Köpeklerde Evden Kaçma ve Bölgeyi İşaretleme

Köpeklerde evden kaçma ve bölgeyi işaretleme, onların birbirleriyle birçok şekilde kurdukları iletişim yöntemlerinden biridir ve bu şekilde sosyalleşme

Makale İçerik Başlıkları

İşaretleme ve Dolaşım Davranışı

Köpeklerde evden kaçma ve bölgeyi işaretleme, onların birbirleriyle birçok şekilde kurdukları iletişim yöntemlerinden biridir ve bu şekilde sosyalleşme eğilimindedirler. Kullandıkları yollardan biri koku veya kokudur.

Her köpeğin idrar ve dışkısının kendine has bir kokusu vardır. Köpekler belirli yerlere idrar yaptıklarında veya dışkıladıklarında (bölge işaretleme),daha sonra ortaya çıkabilecek diğer köpeklerle iletişim kurarlar. Bu kokulu kalıntılar, gelen diğer köpeklere, hangi köpeğin belirli bir bölgede bulunduğunu ve bu köpeğin bölgeyi kendi bölgesi olarak talep ettiğini söyleyen mesajlar görevi görür. Köpekler ilk önce bu bölgesel işaretleme davranışına olgunlaştıkça başlar. Erkek köpeklerde ergenlik döneminde, dişi köpeklerde ise ilk kez kızgınlık dönemine girdikleri zaman civarında gerçekleşir. Köpekler ergenliğe ulaştığında, evden uzaklaşma olasılıkları da artar. Buna dolaşım denir. Köpekler eş bulmak, keşfetmek ve bölgelerini işaretlemek için dolaşacaklar. Kısırlaştırılmamış veya kısırlaştırılmamış köpeklerin, kısırlaştırılmış veya kısırlaştırılmış köpeklerden daha fazla gezinme ve bölgeyi işaretleme olasılığı daha yüksektir.

Belirtileri ve Türleri

  • İşaretleme
    • Köpek, seçtiği belirli bir alanda idrar yapar veya dışkılar
    • Sahibi seçilen alanı onaylamayabilir
    • Zemin gibi yatay bir yüzeyde oluşabilir
    • Duvar veya çalı gibi dikey veya dik yüzeylerde oluşabilir
  • Evden Kaçmak
    • Evden uzaklaşmak

Nedenler

  • Normal davranış olabilir veya başka bir hastalıktan kaynaklanabilir
  • Hormonlardaki değişiklik, köpekleri işaretleme ve dolaşma olasılığını artırır
  • Köpekler, diğer hayvanlardan veya içgüdüsel davranışlar yoluyla işaretleme ve gezinme davranışını öğrenir.
  • İşaretleme
    • Bir bölge tanımlama ihtiyacı
    • Diğer köpeklerle iletişim kurma ihtiyacı
    • mesane enfeksiyonu
    • Endişe
    • İshal
    • Kabızlık
    • Anal kese hastalıkları (anüsün yakınındaki koku bezleri)
  • Evden Kaçmak
    • Bölgeyi keşfetme arzusu
    • Bir eş bulma ihtiyacı (dişi köpek kızgınlıkta olabilir veya erkek köpek kızgınlıkta bir dişinin kokusunu takip ediyor olabilir)
    • Oynamak için başka köpekler bulma ihtiyacı
    • Daha fazla yiyecek ihtiyacı
    • Bölgeyi işaretleme ihtiyacı
    • Korku (fobi)
    • ayrılık kaygısı

Teşhis

Köpeğinizin işaretleme ve gezinme davranışının başlangıcına kadar eksiksiz bir tıbbi ve davranışsal geçmiş sağlamanız gerekecektir. Kapsamlı bir fizik muayene ile birlikte, veterineriniz standart testleri isteyecektir: tam kan sayımı, biyokimyasal profil ve idrar tahlili. Bu testler, doktorunuzun, köpeğinizin semptomlarına neden olabilecek mesane enfeksiyonu gibi altta yatan bir tıbbi durum olup olmadığını belirlemesine yardımcı olacaktır. Diğer testler, köpeğinizin tiroid seviyesinin normal olduğundan emin olmak için bir kan tiroid testi ve bağırsak parazitlerini veya beslenme eksikliğini ekarte etmek için dışkı (dışkı) testleri içerebilir.

İdrar analizi köpeğinizin mesane enfeksiyonu olduğunu gösteriyorsa, veterineriniz köpeğinizin mesanesinin idrar kültürü ve röntgenini isteyebilir. Kültür tam olarak hangi bakterilerin mesane enfeksiyonuna neden olduğunu gösterecek ve röntgen görüntüleri mesane enfeksiyonuna neden olabilecek mesane taşlarının veya diğer mesane problemlerinin varlığını gösterecektir.

Eğer kısırlaştırılmamış bir dişi köpeğiniz varsa, veteriner hekiminiz ayrıca vajinadaki hücrelerin laboratuvar analizini yaparak vajinadaki kızgınlık (ısı) evresini belirleyebilir. Tüm bu testler normale dönerse, köpeğinize davranışsal bir problem teşhisi konacaktır.

Tedavi

Köpeğinizin bölgeyi aşırı işaretlemesine veya evden uzaklaşmasına neden olan tıbbi bir sorun bulunursa, ilk önce bu sorun tedavi edilecektir. Bu tek başına bazı davranışların azaltılmasına yardımcı olabilir. Köpeğiniz kısırlaştırılmamışsa veya kısırlaştırılmamışsa, köpeğinizi yetiştirme planınız yoksa veterineriniz kısırlaştırmayı veya kısırlaştırmayı önerecektir. Bu genellikle dolaşım ve işaretleme davranışının azaltılmasına yardımcı olur. Köpeğinize davranışsal bir sorun teşhisi konduysa, veterineriniz bu davranışı değiştirmek için bir plan (davranış değişikliği tedavisi) konusunda size rehberlik edecektir. Bu plan tipik olarak köpeğinizle günlük rutininizdeki değişiklikleri içerecektir.

