Köpeklerde Nöbetler ve Konvülsiyonlar

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Status Epileptikus

Status epileptikus veya epilepsi, köpeklerin ani, kontrolsüz ve tekrarlayan nöbetler geçirmesine neden olan nörolojik bir hastalıktır. Bu fiziksel saldırılar, bilinç kaybıyla veya bilinç kaybı olmadan gelebilir.

Köpeklerde Nöbet Nedenleri

Köpek nöbetlerine travma, toksinlere maruz kalma, beyin tümörleri, genetik anormallikler, köpeğin kanı veya organları ile ilgili sorunlar veya bir dizi başka neden neden olabilir. Diğer zamanlarda, nöbetler bazen bilinmeyen nedenlerle ortaya çıkabilir – idiyopatik olarak adlandırılır.

Köpeklerde Nöbet Türleri

Genellikle araştırmacılar tarafından fokal (kısmi) nöbetler, jeneralize (büyük mal) nöbetler ve ikincil genellemeli fokal nöbetler olarak sınıflandırılan üç tür köpek nöbeti vardır.

Köpeklerdeki büyük mal nöbetleri beynin her iki tarafını ve tüm vücudu etkiler. Büyük mal nöbetleri, hayvanın dördünde de istemsiz sarsıntı veya seğirme gibi görünebilir ve bilinç kaybı içerebilir.

Köpeklerde kısmi bir nöbet, beynin yalnızca küçük bir bölümünü etkiler ve birkaç farklı şekilde ortaya çıkabilir, ancak tipik olarak köpeğin yaşamı boyunca büyük mal nöbetlerine ilerleyecektir. Bir köpek kısmi nöbet geçirdiğinde, sadece bir uzuv, vücudun bir tarafı veya sadece yüz etkilenecektir.

Köpek Nöbetleri Neye benziyor?

Nöbet(ler) başladığında, köpek yana düşecek, sertleşecek, çenesini çiğneyecek, bolca salya akıtacak, idrarını yapacak, dışkısını çıkaracak, ses çıkaracak ve/veya dört uzuvla birlikte kürek çekecektir. Bu nöbet aktiviteleri genellikle 30 ile 90 saniye arasında sürer. Nöbet sonrası davranış, postiktal davranış olarak bilinir ve kafa karışıklığı ve oryantasyon bozukluğu, amaçsız dolaşma, kompulsif davranış, körlük, pacing, artan susuzluk (polidipsi) ve iştah artışı (polifaji) dönemlerini içerir. Nöbetin ardından iyileşme hemen olabilir veya 24 saate kadar sürebilir.

Genel olarak, köpek ne kadar gençse epilepsi o kadar şiddetli olur. Kural olarak, başlangıç 2 yaşından önce olduğunda, durum ilaca olumlu yanıt verir. Bir köpek ne kadar çok nöbet geçirirse, beyindeki nöronlar arasında hasar olması ve hayvanın tekrar nöbet geçirmesi o kadar olasıdır.

Köpek Nöbeti Belirtileri

Yaklaşan bir nöbetin işaretleri, bir uyarı periyodu, hayvanın bir aura veya odak başlangıcı olarak adlandırılan şeyi deneyimleyeceği değiştirilmiş bir zihinsel durumu içerebilir. Bu süre zarfında bir köpek endişeli, sersemlemiş, stresli veya korkmuş görünebilir. Görme bozuklukları yaşayabilir, saklanabilir veya sahibinden yardım ve ilgi isteyebilir. Köpek uzuvlarında veya kaslarında kasılmalar yaşayabilir ve idrara çıkma ve bağırsak hareketlerini kontrol etmede zorluk çekebilir.

Nöbetler genellikle köpek dinlenirken veya uyurken, genellikle gece veya sabahın erken saatlerinde meydana gelir. Ek olarak, çoğu köpek, köpeği muayene için veterinere getirdiğinizde iyileşir.

Köpeklerde Epilepsi Türleri, İdiyopatik veya Genetik

Epilepsi, tekrarlayan ve/veya tekrarlayan nöbetlerle karakterize beyin bozukluklarını tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Köpekleri etkileyebilecek birkaç farklı epilepsi türü vardır, bu nedenle her biriyle ilişkili farklı kelime dağarcığını anlamaya yardımcı olur.

