Köpeklerde Kanda Fazla Kalsiyum
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Hiperkalsemi
Boyundaki tiroid bezinin arkasında, vücudun kalsiyum ve fosforu düzenlemek için ihtiyaç duyduğu hormonu salgılayan dört paratiroid bezi bulunur. Paratiroid hormonu ve D vitamini etkileşimleri, kan dolaşımına birikmek üzere kemiklerden, bağırsaklardan ve böbreklerden kalsiyum salmak için çalışır. Bu etkileşimler bozulduğunda veya kanserli hücreler kalsiyum düzenlemesine müdahale eden hormonlar salgıladığında hiperkalsemi ortaya çıkabilir. Hiperkalsemi, kanda anormal derecede yüksek miktarda kalsiyum ile karakterizedir. Toplam serum kalsiyumu 11.5 mg/dL”””den fazla olan bir köpek hiperkalsemik olarak kabul edilir.
Belirtileri ve Türleri
- Artan idrara çıkma
- Artan susuzluk
- İştahsızlık (anoreksi)
- Kusma
- Azalmış gastrointestinal fonksiyon
- Kabızlık
- Enerji eksikliği/yorgunluk/uyuşukluk
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Depresyon
- Büyümüş lenf düğümleri (boyunda şişme)
- Mesane taşları
- Hipertansiyon
- Ağır vakalarda stupor ve koma
Nedenler
- Paratiroid bezinin anormal veya aşırı çalışması (hiperparatiroidizm)
- Kanser veya tümörler
- Kemikleri bozan hastalıklar
- Böbrek yetmezliği – ani veya uzun süreli
- Yetersiz çalışan adrenal bezler
- D vitamini zehirlenmesi: kemirgen öldürücülerden, bitkilerden veya yiyeceklerden (takviyeler dahil)
- Alüminyum toksisitesi
Teşhis
Veteriner hekiminiz kan kimyası profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili ile birlikte tam bir fizik muayene yapacaktır. Hiperkalsemi teşhisi için yüksek serum çok önemli olmakla birlikte, diğer testlerin sonuçları hiperkalseminin kökenini göstermeye yardımcı olacaktır.
Radyografi ve ultrason görüntüleme böbrek hastalığı, mesane taşları veya kanser gibi altta yatan durumların teşhisi için de kullanılabilir. Lenf düğümlerinden ve kemik iliğinden gelen ince iğne aspiratları (sıvılar), lenfoma veya kan kanseri teşhisi için kullanılabilir.
Tedavi
Köpeğinize hiperkalsemi teşhisi konduysa, veteriner hekiminiz onu sıvı tedavisi için hastaneye yatırmak isteyecektir. Birincil hastalık teşhis edildiğinde, köpeğinize uygun ilaç(lar) verilecektir. Doktorunuz, veteriner kliniğinde kaldığı süre boyunca, kalsiyum seviyeleri normale dönene kadar köpeğinizin serum kalsiyumunu günde iki kez kontrol etmeye devam edecektir.
Yaşam ve Yönetim
Veteriner hekiminiz, hiperkalseminin altında yatan nedene bağlı olarak köpeğiniz için bir takip randevuları programı oluşturacaktır.