Leishmaniasis)

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Leishmaniasis

Protozoan parazit Leishmania”””nın neden olduğu hastalıklı durum için kullanılan tıbbi terim olan Leishmaniasis, köpeklerde iki tür hastalığa göre kategorize edilebilir: kutanöz (cilt) reaksiyon ve viseral (karın organı) reaksiyonu olarak da bilinir. kara humma, en şiddetli leishmaniasis formu.

Enfeksiyon, tatarcıklar, kamçılı parazitleri bir konağın derisine ilettiğinde edinilir. Enfeksiyondan semptomlara kadar olan kuluçka süresi genellikle bir ay ile birkaç yıl arasındadır. Köpeklerde, her zaman vücutta çoğu organa yayılır; böbrek (böbrek) yetmezliği en yaygın ölüm nedenidir ve neredeyse tüm enfekte köpeklerde viseral veya sistemik hastalık gelişir. Enfekte köpeklerin yüzde 90 kadarında deri tutulumu da olacaktır. Yaş, cinsiyet veya cins tercihi yoktur; bununla birlikte, erkeklerin visseral reaksiyon gösterme olasılığı daha yüksektir.

Etkilenen ana organ sistemleri cilt, böbrekler, dalak, karaciğer, gözler ve eklemlerdir. Ayrıca ciltte lezyonlar ve saç dökülmesi ile birlikte yaygın olarak bir cilt reaksiyonu vardır. Kanama eğilimi belirgindir.

ABD”””deki etkilenen köpeklerin, Leishmania enfeksiyonunu başka bir ülkede, özellikle Akdeniz havzasında, Portekiz”””de ve İspanya”””da edindiği sıklıkla bulunur. Ayrıca İsviçre, kuzey Fransa ve Hollanda”””da ve Güney ve Orta Amerika”””da ve güney Meksika”””da bulunan endemik bölgelerde doğrulanan sporadik vakalar da olmuştur. Oklahoma ve Ohio”””daki endemik vakalar, oradaki köpek popülasyonlarında da bildirilmiştir.

Leishmaniasis”””in zoonotik bir enfeksiyon olduğunu ve lezyonlarda yaşayan organizmaların insanlara bulaşabileceğini belirtmek önemlidir.

Belirtileri ve Türleri

Köpeklerde görülen iki tür leishmaniasis vardır: viseral ve kutanöz. Her tür, köpeğin vücudunun farklı kısımlarını etkiler.

Viseral – karın boşluğunun organlarını etkiler

  • Şiddetli kilo kaybı
  • İştah kaybı (anoreksiya)
  • İshal
  • Katran dışkısı (daha az yaygın)
  • Kusma
  • burun kanaması
  • Egzersiz intoleransı

Kutanöz – cildi etkiler

  • Hiperkeratoz — en belirgin bulgu; kalınlaşma, depigmentasyon (cilt rengi kaybı) ve ağız ve ayak tabanlarında çatlama ile birlikte aşırı epidermal pullanma
  • Alopesi – simetrik saç dökülmesine sahip kuru, kırılgan saç ceketi
  • Nodüller genellikle cilt yüzeyinde gelişir
  • İntradermal nodüller ve ülserler görülebilir
  • Anormal derecede uzun veya kırılgan tırnaklar bazı hastalarda spesifik bir bulgudur.

Leishmaniasis ile ilişkili diğer belirti ve semptomlar şunları içerir:

  • Lenfadenopati – vakaların yüzde 90″””ında cilt lezyonları olan lenf düğümlerinin hastalığı
  • Zayıflama
  • Böbrek yetmezliği belirtileri – aşırı idrara çıkma, aşırı susama, kusma olası
  • Nevralji – sinirlerin ağrılı bozukluğu
  • Eklemlerde ağrı
  • Kasların iltihaplanması
  • Osteolitik lezyonlar – ciddi kemik kaybı olan “””delinmiş””” bir alan
  • Kemik kaplamasının iltihabı; nadir
  • Büyümüş bir dalak ile ateş (hastaların yaklaşık üçte birinde)

Nedenler

Köpeğin tatarcıklara (bir Leishmania konakçısı) maruz kalabileceği endemik bölgelere (genellikle Akdeniz) seyahat etmek, enfeksiyona yakalanmanın en yaygın yoludur. Bununla birlikte, başka bir enfekte hayvandan transfüzyon almak da leishmaniasis”””e yol açabilir.

Teşhis

Veteriner hekiminiz, semptomların geçmişini ve bu duruma yol açmış olabilecek olası olayları dikkate alarak köpeğinizde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili dahil olmak üzere tam bir kan profili yapılacaktır. Doktorunuz, semptomların diğer olası nedenleri arasında lupus, kanser ve distemper gibi hastalıkların kanıtlarını arayacaktır. Laboratuvar kültürü için deri, dalak, kemik iliği veya lenf düğümlerinden doku örnekleri ve sıvı aspiratları alınacaktır. Cilt yüzeyinde sıklıkla ilişkili lezyonlar olduğundan, cilt biyopsisi de uygun olacaktır.

Layşmanyazlı köpeklerin çoğu, yüksek düzeyde protein ve gamaglobulinin yanı sıra yüksek karaciğer enzim aktivitesine sahiptir. Öyle olsa bile, veterinerinizin semptomların nedeni olarak kene ateşini ortadan kaldırması gerekecektir ve onu ekarte etmek veya bir neden olarak doğrulamak için özellikle lupus için test yapabilir.

Tedavi

Köpeğiniz aşırı derecede hasta değilse, ayakta tedavi görecektir. Zayıflamış ve kronik olarak enfekte ise, bu tür hayvanlar için prognoz çok kötü olduğu için ötenaziyi düşünmeniz gerekebilir. Köpeğiniz ciddi şekilde enfekte değilse, veteriner hekiminiz, gerekirse özellikle böbrek yetmezliği için tasarlanmış yüksek kaliteli bir protein diyeti reçete edecektir.

Bu zoonotik bir enfeksiyondur ve lezyonlarda yaşayan organizmalar insanlara bulaşabilir. Bu organizmalar hiçbir zaman tamamen ortadan kaldırılmayacak ve tedavi gerektiren nüks kaçınılmazdır.

Semptomların tedavisinde ve hastalığın ele alınmasında yardımcı olabilecek ilaçlar vardır. Veterineriniz size en iyi rotayı önerecektir.

Yaşam ve Yönetim

Veteriner hekiminiz, köpeğinizi klinik iyileşme ve tekrar biyopsilerde organizmaların tanımlanması için izlemek isteyecektir. İlk tedaviden birkaç ay ila bir yıl sonra nüks bekleyebilirsiniz; Veterineriniz, ilk tedavinin tamamlanmasından sonra en az iki ayda bir köpeğinizin durumunu tekrar kontrol etmek isteyecektir. Başarılı bir tedavi için prognoz çok dikkatlidir.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et