Köpeklerde Korneanın Dejenerasyonu

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Kornea Dejenerasyonları ve Sızmaları

Kornea, göz küresinin dış cephesini kaplayan şeffaf astardır; yani, iris ve göz bebeği (sırasıyla, ışığın içeri girmesine izin vermek için genişleyen ve büzülen renkli alan ve ışığı ve görüntüyü beyne ileten mercek – siyah merkez). Kornea, gözün geri kalanını kaplayan gözün beyaz kısmı olan sklera ile süreklidir. Kornea ve skleranın altında, göz küresini içeriden destekleyen stroma adı verilen bir bağ dokusu tabakası bulunur.

Kornea dejenerasyonu, diğer göz (oküler) veya vücut (sistemik) bozukluklarına ikincil olarak tek taraflı veya iki taraflı bir durumdur. Kornea stroması ve/veya epitel (stromanın altında, göz küresinin iç boşluğunu kaplayan hücre katmanlarından oluşan doku) içindeki lipid (yağda çözünen moleküller) veya kalsiyum birikintileri ile karakterizedir.

Bu tıbbi makalede açıklanan durum veya hastalık hem köpekleri hem de kedileri etkileyebilir. Bu hastalığın kedileri nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, lütfen PetMD sağlık kitaplığındaki bu sayfayı ziyaret edin.

Belirtileri ve Türleri

Kornea, korneanın kenarının sklera ile birleştiği yerde belirgin kenar boşluklarıyla pürüzlü görünür. Kornea skarları, kornea iltihabı veya kronik üveit (gözün ön kısmının uzun süredir devam eden iltihaplı hastalığı) gibi ilişkili oküler durumlar korneanın dejenerasyonuna yol açabilir. Bu durumlardan biri veya birkaçı mevcutsa, korneanın daha fazla hasar için kontrol edilmesi, ciddi ve kalıcı hasarın önlenmesi için akıllıca olacaktır.

Nedenler

Kornea dejenerasyonunun ana nedenlerinden biri, iç göz küresinin destekleyici yapısındaki lipid (yağ) birikintileridir: stroma ve epitel. Lipidler vücudun normal bir parçası olmakla birlikte, canlı hücrelerin temel yapılarından biri olduklarından, dokulardaki aşırı lipid birikimleri, yaşadıkları sistemde bozukluklara neden olabilir. Kan plazmasındaki kolesterol ve spesifik lipoprotein partiküllerinin yüksek konsantrasyonları ile karakterize metabolik bir bozukluk olan sistemik hiperlipoproteinemi, stromada tortu riskini artırabilir veya halihazırda var olan tortuları kötüleştirebilir. Hiperlipoproteinemi, hipotiroidizm, diabetes mellitus, hiperadrenokortisizm (kronik olarak çok fazla kortizon üretimi), pankreatit, nefrotik sendrom (böbreklerin hasar gördüğü bir bozukluk) ve karaciğer hastalığına ikincil olabilir.

Çok fazla kalsiyum üretimi ile karakterize bir durum olan hiperkalsemi, stromada kalsiyum birikimi riskini artırabilir ve bu da kornea dejenerasyonuna yol açabilir. Stromadaki kalsiyum birikintileri, lipid birikintilerinden daha az görülür.

Korneayı ve işlevselliğini etkileyebilecek diğer bozukluklar, kanda çok az fosfor ile ayırt edilen bir elektrolit düzensizliği olan hipofosfatemi ve aşırı D vitamini üretimi olan hipervitaminoz D”””dir.

Kornea dejenerasyonu kalıtsal değildir, ancak minyatür schnauzerlerde görülme oranı daha yüksektir.

Teşhis

Veterineriniz bir teşhis koymadan önce birkaç endikasyon arayacaktır. Köpeğinizin gözleri, korneadaki hasarı veya göz yüzeyindeki yabancı cisimlerin varlığını tespit etmek için mavi ışıkta görülen turuncu bir boya olan floresan lekesi ile kaplanacaktır. Leke muayenesi, değişen derecelerde ödem (şişme) ile kornea ülseri gösterebilir. Ödem, varsa, mavimsi ila gri görünür ve belirsiz sınırlarla şiddetine bağlı olarak boyut olarak değişebilir. Leke aynı zamanda bir kornea skarının varlığını da gösterecekti – bu da şiddetine bağlı olarak griden beyaza kadar bir miktar opaklığa neden olacaktı. Kornea ülserasyonu hastalığın kötüleşmesi ile ilişkili olabilir ve hastalık ileri bir durumda ise görme etkilenebilir. Üveit gibi birincil bir göz hastalığının mevcut olduğu tespit edilirse ciddi görme bozukluğu meydana gelebilir.

Floresein lekesi herhangi bir anormallik göstermiyorsa, veteriner her iki gözü de etkileyen ve genellikle orantılı odaklanmayı etkileyen kornea stromal zayıflığı (distrofi) arayacaktır. Kornea, belirgin kenar boşlukları ile griden beyaza bir görünümde olacaktır. Bu bozukluk, floresein lekesini tutmaz ve göz iltihabı ile ilişkili değildir. Göze bir nesne girerse (iltihaplı hücre infiltratı), korneanın belirsiz kenarlarla gri ila beyaz görünmesine neden olur; Kornea hücrelerinin mikroskobik incelemesi, vücudu yabancı maddelere ve enfeksiyona karşı savunmaktan sorumlu hücreler olan beyaz kan hücrelerini ortaya çıkaracak ve organizmaların gözde bulunduğunu gösterecektir.

Tedavi

Bir göz hastalığı varsa, veterineriniz durumu buna göre tedavi edecektir. Pürüzlü bir yüzeyden veya kornea epitelinin bozulması ve ülserasyonundan dolayı görmeyi bozan veya göze rahatsızlık veren lipid ve kalsiyum birikintileri, kuvvetli bir kornea kazımasından veya korneanın bir kısmının yüzeysel olarak çıkarılmasından (keratektomi) yararlanabilir.. Yüzeysel keratektomi ameliyatından sonra hastalarda tortuların tekrar etmesi muhtemel olduğundan, bu prosedürleri tıbbi tedavi takip edecektir. Köpeğinizin diyeti de dikkate alınacaktır. Hiperlipoproteinemi teşhisi konulursa, daha fazla ilerlemeyi engellemek için az yağlı bir diyet faydalı olacaktır. Veterineriniz size bu konuda tavsiyede bulunacaktır. Her iki tedavi yöntemi de hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak veya durdurmak için faydalı olabilir.

Yaşam ve Yönetim

Doktorunuz, bir bakım stratejisi olarak önerilmişse, diyet yönetiminin etkinliğini değerlendirmek için köpeğinizin serum kolesterolünü ve trigliseritlerini izlemek isteyecektir. Birincil bir hastalık varsa, ilerlemesi veya gerilemesi izlenecek ve köpeğinizin endikasyonlarına ve rahatlık ihtiyaçlarına göre tedavi edilecektir.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et