Köpek Aşıları, Köpek Aşı Takvimi, Köpek Aşı Maliyetleri
Canine Hepatitis, Canine Distemper, Canine Parainfluenza ve Canine Parvovirus gibi en ciddi köpek hastalıklarının çoğu, basit köpek aşıları ile önlenebilir, Bu virüslerden bazıları, köpeğiniz için çok ciddi sağlık sorunlarına, rahatsızlıklara veya ağrılara neden olabilir.
Makale İçerik Başlıkları
Köpek ve Yavru Köpek Aşılama Programı ve Köpek Aşılama Maliyetleri
Canine Hepatitis, Canine Distemper, Canine Parainfluenza ve Canine Parvovirus gibi en ciddi köpek hastalıklarının çoğu, basit köpek aşıları ile önlenebilir, Bu virüslerden bazıları, köpeğiniz için çok ciddi sağlık sorunlarına, rahatsızlıklara veya ağrılara neden olabilir. Bazıları öylesine ciddi olabilir ki, köpeğinizin birkaç gün içinde, hatta saatler içinde ölümüne neden olabilirler. Bu makaleyi size köpeğinizin ihtiyaç duyduğu korumayı sağlayabilmeniz için bilmeniz gereken tüm bilgileri aktarabilmek için hazırladık.
Köpeğinizi veya Köpek Yavrularını Neden Aşılatmalısınız?
Köpek aşıları köpeğinizin en yaygın ve en tehlikeli bulaşıcı hastalıklardan korunmasına yardımcı olacaktır . Özellikle genç köpekler için, bağışıklıklarını geliştirmeye yardım etmek adına yavru aşılama programına göre doğru aşıları uygulamak çok önemlidir.
Köpek aşıları sadece köpeğinizi korumakla kalmayacak, aynı zamanda köpeğinizdeki olası bir enfeksiyonun diğer köpeklere bulaşmasını da önleyecektir. Yavru köpek aşıları köpeğinizi diğer köpeklerle daha önce sosyalleştirmenizi sağlar. Köpeklerin birbirleriyle, yatılı köpek otelleri, köpek eğitim sınıfları ve köpek eğitim ve bakım merkezleri ve hatta veterinerler gibi birbirleriyle yakından etkileşime gireceği yerlerde, enfeksiyon alma riskini önler.
Bağışıklama pet sahipleri için veterinerler sayesinde oldukça kolay bir iştir. Tüm veterinerler evcil hayvanınızı, sağlığı açısından oluşabilecek en büyük tehditlere karşı hızlı ve kolay bir şekilde bağışıklık kazandırma kabiliyetine ve ekipmanına sahiptir.
Köpeğiniz diğer köpeklerle sosyalleşmese (bir araya gelmese) veya başka insanlardan ve evcil hayvanlardan uzakta yaşıyor olsanız bile, aşılama herhangi bir köpeğin sağlık rejiminin önemli bir parçasıdır. Bunun böyle olduğunu kesinlikle unutmayınız.
Köpek Aşıları Nelerdir ve Nasıl Çalışırlar?
Köpekler ve köpek yavruları için aşılar, insanlar için nasılsa öyle çalışırlar. Aşılar, köpeği hasta etmeden veya hastalığa yakalanmadan, belirli bir enfeksiyöz ajanla savaşmak için köpeğin bağışıklık sistemini tetikleyen sağlık ürünleridir. Genellikle aşıdaki mikroplar zayıf veya ölüdür. Aslında bazı aşılar mikroplardan hiçbirini içermez, bunun yerine sadece taklit ederler.
Köpek ya da yavru köpek aşılarının temelde köpeğinizin bağışıklık sistemi için eğitim ajanları olarak düşünebilirsiniz. Köpeğinizin vücudundaki beyaz kan hücreleri, diğer beyaz kan hücreleriyle birlikte, enfeksiyöz ajanla (antijenler olarak adlandırılır) mücadele edecek proteinler (antikorlar olarak adlandırılır) üretecektir. Köpeğinizin aşılarını, vücudunun ihtiyaç duyulduğunda enfeksiyöz mikroplarla mücadele edebilecek kadar eğitimli antikorlara sahip olduğundan emin olmak programına uygun olarak uygulamanız önerilir.
En Yaygın Köpek ve Yavru Köpek Aşıları Hangileridir?
Köpek aşılama protokolümüz, AAFP (American Association of Feline Practitioners) baz alınarak uygulanmaktadır. Program çekirdek aşılar ve çekirdek dışı aşılar olarak iki ye bölünmüştür. Çekirdek aşılar, dünyada nerede yaşadıklarına bakılmaksızın köpekler için uygun olan köpek aşılama programındakilerdir.
Çekirdek Köpek Aşıları:
Bu aşılar, tüm hayvanlar için, onları ciddi ve yaşamı tehdit eden hastalıklara karşı korumak için tavsiye edilir. Bu aşılar köpek distemper virüsü, köpek parvovirüsü ve köpek adenovirüsü (hepatit) içindir – bu 3 aşıdan oluşan bir kombinasyon genellikle C3 aşısı olarak bilinir.