  • İdiyopatik epilepsi, tanımlanabilir bir altta yatan nedeni olmayan bir epilepsi biçimini tanımlar. Bununla birlikte, idiyopatik epilepsi genellikle yapısal beyin lezyonları ile karakterizedir ve daha sık erkek köpeklerde bulunur. Tedavi edilmezse nöbetler daha şiddetli ve sık hale gelebilir.
  • Semptomatik epilepsi, yapısal lezyonlara veya beyin yapısında hasara neden olan birincil epilepsiyi tanımlamak için kullanılır.
  • Muhtemelen semptomatik epilepsi, bir köpeğin tekrarlayan nöbetler geçirdiği, ancak hiçbir lezyon veya beyin hasarının olmadığı şüpheli semptomatik epilepsiyi tanımlamak için kullanılır.
  • Küme nöbeti, bir hayvanın birbirini izleyen 24 saatlik periyotlarda birden fazla nöbet geçirdiği herhangi bir durumu tanımlar. Yerleşik epilepsisi olan köpekler, bir ila dört haftalık düzenli aralıklarla küme nöbetleri geçirebilir. Bu özellikle büyük cins köpeklerde belirgindir.
  • Status epileptikus, sürekli nöbetleri veya hareketsizliğin olduğu, ancak nöbet aktivitesinden tam olarak kurtulmadığı kısa dönemleri içeren aktiviteyi içerir.

Köpeklerde İdiyopatik Epilepsinin Nedenleri

Nöbet paterni de dahil olmak üzere birçok farklı faktör, gelecekteki nöbetlerin gelişimini etkileyebilir. Örneğin, bir köpeğin ilk kez nöbet geçirdiğinde kaç yaşında olduğu, gelecekte nöbet geçirme olasılığını, tekrarlayan nöbetleri ve bu nöbetlerin sıklığını ve sonucunu belirleyebilir.

İdiyopatik epilepsi birçok köpek ırkında genetiktir ve aynı zamanda aileseldir; belirli ailelerde veya hayvan dizilerinde çalıştığı anlamına gelir. Bu köpek ırkları epilepsi için test edilmeli ve teşhis edilirse üreme amaçlı kullanılmamalıdır. İdiyopatik epilepsiye en yatkın ırklar şunları içerir:

  • beagle
  • Keeshond
  • Belçika Tervuren
  • Golden Retriever
  • Labrador köpeği
  • Vizsla
  • Shetland çoban köpeği

Bernese Dağ Köpeği ve Labrador Retriever”””de çoklu genler ve çekinik kalıtım biçimleri önerilirken, Vizsla ve İrlanda Wolfhound”””da cinsiyet dışı hormon çekinik özellikler önerilmiştir. İngiliz Springer Spaniel”””de epilepsiye yol açabilen çekinik özellikler de vardır, ancak ailenin tüm üyelerini etkilemiyor gibi görünmektedir. Fin Spitz”””de nöbetler esas olarak fokaldir (beynin lokalize bölgelerini içerir).

Genetik epilepsi ile ilişkili özellikler genellikle 10 aylıktan 3 yaşına kadar ortaya çıkar, ancak altı ay kadar erken ve beş yıl kadar geç bildirilmiştir.

Teşhis

İdiyopatik epilepsi tanısında en önemli iki faktör şunlardır: başlangıç yaşı ve nöbet şekli (tipi ve sıklığı).

Köpeğinizin ilk haftasında ikiden fazla nöbet geçirmesi durumunda, veteriner hekiminiz muhtemelen idiyopatik epilepsi dışında bir teşhis düşünecektir. Nöbetler, köpek altı aydan küçük veya beş yaşından büyükken meydana gelirse, metabolik veya intrakraniyal (kafatasının içinde) olabilir; bu, yaşlı köpeklerde hipoglisemiyi ekarte edecektir. Bu arada, fokal nöbetler veya nörolojik defisitlerin varlığı yapısal intrakraniyal hastalığı gösterir.

