Köpeklerde Beyin Tümörleri
Köpeklerde beyin tümörleri, hücrelerin anormal büyümesi olarak tanımlanır ve birincil veya ikincil olarak sınıflandırılabilir. Birincil beyin tümörü, normalde
Köpeklerde beyin tümörleri, hücrelerin anormal büyümesi olarak tanımlanır ve birincil veya ikincil olarak sınıflandırılabilir. Birincil beyin tümörü, normalde beyinde ve onu çevreleyen zarlarda bulunan hücrelerden kaynaklanır. İkincil beyin tümörü ise ya vücudun başka bir yerindeki bir birincil tümörden beyne yayılan (metastaz olarak bilinen bir süreç) kanserdir ya da bir tümörden beyin dokusuna yayılarak beyni etkileyen bir tümördür. kemik veya burun boşluğu gibi komşu sinir sistemi olmayan dokular.
Beş yaşından büyük köpekler beyin tümörleri geliştirmeye daha yatkındır; Etkilenen evcil hayvanların medyan yaşı dokuzdur. Bazı köpek ırkları, birincil beyin tümörleri geliştirme açısından diğerlerinden daha yüksek risk altındadır. Beyni kaplayan zarlardan(meningiomlar olarak bilinir) kaynaklanan beyin tümörleri, Collie gibi uzun kafa ve burun ile karakterize dolikosefalik köpek ırklarında daha sık bulunur. Tersine, kısa burunlu ve düz yüzlü görünümleriyle karakterize edilen brakisefaliköpek ırklarının, merkezi sinir sisteminin interstisyel dokusunun tümörleri olan gliomaları geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Bu tıbbi makalede açıklanan durum veya hastalık hem köpekleri hem de kedileri etkileyebilir.
Belirtileri ve Türleri
Köpeklerde beyin tümörünün en yaygın belirtisi nöbettir, özellikle beş yaşından büyük bir köpekte ilk kez başlayan nöbetlerdir. Beyin tümörünü düşündüren diğer belirtiler arasında anormal davranış (örneğin, artan saldırganlık), bilinç değişikliği, boyun bölgesinde ağrıya veya dokunmaya karşı aşırı duyarlılık, görme sorunları, dairesel hareketler, koordine olmayan hareket ve “sarhoş” dengesiz yürüyüş yer alır. İştahsızlık, uyuşukluk ve uygunsuz idrara çıkma gibi spesifik olmayan belirtilerde görülebilir.
Nedenler
Köpeklerde beyin tümörlerine neden olabilecek nedenler ve risk faktörleri bilinmemektedir. Çeşitli diyet, çevresel, genetik, kimyasal ve bağışıklık sistemi faktörlerinin dahil olabileceği tahmin edilmektedir, ancak bu belirsizdir.
Teşhis
Köpeklerde beyin tümörlerini kesin olarak teşhis etmek için mevcut tek yöntem doku biyopsisidir. Radyografiler (x-ışınları) veya diğer anatomik bölgelerin ultrasonu gibi görüntüleme testleri, beyne yayılmış olabilecek diğer alanlardaki primer tümörleri bulmak veya ekarte etmek için kullanılabilir. Beynin manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografisi (BT), birincil veya ikincil beyin tümörlerinin tanısını doğrulamak için önerilen testlerdir.