Köpeklerde Ağız İltihabı ve Ülserler (Kronik)
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Oral Ülserasyon ve Kronik Ülseratif Paradental Stomatit
Oral ülserasyon ve kronik ülseratif paradental stomatit (CUPS), diş etlerinde ve ağız boşluğunun mukoza zarında ağrılı ülserlere neden olan bir ağız hastalığıdır. Bu durumun nedeninin diş yüzeylerindeki bakteri ve plaklara karşı aşırı duyarlı bir bağışıklık tepkisi olduğu belirlenmiştir ve bazen bu materyaller ağızda gevşetildiğinde diş temizliğinden sonra CUPS belirtileri başlamaktadır.
Ağız boşluğunda manipülasyon ve antijenik uyarım (vücutta antikor üretimini uyaran maddeler) stomatiti tetikleyebilir gibi görünse de, bu tür hayvanların muhtemelen eninde sonunda hastalığı geliştireceklerine de inanılmaktadır. Bazı durumlarda, tek çözüm tüm dişleri çıkarmaktır, böylece normalde diş yüzeyinde bulunan bakteriler artık ağızda hiç bulunmaz.
Bazı köpek ırklarının bu hastalığı geliştirme riski daha yüksek görünmektedir. Malta, şövalye kral charles spaniel, cocker spaniel ve Bouvier des Flandres”””in daha yüksek insidansa sahip olduğu bulunmuştur. CUPS”””nin komplikasyonlarından biri idiyopatik osteomiyelit, yavru horoz İspanyolların yatkın olduğu kemik ve ilik iltihabıdır.
Belirtileri ve Türleri
- Ağız kokusu
- Şişmiş diş etleri (diş eti iltihabı)
- Faucitis (ağzın arkasındaki boşluğun iltihabı – musluklar)
- Farenjit (ağız arkasının iltihabı, gırtlak – farenks içine sürekli)
- Buccitis/bukkal mukozal ülserasyon (yanakların iç dokusu)
- Kalın, ipimsi tükürük (ptyalizm)
- Ağrı
- İştah kaybı (anoreksiya)
- Dudaklarla birleşen diş etlerinde mukozal ülserasyon – “””öpücük ülseri””” olarak da adlandırılır
- Dişlerde plak
- Açıkta, nekrotik kemik (alveolar osteitis ve idiyopatik osteomiyelit)
- Dilin yan kenarlarında uzun süreli iltihaplanma ve ülserasyondan kaynaklanan yara izi oluşumu
Nedenler
Metabolik
- Şeker hastalığı
- hipoparatiroidizm
- hipotiroidizm
- Böbrek hastalığının neden olduğu üremi
beslenme
- Protein-kalori yetersiz beslenme
- Riboflavin eksikliği
neoplastik
- malign melanom
- Skuamöz hücre karsinoması
- fibrosarkom
bağışıklık aracılı
- pemfigus vulgaris
- Büllöz pemfigoid
- Sistemik lupus eritematoz
- Diskoid lupus eritematozus
- İlaca bağlı ―toksik epidermal nekroliz
- İmmün aracılı vaskülit
bulaşıcı
- leptospiroz
- Periodontal hastalık
Travmatik
- Yabancı cisim
- Ağızda kemik veya tahta parçaları
- Elektrik kablosu şoku
- Dişlerin maloklüzyonu
Kimyasal/Zehirli
- asitler
- Talyum
İdiyopatik
- Eozinofilik granülom – Sibirya dış yapraklar, samoyedler
- BARDAK
- osteomiyelit
Teşhis
Köpeğinizin sağlığı, semptomların başlangıcı ve kordonları veya diğer uygun olmayan nesneleri çiğneme, yakın tarihli hastalıklar ve sağlanan olağan diş bakımı gibi bu duruma neden olabilecek/önceden olabilecek olası olaylar hakkında kapsamlı bir öykü vermeniz gerekecektir.. Veteriner hekiminiz, iltihabın derecesini veya dişlerden herhangi birinin açıkça bakıma ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için köpeğinizin ağız boşluğunu dikkatlice inceleyecektir. Standart testler, altta yatan bir hastalığı tespit etmek için kimyasal bir kan profili, tam kan sayımı, idrar tahlili ve elektrolit paneli içerecektir. Teşhis amaçlı görüntüleme de diş rahatsızlıklarının teşhisinde standarttır. Kemik tutulumunu belirlemek ve idiyopatik osteomiyelitin yaygınlığını değerlendirmek için röntgen çekilecektir.
Sıklıkla kronik antijenik uyarım (kronik bir hastalık durumundan), bir hayvanı oral ülserasyon ve stomatit gelişimine yatkın hale getirir. (Antijenler, vücutta antikor üretimini uyaran maddelerdir.)
Tedavi
Altta yatan hastalıklar gerektiğinde tedavi edilecektir. Çoğu zaman, bir süredir normal yemek yiyemeyen köpekler, bunu telafi etmek için beslenme tedavisine ihtiyaç duyacaktır. Köpeğiniz anoreksik ise hemen sıvı tedavisi ve/veya bir besleme tüpü içeren yumuşak bir diyet uygulanacaktır ve veterineriniz ayrıca vitamin takviyeleri önerebilir.
İdiyopatik osteomiyelitli evcil hayvanlarda nekrotik kemik çıkarılmalıdır. Diş eti flebi kapatılmalı ve köpeği enfeksiyondan korumak için geniş spektrumlu antibiyotikler reçete edilecektir.
Antimikrobiyaller, birincil ve ikincil bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılabilir ve terapötik yardım için temizlikler arasında aralıklı olarak kullanılabilir, ancak kronik veya uzun süreli kullanım antibiyotik direncine yol açabilir. İltihabı tedavi etmek için anti-inflamatuar/immünosupresif ilaçlar kullanılabilir ve kısa vadede köpeğinizi daha rahat ettirebilir, ancak kortikosteroid kullanımının potansiyel uzun vadeli yan etkileri vardır, bu nedenle doktorunuz hangi ağrıya karar verirken bunu dikkate alacaktır. reçete için terapi. Klorheksidin solüsyonu veya antibakteriyel jel gibi topikal tedavi de doğrudan diş etlerinde ve ağızda kullanılabilir ve veteriner hekiminiz ağrıyı azaltmak için diş etlerine ve ağza yerleştirilebilecek topikal bir ağrı kesici ilaç da reçete edebilir.
Yaşam ve Yönetim
LPS ve CUPS”””li köpeklere günde iki kez veya plak birikimini önlemek için evde mümkün olduğunca sık diş profilaksisi (koruyucu tedavi) uygulanmalıdır. Köpeğinizin diş ve diş eti yüzeylerine topikal antimikrobiyaller de uygulanabilir. Hastalar teşhis konulduğunda dişlerini temizletmeli ve sık sık veteriner diş hekimi muayenesi yaptırmalıdır (bu süre içerisinde periodontal tedavi ve hastalıklı dişlerin çekimi yapılacaktır).