Fiziksel semptomlar taşikardi, kas kasılmaları, nefes almada zorluk, düşük tansiyon, zayıf nabız, bayılma, beyinde şişme ve bariz nöbetleri içerebilir. Bazı köpekler, obsesif ve kompulsif davranış belirtileri de dahil olmak üzere sıra dışı zihinsel davranışlar sergileyecektir. Bazıları ayrıca titreme ve seğirme gösterecektir. Diğerleri titreyebilir. Yine de diğerleri ölebilir.

Laboratuvar ve biyokimyasal testler aşağıdakileri ortaya çıkarabilir:

  • Düşük kan şekeri
  • Böbrek ve karaciğer yetmezliği
  • yağlı bir karaciğer
  • Kanda bulaşıcı bir hastalık
  • Viral veya mantar hastalıkları
  • sistemik hastalıklar

Tedavi

Epilepsili köpeklerin tedavisinin çoğu ayakta tedavi edilir. Tedavi gören köpeğin kazara boğulmasını önlemek için yüzmeye çalışmaması önerilir. Uzun süreli antiepileptik kullanan köpeklerin çoğunun kilo almaya meyilli olduğunu unutmayın, bu nedenle köpeğinizin kilosunu yakından izleyin ve gerekirse bir diyet planı için veterinerinize danışın.

Bazı durumlarda, nöbetlere katkıda bulunabilecek tümörleri çıkarmak için ameliyat da dahil olmak üzere bazı tıbbi prosedürlere ihtiyaç duyulabilir. İlaçlar, bazı hayvanlar için nöbet sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir. Bazı kortikosteroid ilaçlar, anti-epileptik ve anti-konvülzan ilaçlar da nöbet sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir. Verilen ilaçların türü, hayvanın sahip olduğu epilepsi türüne ve hayvanın sahip olduğu diğer altta yatan sağlık koşullarına bağlı olacaktır.

Örneğin, yan etkileri olabileceğinden, bulaşıcı hastalıkları olan hayvanlar için steroidler önerilmez.

Yaşam ve Yönetim

Erken tedavi ve uygun bakım, bir köpeğin genel sağlığı ve zindeliği için hayati önem taşır. Daha genç köpekler, birincil ve idiyopatik epilepsi dahil olmak üzere belirli epilepsi türlerinin şiddetli formları için daha fazla risk altındadır. Bunun veya başka bir hastalık türü için risk altında olabileceğinden şüpheleniyorsanız, köpeğinizi erkenden veterinere götürün. Birlikte, siz ve veterineriniz, köpeğiniz için mümkün olan en iyi hareket tarzını belirleyebilirsiniz.

Köpeğiniz epilepsi ile yaşıyorsa, tedavinin zirvesinde kalmanız önemlidir. Kandaki ilaçların terapötik düzeylerini izlemek önemlidir. Örneğin fenobarbital ile tedavi edilen köpeklerin kan ve serum kimyası profilleri, tedaviye başladıktan sonra ikinci ve dördüncü haftalarda izlenmelidir. Bu ilaç seviyeleri daha sonra her 6 ila 12 ayda bir değerlendirilecek ve buna göre serum seviyeleri değiştirilecektir.

Potasyum bromür tedavisi gören böbrek yetmezliği olan yaşlı köpekleri dikkatle izleyin; veterineriniz bu köpekler için bir diyet değişikliği önerebilir.

Önleme

İdiyopatik epilepsi genetik anormalliklerden kaynaklandığından, bunu önlemek için yapabileceğiniz çok az şey vardır. Epilepsiden en çok etkilenen ırkları tanımanın ve evcil hayvanınızı test ettirmenin yanı sıra alabileceğiniz birkaç önlem var. Nöbetlere yol açabileceğinden, potasyum bromür ile tedavi edilen köpekler için tuzlu yiyeceklerden kaçının. Köpeğiniz epilepsisini kontrol altına almak için ilaç kullanıyorsa, nöbetleri ağırlaştırabileceği ve/veya başlatabileceği için aniden kesmeyin.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et