Köpeklerde Düzensiz Kalp Atışı
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Sinüs Aritmisi
Aritmi, kalbin atış hareketini düzenleyen ve düzensiz bir ritme neden olan impulsların döngüsündeki anormal bir değişiklikten kaynaklanır. Kalp çok hızlı atabilir, çok yavaş atabilir veya atımları atlayabilir. Düzensiz bir kalp atışı, aritminin birincilbelirtisidir.
Sinüs düğümü olarak da adlandırılan sinoatriyal düğüm (SA Düğümü veya SAN), kalpteki elektriksel uyarıların başlatıcısıdır ve elektrik dalgalanmalarını (kalbin kalp pili olarak da adlandırılır) ateşleyerek kalbin atmasını veya kasılmasını tetikler. Sinüsdeşarj hızı, sinir sisteminin iki karşıt etkisine bağlıdır: vagus sinirlerinden (alt beyin sapından [medulla] kaynaklanan ve vücudun otonom organlarına sinyaller gönderen sinirler) stimülasyon, spontan deşarj oranını azaltır ve baskındır. sempatikstimülasyon (genellikle savaş ya da kaç tepkisi olarak bilinen nöronal ve hormonal stres tepkisine aracılık eder). İnhalasyon sırasında, solunum ve kalp merkezlerinden gelen geri bildirim, vagus sinirleri üzerindeki kısıtlamaları azaltarak kardiyakhızlanma üretir; tam tersi ekshalasyon sırasında meydana gelir.
Sinüs aritmisi ayrıca akciğerdeki gerilme reseptörlerini, kalpteki basınç-hacim duyu reseptörlerini, kan damarlarını ve kanın kimyasal faktörlerini içeren reflekslere de bağlıdır. Kan akışında genellikle bir sonuç yoktur, ancak belirgin sinüs aritmisi,bir kaçış ritmi eşlik etmiyorsa, kalbin atış eyleminde bilinç kaybına neden olacak kadar uzun bir duraklamaya neden olabilir.
Aritmi köpeklerde nispeten yaygındır ve her zaman endişe nedeni değildir. Ara sıra düzensiz bir kalp atışı başka sağlık sorunlarına neden olmayabilir. Bununla birlikte, düzensiz bir vuruş, altta yatan daha ciddi bir durumun erken bir belirtisi olabileceğinden,veterineriniz tarafından kontrol edilmesi akıllıca olacaktır. Bazı ırklar sinüs aritmisine yatkın görünmektedir, özellikle buldoglar, lhasa apsos, Pekingese, puglar, shar-peis, shih tzus ve boksörler gibi brakisefali ırklar.
Belirtileri ve Türleri
- Birincil belirti, düzensiz kalp atışı olarak da adlandırılan, çok hızlı, çok yavaş olan veya atım atlayan bir kalp atışıdır.
- Vuruşlar arasındaki duraklamalar aşırı uzunsa fiziksel zayıflık gelişebilir; bilinç kaybı da meydana gelebilir, ancak bu yan etkiler nadirdir.
- Genel olarak, semptomlar solunum dışı formda olduğundan daha sıktır.
Nedenler
- Solunumla ilişkili vagus sinirlerinde normal döngüsel değişiklik; Nabız inspirasyonla artar, ekspirasyonla azalır
- Vagal tonusu artıran altta yatan koşullar: yüksek kafa içi (kafatasında) basınç, gastrointestinal hastalık, solunum hastalığı, beyin bozuklukları, dijital toksisite, konjestif kalp yetmezliği
- Brakisefalik konformasyon
- Digoksin tedavisi (dijital)
- Vagus sinirlerini etkileyen herhangi bir hastalık
Teşhis
Veteriner hekiminiz, semptomların geçmişini ve bu duruma yol açmış olabilecek olası olayları dikkate alarak köpeğinizde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Köpeğinizin sağlığı ve semptomların başlangıcı hakkında kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir.Sağladığınız geçmiş, veterinerinize altta yatan herhangi bir bozukluk olup olmadığı veya bu bozukluktan etkilenen başka organlar olup olmadığı konusunda ipuçları verebilir. Bu bilgi, teşhisin sonuçlandırılmasını çok daha kolay hale getirmeye yardımcıolabilir.
Kalp kaslarındaki elektrik akımlarını incelemek için bir elektrokardiyogram (EKG veya EKG) kaydı kullanılabilir ve kardiyak elektrik iletimindeki (kalbin kasılma/atma yeteneğinin altında yatan) herhangi bir anormalliği ortaya çıkarabilir. Köpeğinizi havayolu problemlerine yatkın hale getirebilecek anormal anatomik konformasyonu değerlendirmek için baş ve boyun röntgeni kullanılabilir. Üst solunum yolu hastalığından şüpheleniliyorsa, veteriner hekiminiz, boşluğu görsel olarak incelemek için solunumyoluna (sırasıyla farinks ve gırtlak) kamera takılı boru şeklinde bir cihazın yerleştirildiği faringoskopi veya laringoskopi adı verilen minimal invaziv bir teknik kullanabilir..
Tedavi
Genel olarak, spesifik tedavi, yalnızca bozukluk semptomatik yavaş kalp atışı ile ilişkili olduğunda gereklidir. Solunumla ilgili değilse altta yatan neden tedavi edilir. Köpeğiniz solunum sıkıntısı çekiyorsa, stabil olana kadar hastaneye yatırılmasıgerekecektir. Spesifik hastalık gerektirmediği sürece aktivite kısıtlanmayacaktır (örneğin, brakisefali hayvanların, özellikle yüksek ortam sıcaklıklarında egzersizi sınırlaması gerekebilir). Köpeğiniz aşırı kiloluysa, hava yolunu ciddi şekilde tehlikeyeatabileceğinden, veteriner hekiminiz kalori kısıtlaması önerecektir. Gerekli olan tek ilaç, altta yatan nedeni tedavi etmek için kullanılanlardır.
Yaşam ve Yönetim
Veterineriniz, köpeğinizi yalnızca, bunu gerektiren belirli bir hastalık varsa, yeniden kontroller için getirmenizi planlayacaktır. Köpeğinizin yaygın bir aritmi türü varsa, yani ara sıra kalp atışlarında düzensizlik varsa ve sağlığı tehlikeye girmiyorsa,düzenli planlanmış sağlık kontrollerinin ötesinde daha fazla tedaviye ihtiyacınız olmayacaktır.