Köpeğinizin dolaşımıyla ilgili bir sorununuz varsa, köpeğinizin her gün yaptığı egzersiz miktarını artırmanıza yardımcı olabilir. Köpeğinizle günde birkaç kez oynamak ve her gün bir tasma üzerinde gezdirmek çok fazla enerji harcayabilir ve köpeğinizin fiziksel olarak hüsrana uğramasını önleyebilir. İdeal olarak, köpeğinizin oynayabileceği güvenli bir şekilde çitle çevrili bir arka bahçe en iyisidir, ancak bunu sağlayamıyorsanız ve köpeğinizin günün uzun süre boyunca evin içinde iyi durumda olmadığına karar verdiyseniz, köpeğinizi yerleştirmeyi tercih edebilirsiniz. en azından ara sıra bir köpek gündüz bakımında, böylece köpeğinizin eve dönüşünüz için günlük bekleme süresine ara vermesi sağlanır. Köpek bakım merkezlerinde genellikle köpeklerin oynayabileceği geniş alanlar bulunur ve bu, köpeğinizin aktivite seviyesini artırmaya ve enerjisini harcamak için çıkışa vermesine yardımcı olabilir. Evcil hayvanınız ayrılık kaygısı veya korkusu nedeniyle dolaşıyorsa, veterineriniz, köpeğinizin kaygısıyla başa çıkmasına yardımcı olacak bir davranış eğitimi programı hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Bazı durumlarda, köpeğinizin sakinleşmesine ve bu sorunu aşmasına yardımcı olmak için ilaç gerekebilir.

İşaretleme Sorunu

Köpeğinizin işaretleme ile ilgili bir sorunu varsa, diğer hayvanları evinizden ve bahçenizden uzak tutmanıza yardımcı olabilir. Evcil köpeğiniz evinizde idrar yapıyor veya dışkılıyorsa, bu bölgeleri kokuyu tamamen giderecek özel bir temizleyici ile iyice temizlemeniz önemlidir. Temizledikten sonra, davranış eğitimi tam olarak yerine oturana kadar köpeğinizin bu alanlara tekrar girmesine izin vermemelisiniz. Diğer bir seçenek de, köpeğinizi işaretlemekten caydırmak için evde sentetik hayvan feromonları kullanmaktır. Doğal köpek kokularının bu insan yapımı versiyonları, köpeğinizin bölgenin zaten işaretlendiğini düşünmesine neden olacak ve onları tekrar idrarla işaretlemeyecektir. Veteriner hekiminiz size bu ve köpeğinizin işaretleme davranışını durduracak diğer seçenekler hakkında daha fazla bilgi verebilir.

Yaşam ve Yönetim

Davranış değiştirme tedavisine ilk başladığınızda, veterineriniz ilerlemenizi düzenli olarak kontrol etmek isteyecektir. Bu, ortaya çıkabilecek sorunları ele almak ve sizin ve köpeğinizin planlanan terapi ile iyi durumda olduğundan emin olmak içindir. Köpeğiniz anksiyete nedeniyle ilaç kullanıyorsa, ilacın köpeğinizin iç organlarına zarar vermediğinden emin olmak için tam kan sayımı ve biyokimya düzeylerinin takibi için veterinerin ofisine dönmeniz gerekecektir.

İşaretleme ve gezinme normal köpek davranışları olduğundan, değişmesi ve tamamen durması biraz zaman alabilir. Davranış eğitimine olan bağlılığınız, başarılı bir sonuç için çok önemli bir belirleyici olacaktır. Köpeğinizi bu içgüdüsel dürtüyü takip etmemek için eğitmenin önemini unutmayın: Dolaşımdayken, köpeğiniz bir köpek kavgasında olabilir veya bir araba çarpabilir veya tesadüfen insanlar tarafından zarar görebilir veya çalınabilir.

İnsanların köpeklerini hayvan barınaklarına teslim etmeleri, evde idrar yapmaları veya dışkılamaları ve sık sık kaçmalarının en yaygın nedenlerinden ikisi son derece endişe vericidir. Bu davranışların eve getirdiği stres, onları ortadan kaldırmak için davranışsal eğitimi oldukça önemli kılmaktadır. Köpeğinize karşı sabırlı olun ve sizin için daha iyi davranmayı öğrendiği için çok fazla olumlu pekiştirme kullanın.

Siz ve veterineriniz hangi tedavi planına sahip olursa olsun, köpeğinizin hayatının geri kalanında tutarlı bir şekilde takip edilmesi gereken plan budur. Bu, köpeğinizin uygunsuz davranışa geri dönmesini önleyecektir. Köpeğiniz anksiyete tedavisi görüyorsa, uzun süre ilaç kullanması gerekebilir. Bazı köpekler sonunda ilaçtan vazgeçilebilirken, diğerleri bu kadar kolay çözülmeyebilir.

Önleme

Dişi köpekleri ilk kızgınlık döneminden önce kısırlaştırmak ve erkek köpekleri ergenlik çağına gelmeden kısırlaştırmak pek çok şüpheli davranışı önleyebilir. Köpeğinizin bol miktarda günlük aktivite aldığından emin olmak, fiziksel ve zihinsel sağlığı için çok önemlidir.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et