Köpeklerde Kemik Kanseri (Hemangiosarkom)

Köpeklerde kemik kanseri hemanjiyosarkom, damarlar, arterler, bağırsaklar ve akciğer bronşları dahil olmak üzere kan damarlarının iç yüzeyini kaplamak için

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Kemiğin Hemanjiyosarkomu

Köpeklerde kemik kanseri hemanjiyosarkom, damarlar, arterler, bağırsaklar ve akciğer bronşları dahil olmak üzere kan damarlarının iç yüzeyini kaplamak için oluşan bir hücre grubu olan endotel hücrelerinin hızlı yayılan bir tümörüdür. Hemanjiyosarkomlar kemikleri etkiler ve ilgilikemiğin bütünlüğünü tehlikeye atabilir, bu da kemik kırıklarına yol açan güç kaybına neden olabilir. Bu tür kırıklar önceden herhangi bir travma olmaksızın görülebilir ve kemikleri etkileyen kanserlerin karakteristiğidir. Bu tümör genellikle uzuvlarınkemiklerini etkiler, ancak kaburga kemikleri gibi vücuttaki diğer kemikleri de etkileyebilir.

Birçok kanser türünde olduğu gibi, hemanjiyosarkom genellikle yaşlı köpeklerde teşhis edilir.

Belirtileri ve Türleri

  • Tümör bacaktaysa, topallık ve/veya şişlik
  • Kemik zayıflığına bağlı kırık
  • Etkilenen bölgede şişme
  • Tümör kaburgayı içeriyorsa zor nefes alma olabilir
  • Soluk mukoza zarları (yani burun delikleri, dudaklar, kulaklar, cinsel organlar)
  • Rüptüre tümörden kan kaybına bağlı anemi

Nedenler

Kemiğin hemanjiyosarkomunun kesin nedeni hala bilinmemektedir.

Teşhis

Veteriner hekiminiz köpeğinizde tam kan profili, kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili dahil olmak üzere kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Bu testler, herhangi bir organın etkilenip etkilenmediğini ve başka koşulların mevcut olupolmadığını gösterebilir. Hemanjiosarkomla eşzamanlı olabilecek bazı durumlar, anormal derecede yüksek sayıda olgunlaşmamış kırmızı kan hücresi tarafından belirlenen rejeneratif anemidir ; kanda anormal derecede düşük protein seviyesi (hipoproteinemi);vücudun hastalıklı bir durumla savaştığının göstergesi olabilen anormal derecede yüksek beyaz kan hücresi sayısı (lökositoz); kanın pıhtılaşmasından sorumlu olan kandaki düşük trombosit seviyesi (trombositopeni); ve eşit olmayan veya anormal büyüklüktekikan hücreleri (sırasıyla anizositoz ve poikilositoz).

Etkilenen kemiğin radyografik çalışmaları da bu tümörün teşhisinde veterinerinize yardımcı olacak değerli bilgileri ortaya çıkaracaktır. Bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, kemik tutulumunun derecesini belirlemeye yardımcı olabilir ve ayrıca veterinerinizinetkili bir ameliyat planlamasına yardımcı olabilir. Kesin tanı için biyopsi denenebilir, ancak bu tür tümörler için damarlardan kaynaklandığı için bu pratik olmayabilir.

Doğrulayıcı bir tanı, damarlar içinde kırmızı kan hücreleri, pıhtılar, ölü hücre artıkları ve değişken tümör hücreleri ile dolu boşlukların bulunmasına dayanabilir.

Tedavi

Agresif cerrahi bu tümörün tedavisinde tercih edilen yöntem olmaya devam etmektedir. Tümörün ve muhtemelen çevresindeki alanın tamamen çıkarılması gerekecektir. Tümör bir uzuvda meydana geliyorsa, etkilenen uzuv büyük olasılıkla ampute edilecektir, buçoğu köpeğin iyileştiği bir ameliyattır. Baş veya gövde bölgesini etkileyen eksenel bir tümörün tedavisi daha zor olabilir. Ameliyatla birlikte kemoterapi önerilen tedavi planıdır.

Yaşam ve Yönetim

Veteriner hekiminiz, ilk tedaviden sonraki ilk aydan başlayarak ve takip eden her üç ayda bir ilerleme değerlendirme ziyaretleri için bir program oluşturacaktır. Kemoterapi ilaçlarının toksik yan etki olasılığı vardır, bu nedenle veterinerinizin köpeğinizindengesini yakından izlemesi ve gerektiğinde dozu değiştirmesi gerekecektir. Nüks ve ilerlemeyi kontrol etmek için göğüs, kalp ve karından rutin röntgen çekilecektir.

Ameliyattan sonra köpeğinizin ağrılı hissetmesini beklemelisiniz. Veteriner hekiminiz, rahatsızlığı en aza indirmeye yardımcı olmak için köpeğiniz için size ağrı kesici ilaç verecektir. Ağrı kesici ilaçları dikkatli kullanın; Evcil hayvanlarla ilgilien önlenebilir kazalardan biri aşırı dozda ilaç kullanımıdır. Tüm yönergeleri dikkatlice izleyin.

İyileşirken köpeğinizin aktivitelerini sınırlamanız, dinlenmesi için ev aktivitelerinden, çocuklardan ve diğer evcil hayvanlardan uzakta sakin bir yer ayırmanız gerekecektir. Köpeğinizin fiziksel aktivitesini sınırlamak için kafes dinlenmesini düşünebilirsiniz.Mesane ve bağırsakları rahatlatmak için açık havada yapılan geziler kısa tutulmalı ve köpeğinizin iyileşme döneminde idare etmesi kolay olmalıdır. Veterineriniz, köpeğinizin tekrar hareket etmesinin ne zaman güvenli olduğunu size söyleyecektir. Çoğuköpek ampütasyondan iyileşir ve kaybedilen uzuvları telafi etmeyi öğrenir.

İyileşirken köpeğinizin yiyecek ve su alımını izlemek önemlidir. Köpeğiniz yemek yiyemiyorsa, tamamen iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri alabilmesi için bir besleme tüpü kullanmanız gerekebilir. Veteriner hekiminiz size besleme tüpünü nasıldoğru şekilde kullanacağınızı gösterecek ve bir beslenme programı oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Her köpek farklıdır ve bazıları diğerlerinden daha uzun süre hayatta kalır, ancak ameliyattan sonra ortalama hayatta kalma süresi altı aydır. Yüzde ondan azı ameliyattan sonra bir yıl hayatta kalacaktır.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et