Köpeklerde Arter ve Damar Arasındaki Anormal Geçiş
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Arteriovenöz Fistül
Arteriovenöz fistül, arter ve toplardamar arasında anormal, düşük dirençli bir bağlantıdır. Yeterince büyükse, fistül, toplam kalp debisinin önemli bir bölümünün kılcal yatağı atlamasına neden olabilir, bu da dokuların çok az oksijen almasına veya hiçoksijen almasına neden olabilir. Kalp de oksijen eksikliğini vücuda daha hızlı pompalayarak telafi etmeye çalışır ve bu da “yüksek çıkışlı” konjestif kalp yetmezliğine yol açabilir.
Arteriovenöz fistülün yeri değişir; bildirilen siteler arasında baş, boyun, kulak, dil, uzuvlar, yan, omurilik, beyin (beynin bir kısmı), akciğer, karaciğer, vena kava (kalbe geri giden ana damar) ve gastrointestinal sistem bulunur.
Belirtileri ve Türleri
Arteriovenöz fistül ile ilişkili semptomlar nihayetinde fistülün boyutuna ve konumuna bağlı olacaktır. Tipik olarak fistül bölgesinde sıcak, ağrısız bir lezyon vardır. Lezyon bir uzuvdaysa, köpek şunları gösterebilir:
- Uzuvlara dokunabileceğiniz şişlik ve ciltte parmak ucu izlenimi (çukur ödemi)
- Topallık
- ülserasyon
- kabuklanma
- Gangren (Doku ölür ve yeşile döner)
Genellikle bu tip fistülle ilişkilendirilen konjestif kalp yetmezliği belirtileri şunları içerir:
- Öksürme
- Nefes almada zorluk (Nefes darlığı)
- Artan kalp atış hızı (Takipne)
- Egzersiz intoleransı
Arteriovenöz fistül organ yetmezliğine neden olursa, köpeğiniz şunları gösterebilir:
- Karın distansiyonu (karaciğer)
- Nöbetler (beyin)
- Zayıflık veya felç (omurilik)
Nedenler
Köpekler nadiren arteriyovenöz fistüllerle doğarlar. Tipik olarak, kan damarlarına travmatik hasar, ameliyat komplikasyonları, tümör(ler) veya kan alma veya kan damarlarının etrafına enjeksiyonlardan kaynaklanan problemler (örneğin barbitüratlar) nedeniylefistülü alırlar.
Teşhis
Veteriner hekime, semptomların başlangıcı ve doğası da dahil olmak üzere, köpeğinizin sağlığı hakkında kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir. Daha sonra, bir arteriyovenöz fistül ile ilişkili komplikasyonları belirlemeye yardımcı olmak için biyokimyaprofili, idrar tahlili, tam kan sayımı ve elektrolit panelinin yanı sıra tam bir fizik muayene yapacaktır. Örneğin biyokimyasal anormallikler karaciğer, böbrek veya diğer organ işlev bozukluklarını düşündürebilir.
Arteriovenöz fistül köpeğin kan akışını önemli ölçüde etkilediğinden, göğüs röntgeni kalbin genişlemesini ve akciğerlere aşırı dolaşımın belirtilerini gösterebilir. Ek olarak, bir Doppler ultrason lezyon içinde yüksek hızlı, türbülanslı akış gösterebilir.
Arteriovenöz fistülün yerini belirlemek için veterineriniz köpek üzerinde bir ekokardiyogram kullanabilir. Kesin tanı için gerekli olabilecek ve cerrahi öncesi değerlendirme için oldukça arzu edilen lezyonun ana hatlarını belirlemek için veteriner seçicianjiyografi kullanabilir.
Tedavi
Klinik belirtileri olan köpekler, kan damarları arasındaki anormal bağlantıları bölmek ve ortadan kaldırmak için ameliyat edilmelidir. Bununla birlikte, ameliyat zor ve emek yoğun olabilir ve kan nakli gerektirebilir. Genellikle başarılı olmakla birlikte,arteriyovenöz fistül ameliyattan sonra bile tekrarlayabilir. Bazı köpekler, etkilenen uzantının kesilmesini bile gerektirebilir.
Transkateter embolizasyon adı verilen daha yeni bir tedavi seçeneği, kan damarlarını tıkamak için bir kateter kullanmayı içerir. Bu yöntem özellikle avantajlıdır çünkü nispeten invaziv değildir ve kan damarları yoluyla uzak lezyonlara erişim sağlar.
Yaşam ve Yönetim
Veteriner hekiminiz, özellikle ameliyat olmuşsa, köpeğinizi değerlendirmek için düzenli takip randevuları planlamak isteyecektir. Bu aynı zamanda hastanın arteriyovenöz fistülün tekrar edip etmediğini belirlemesini sağlayacaktır.