Köpeklerde Otoimmün Bozukluğa (Uveodermatolojik Sendrom) Bağlı Deri ve Göz İltihabı
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Uveodermatolojik Sendrom
Köpeğinizin bağışıklık sistemi, vücudunu virüsler, bakteriler vb. gibi zararlı maddelere ve organizmalara karşı korumak için antikor adı verilen kimyasallar üretir. Otoimmün bozukluk, bağışıklık sisteminin zararlı antijenler ile kendi sağlıklı vücut dokuları arasındaki farkı ayırt edememesi durumudur. sağlıklı vücut dokularını yok etmesine yol açar. Uveodermatolojik sendrom, köpekleri etkilediği bilinen böyle bir otoimmün bozukluktur.
Akitas, Samoyedler ve Sibirya huskies dahil olmak üzere bazı ırklar bu bozukluğu geliştirme riski altındadır. Ancak, her yaştan köpek risk altındadır.
Belirtileri ve Türleri
- Gözün iç kısmının iltihaplanması (üvea)
- Burun, dudaklar, göz kapakları, ayak tabanları, skrotum, anüs ve sert damakta cilt pigmentasyonu (lökoderma) kaybı
Nedenler
Altta yatan otoimmün bozukluk
Teşhis
Tam bir geçmiş kaydettikten sonra, veterineriniz, semptomların geçmişini ve bu duruma yol açmış olabilecek olası olayları dikkate alarak köpeğiniz üzerinde kapsamlı bir fiziksel ve oftalmolojik muayene yapacaktır. Standart laboratuvar çalışması kanın kimyasal profilini, tam kan sayımını, idrar tahlilini ve elektrolit panelini içerecektir. Bu testlerin sonuçları, bu bozukluğu olan hayvanlarda genellikle normal bulunur.
Veterineriniz ayrıca değerlendirme için laboratuvara gönderilmek üzere deri dokusu örnekleri alacaktır. Veteriner patolog, bu durumun karakteristiği olan değişiklikleri ayırt etmek için doku örneğini mikroskobik olarak inceleyecektir.
Tedavi
Gözlerde kalıcı hasar oluşmaması için hemen tedavi edilmesi son derece önemlidir. Tedaviye zamanında başlanmazsa, köpeğinizde komplikasyonlar gelişebilir ve hatta kalıcı olarak kör olabilir.
Tedavinin temel amacı, sağlıklı vücut dokularına, bu durumda gözlere ve cilde karşı oluşan anormal bağışıklık tepkisini bastırmaktır. Nihai bulgulara göre köpeğiniz için uygun enjeksiyonlar ve göz damlaları reçete edilecektir.
Bağışıklık sistemini baskılamak kendi komplikasyonlarına yol açabileceğinden, bu yaklaşımın ayrıntılarını veterinerinizle birlikte gözden geçirmeniz gerekecektir. Köpeğinizin bağışıklık sistemi tedavisi görürken ciddi enfeksiyonlara yakalanmasını önlemek için atılması gereken önemli adımlar vardır.
Yaşam ve Yönetim
Tedavinin ilk seyri sırasında, veterinerinizi haftada iki kez ziyaret etmeniz gerekebilir. Her ziyaret sırasında veterineriniz, köpeğinizin ilerlemesini izlemek ve ilaçları gerektiği gibi ayarlamak için laboratuvar testleri ve göz muayeneleri yapacaktır. Genellikle immünosupresif tedaviyle ilişkili bazı komplikasyonları önlemek için ilaç dozlarının düzenli olarak ayarlanması gerekir.
Son olarak, köpeğinizin genel sağlığını izlemeniz ve muhtemelen yaşamı tehdit eden bir sorun haline gelmeden önce hızla çözülebilmesi için endişe duyduğunuz her şeyi veterinerinize bildirmeniz gerekecektir.