Köpeklerde Ağız Kanseri (Adenokarsinom) ve Belirtileri
Köpeklerde ağız kanseri ile ilgili dikkat edilecek konuların başında tükrük bezleri gelir. Tükürük bezleri, sindirim sürecinin önemli bir bileşeni olan
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Tükürük Bezi Adenokarsinomu
Köpeklerde ağız kanseri ile ilgili dikkat edilecek konuların başında tükrük bezleri gelir. Tükürük bezleri, sindirim sürecinin önemli bir bileşeni olan gıdaların yağlanmasına ve çözünürlüğünün iyileştirilmesine yardımcı olmak için tükürük üretir ve salgılar. Mandibular, sublingual, parotis ve zigomatik bez dahil olmak üzere dört ana tükürükbezi vardır. Adenokarsinom, bu tükürük bezlerinden herhangi birini etkileyebilir, ancak köpeklerde en sık etkilenen bez mandibular bezdir.
Adenokarsinom, glandüler dokudan köken almasıyla karakterize edilir ve diğer karsinomlar gibi, özellikle habis olabilir, vücutta hızla yayılır. Bu genellikle lokal invaziv bir tümördür, ancak metastaz yapabilir ve vücudun diğer uzak kısımlarını ve organlarını istila edebilir. Diğer adenokarsinomlar gibi, tükürük bezi adenokarsinomu da genellikle 10-12 yaş civarında yaşlı hayvanlarda bulunur.
Belirtileri ve Türleri
Tükürük bezlerinin adenokarsinomunun belirtileri, etkilenen tükürük bezinin tipine bağlıdır. Aşağıda tükürük bezi adenokarsinomu ile ilgili yaygın semptomlardan birkaçı bulunmaktadır:
- Üst boyun, kulak tabanı veya üst dudağın ağrısız şişmesi
- Ağız kokusu (kötü nefes)
- salya akması
- Kilo kaybı
- İştahsızlık
- Disfaji (yutma güçlüğü)
- Ekzoftalmi (gözün şişmesi)
- Hapşırma
- Disfoni (ses kısıklığı)
Nedenler
Kesin nedeni hala bilinmiyor.
Teşhis
Veteriner hekiminiz, semptomların geçmişini dikkate alarak evcil hayvanınız üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Kan testleri, biyokimyasal profiller ve idrar tahlili yapılacaktır, ancak bu hastalıkta sonuçlar genellikle normale dönecektir. Etkilenen bölgelerin ve kemiklerin radyografileri, sorunun doğası ve kapsamı hakkında önemli bilgileri ortaya çıkarabilir. Tümörün vücudun bu bölgelerine metastaz yapıp yapmadığını görmek için diğer bölgelerin röntgeni de çekilebilir ve doku biyopsisi gibi daha rafine prosedürler doğrulayıcı bir tanı koymada yardımcı olacaktır.
Tedavi
Ne yazık ki, köpeklerde tükürük bezlerinin adenokarsinomu için kesin bir tedavi mevcut değildir. Bazı bitişik normal doku ile birlikte tümörü çıkarmak ve çıkarmak için cerrahi genellikle tavsiye edilir. Ameliyattan sonra, lokal kontrol ve uzun süreli hayatta kalma sağlamak için köpeğinize radyoterapi önerilebilir. Tükürük bezi adenokarsinomu için henüz herhangi bir kemoterapötik ajan tavsiye edilmemiştir. Sonraki radyoterapi seansları ile birlikte birden fazla ameliyat gerekebilir.
Yaşam ve Yönetim
Ameliyat geçirmiş hastaların her üç ayda bir veteriner değerlendirmesine alınması gerekebilir. Radyoterapi ile kombine cerrahi, köpeklerde birkaç aya kadar hayatta kalma süresini iyileştirebilir. Bu dönemde stresi minimumda tutarak ve ağrıyı ve diğer ilgili komplikasyonları en aza indirmek için köpeğinizi olabildiğince rahat tutarak köpeğinizin yaşam kalitesini artırabilirsiniz. Köpeğinizin uygun beslenme ve ağrı kontrolünde özel ilgiye ihtiyacı olacaktır. Veteriner hekiminiz, yemek planlamasında ve ağrı yönetimi için en iyi ilaçları seçmede size rehberlik edecektir.