Köpeklerde Diş Bozukluğu

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Dişlerin Maloklüzyonu

Normal olarak, bir köpek yavrusu altı aylık olduğunda 28 süt dişi olacaktır. Yetişkinliğe ulaştığında, çoğu köpek ırkı 42 dişe sahip olacaktır. Bir köpeğin dişlerinin yanlış hizalanması veya maloklüzyon, ısırıkları uygun şekilde uymadığında meydana gelir. Bu, yavrunun süt dişlerinin çıkmasıyla başlayabilir ve genellikle yetişkin dişleri takip ettikçe kötüleşir.

Alt ve üst çenedeki köpek dişleri arasındaki daha küçük ön dişlere kesici dişler denir. Bunlar yiyecekleri kavramak ve dili ağız içinde tutmak için kullanılır. Köpek dişleri (aynı zamanda dişler veya dişler olarak da bilinir) kavramak için kullanılan ön dişlerin arkasında bulunur. Köpeklerin arkasında premolarlar (veya biküspitler) bulunur ve işlevleri yiyecekleri kesmek veya kesmektir. Azı dişleri, ağzın arkasında bulunan son dişlerdir ve çiğnemek için kullanılırlar.

Belirtileri ve Türleri

Maloklüzyondan kaynaklanabilecek yaygın sorunlar:

  • Ağız yaralanmaları
  • Periodontal hastalık
  • Ağız tabanı ve ağız çatısında (damak) diş temasından kaynaklanan yumuşak doku kusurları
  • Dişlerde giymek
  • Kırıklar

Damakla ilgili sorunlar devam ederse, fistül oluşabilir ve enfekte olabilir. Yanlış hizalanmış dişler (veya maloklüzyon) durumunda, köpek çiğnemede, yiyecekleri toplamada zorluk çekebilir ve sadece daha büyük parçaları yemeye meyilli olabilir. Ayrıca tartar ve plak oluşumuna eğilimlidirler.

Birkaç tür teşhis edilebilir maloklüzyon vardır:

  • Overbite (bazen overshot, Class 2, overjet veya mandibular brachygnathism olarak adlandırılır)
  • Underbite (aynı zamanda undershot, ters makas ısırığı, prognatizm ve Sınıf 3 olarak da adlandırılır)
  • Seviye ısırması (bazen bile ısırma olarak da adlandırılır)
  • Açık kapanış (ağız kapalıyken ön dişler birbirini karşılamaz)
  • Ön çapraz kapanış (köpek ve küçük azılar normal olarak tıkanır ancak bir veya daha fazla alt kesici diş üst kesici dişlerin önündedir)
  • Arka çapraz kapanış (bir veya daha fazla küçük azı dişi üst dişlerle örtüşür)
  • Ağız kuruluğu veya ısırma (çenenin bir tarafı diğerinden daha uzun uzar)
  • Tabanı dar köpek dişleri (alt dişler içe doğru çıkıntı yapar ve üst damağa zarar verebilir)

Küçük azı dişlerinin uçları (köpek dişlerinin hemen arkasındaki dişler) üst küçük azı dişleri arasındaki boşluklara değmelidir, buna makas ısırığı denir. Ancak Boxer, Shih Tzus ve Lhasa Apsos gibi düz yüzlü ırklarda (brakisefalik) makas ısırığı olmaması normaldir.

Bir overbite ile, üst çene alttan daha uzundur. Ağız kapatıldığında üst ve alt kesici dişler arasında boşluk oluşur. Aşırı ısırma ile doğan yavrular, boşluk çok büyük değilse bazen sorunu kendi kendine düzeltebilir. Bununla birlikte, bir köpeğin ısırığı genellikle on aylıkken belirlenir. Şu anda iyileşme kendi kendine olmayacak. Kalıcı dişler daha büyük olduklarından ve ağzın yumuşak kısımlarına zarar verebileceğinden, evcil hayvanınızın aşırı ısırması daha da kötüleşebilir. Diş çekimi bazen gereklidir.

Nedenler

Üst dişlerin alt dişlerle aynı hizada olmasına oklüzyon denir. Çoğu cins için üst ön dişlerde hafif bir örtüşme olması normaldir. Çene kapalıyken alt köpek dişi (diş) üst köpek dişinin önüne oturmalıdır. Çoğu maloklüzyon vakasının kalıtsal bir bağlantısı vardır.

Tedavi

Çoğu ısırma maloklüzyonu tedavi gerektirmez. Bazı durumlarda, ekstraksiyon gerekli olabilir. Anormal tartar ve plak oluşumunu önlemek için dişleri düzenli olarak fırçalamak iyi bir fikirdir. Dişlerin yanlış hizalanmasını düzeltmek istiyorsanız, veterineriniz bazen bir diş uzmanı önerecektir. Son yıllarda, yavruların dişlerini yeniden hizalaması için “diş telleri” yapılmıştır.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et