Köpeklerde Doğum Sonrası Düşük Kan Kalsiyumu
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Doğum Sonrası Eklampsi
Eklampsi, doğumdan önce veya emzirme döneminde gelişebilmesine rağmen, doğumdan sonraki haftalarda gelişen kan kalsiyum eksikliğidir (hipokalsemi). Ayrıca “””süt humması””” veya lohusalık tetanisi olarak da adlandırılan eklampsi, genellikle, paratiroid hormonunun düzenlenmesinden sorumlu olan ve daha sonra kemiklerde depolanan kalsiyum miktarını düzenleyen paratiroid bezinin yetersiz çalışmasına bağlıdır. kanda kullanmak için gereklidir. Paratiroid bezi, paratiroid hormonunu kemiklerden vücuda kalsiyum salması için uyarması için sinyal almadığından, orospu sütü geldiğinde ve kalsiyum talebi aniden arttığında, paratiroid bezi ihtiyacına yeterince hızlı cevap veremez. karşılanmak. Kalsiyum eksikliği, vücuttaki kasların konvülsif bir şekilde kasıldığı ve hareketi sınırladığı iskelet kaslarının tonoklonik kasılmalarına neden olur.
Bu hastalık en sık ilk yavrularda ve oyuncak ırklarında görülür. Chihuahualar, minyatür pinschers, shih-tzus, minyatür kanişler, Meksikalı tüysüz köpekler ve pomeranyalılar, oyuncak ırkları ve ilk yavrularına sahip sürtükler gibi eklampsi için yüksek risk altındadır. Bununla birlikte, yavru köpekler genellikle eklampsiden etkilenmezler çünkü kalsiyum da dahil olmak üzere beslenme ihtiyaçları anneleri tarafından karşılanır.
Ek olarak, semptomlar tipik olarak doğumdan sonraki ilk 40 gün içinde ortaya çıkar ve nadiren hamilelik sırasında ortaya çıkar.
Belirtileri ve Türleri
- Kötü anne davranışı
- Huzursuzluk, sinirlilik
- Oryantasyon bozukluğu
- Nefes nefese, sızlanan
- Kusma
- İshal
- Sakar yürüyüş, sert yürüyüş
- Yüz kaşıntısı
- Kas titremeleri, tetani (tüm vücut sertleşir), kasılmalar
- Köpek, patilerini sertçe uzatarak yatar (genellikle semptomların ilk başlangıcından 8-12 saat sonra görülür)
- Yüksek vücut ısısı, ateş
- Hızlı, ağır solunum
- Işığa maruz kaldığında kasılması yavaş olan genişlemiş öğrenciler
Nedenler
- Hamilelikte kalsiyum takviyesi
- Hamileyken diyette uygun olmayan kalsiyum fosfor oranı
- Düşük vücut ağırlığı / çöp boyutu oranı
- Hamilelik sırasında kötü beslenme
- İlk çöp
Teşhis
Semptomların başlamasına kadar köpeğinizin sağlığının kapsamlı bir geçmişini sağlamanız gerekecektir. Köpeğinize verdiğiniz hamilelik takviyesinin türünü ve onu beslediğiniz diyetin ayrıntılarını veterinerinize sağladığınızdan emin olun.
Standart testler, kimyasal bir kan profili, tam kan sayımı ve bir elektrolit paneli içerecektir. Elektrolit paneli hazır olur olmaz toplam serum kalsiyumu bir kan testi ile doğrulanacaktır. Konsantrasyon 7 mg/dL”””nin altındaysa, köpeğinize eklampsi teşhisi konulacak ve derhal kalsiyum takviyesi yapılacaktır. Düşük kan şekeri ve düşük kan magnezyum seviyeleri de mevcut olabilir. Bunlara da takviye yapılabilir. Serum potasyumu vakaların yüzde 56″””sında yüksektir. Kalbin elektriksel ritmini gösteren bir elektrokardiyogram (EKG) genellikle anormal olacaktır.
Tedavi
Bu ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur, ancak semptomlar ortaya çıkar çıkmaz tedavi edilirse hızla tedavi edilebilir ve köpeğin sağlığı stabilize olur. Köpeğinizin yüksek ateşi varsa, veterineriniz vücut ısısını normal aralığa getirmek için soğuk suyla ıslatarak ve vantilatörle onu soğutmaya çalışacaktır. Veteriner hekiminiz, seviyeleri güvenli bir seviyeye yükselene ve vücudu tek başına kalsiyum seviyelerini koruyabilene kadar köpeğinize intravenöz kalsiyum ile tedavi edecektir.
Veteriner hekiminiz, emzirmelerini önlemek için, 24 saat boyunca veya annenin serum kalsiyumu stabilize olana kadar ticari bir sütle elle beslenmelerini önlemek için yavruları uzaklaştırmanızı tavsiye edecektir. Anne stabilize olduktan sonra, yavruların emzirmeye devam etmesine izin verirseniz, köpeğinizin kanındaki kalsiyum seviyelerini izlemek için veterinerinize dönmeniz gerekecektir. Vücudunun kendi başına yeterli miktarda kalsiyum üretmeye başlayıp başlayamayacağına bağlı olarak, bir süre kalsiyum takviyesi alması gerekebilir. Bunu doktorunuz belirleyecektir.
Yaşam ve Yönetim
Yavrular elle yetiştirilmezse ve emzirmeye devam ederse, yavrular sütten kesilene kadar, emzirme dönemi boyunca köpeğinize kalsiyum takviyesi verilmesi gerekebilir. Emzirme dönemi boyunca serum kalsiyum düzeylerinin sık sık izlenmesi gerekecektir. Hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında 1 ila 1 veya 1 ila 2 kalsiyum / fosfor oranı içeren bir diyet yemesini sağlamak, gelecekteki yavrularda eklampsinin önlenmesine yardımcı olacaktır.
Veterineriniz tarafından özellikle tavsiye edilmediği sürece, köpeğiniz hamileyken de kalsiyum takviyesinden kaçınılmalıdır. Ayrıca, yüksek fitatlı yiyecekler vücudun kalsiyum emilimini engelleyebileceğinden, soya fasulyesi, arpa, pirinç, buğday kepeği ve buğday tohumu gibi yüksek fitatlı yiyeceklerden kaçınılması önerilir.