Çekirdek Dışı Köpek Aşıları:
Yerel ortamı veya yaşam tarzı, onları aşağıdaki bulaşıcı hastalıkların riskine maruz bırakabilecek köpeklere, bu çekirdek dışı aşıları uygulamak gerekir. Çekirdek dışı aşılar, hem kennel öksürüğüne neden olabilecek parainfluenza virüsü, hem de bortadella bronchiseptica içindir. Bunların yanında Leptospira aşısı da, aynı zamanda çekirdek olmayan bir aşıdır.
Köpeğinizi aşıladığınızda, genellikle C3 veya C5 gibi bir şeye referans bulabilirsiniz. İşte bunun anlamı C3 ve C5’in en yaygın olanıdır:
- C3 (çekirdek) = Parvovirus, distemper ve bulaşıcı hepatit
- C4 = C3 + parainfluenza virüsü
- C5 = C4 + Bordetella bronchiseptica
- C6 = C4 + corona virüsü ve leptospirosis
- C7 = C5 + corona virüsü ve leptospirosis
Ortalama Köpek Aşılama Maliyetleri
Köpek aşılama maliyetleri önemli ölçüde değişebilir, ancak aşağıdaki fiyatlar belirleyicidir. Fiyatlar değişebilir ve lokasyondan lokasyona fark edilebilir, bu nedenle fiyatlar için bulunduğunuz bölgedeki en yakın veteriner kliniğine danışın.
Ocak 2023 İstanbul Köpekler için Aşı ve Antiparaziter Uygulama Ücretleri (Alt Sınır)
- Köpek Kuduz Aşısı: 360,00 TL
- Köpek Karma Aşıları (DHPPİ+L – DHPL – DP): 460,00 TL
- Köpek Corona Virus Aşısı: 460 TL
- Köpek Kennel Cough (Bortadella Bronchiseotica Bacterin): 460,00 TL
- Köpek Lyme Hastalığı (Borelia Burgdorferi): 590,00 TL
- Köpek Sprey yada Dökme İlaç ile Dış Paraziter İlaçlama (ilaç ücreti hariç): 200,00 TL
- Köpek Uyuz ve Mantar Tedavileri için İlaçlı Banyo Uygulaması: 500 TL
- Köpek Antiparaziter İlaç Uygulamaları (ilaç ücreti hariç): 100 TL
Köpekler İçin Muayene ve Klinik Uygulama Ücretleri (Alt Sınır) 2023
- Genel Muayene: 460,00 TL
- Kontrol Muayenesi: 200,00 TL
Ev Süs Hayvanları, Çiftlik Hayvanları Hekimliği 2023 Yılı Alt Sınır Ücret Tarifesi
Köpeğinizin hastaneye yatırılması ve örnek olarak Parvo virüsü için tedavi edilmesi gerekiyorsa, maliyetler köpeğinizin 5 yıllık aşı ve bakım masraflarını kolayca aşabilir. Parvo, köpeğiniz için hayati tehlikedir, bu nedenle yavrularınızı aşılatarak sadece para tedavi maliyetlerinden kurtulmak ile kalmaz, aynı zamanda yavrularınızın hayatını da kurtarabilirsiniz.
Yavru ve Yetişkin Köpekler İçin Aşılama Programları
Aşağıdaki köpek aşılama programı Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin tavsiyesine dayanmaktadır. Ancak, bölgenizde bulunan veterineriniz evcil hayvanınız için köpek aşılama programı hakkında size uygun olanı belirtecektir.
-
Yavru Köpek Aşılama Programı
- 1. Hafta: İlk karma aşısı – 5’li karma (DHPPI+L) yapılır
- 2. Hafta: Corona Virus aşısı yapılır.
- 3. Hafta: Bronchine aşısı yapılır.
- 4. Hafta: İkinci doz 5’li aşısı yapılır.
- 5. Hafta: İkinci doz Corona Virus aşısı yapılır.
- 6. Hafta: İkinci doz Bronchine aşısı yapılır.
- 7. Hafta: Kuduz aşısı ile aşı takvimini ilk sene için tamamlanmış olacaktır.
- Lyme, mantar ve tetanoz aşıları yavrunun risk grubuna göre uygulanmaktadır.
-
Yetişkin Köpek Aşılama Programı
- Yıllık Köpek Öksürük aşısı
- Her 3 yılda bir C3 aşısı
- Veterineriniz ayrıca yıllık bir C5 güçlendirici aşı önerebilir
- Aşırı kusma
- Kan içeren ishal
- Yüksek ateş
- Şiddetli karın ağrısı
- Ateş
- Karaciğer iltihabı nedeniyle şiddetli ağrı
- Karın enfeksiyonu
- İshal
- Depresyon
- Kayda değer bir iştah kaybı
- Öksürme
- Yüksek ateş
- Kızarık gözler
- Burun ve gözlerden sulu akıntı
- Hastalığın ortak işareti, genellikle öğürme ile gelen sert öksürükler şeklindedir.
- Egzersiz esnasında, boğazda tasma ile gerçekleşen baskı durumlarında ve heyecanlandığında daha da kötüleşir.
- Şiddetli vakalar ateş, uyuşukluk ve iştahta azalmaya neden olabilir.
- Çoğu köpek, sağlıklarına bağlı olarak 3 hafta içinde iyileşir. Köpeğiniz yaşlandığında, iyileşme 6 hafta kadar sürebilir.
- Kennel Cough, ciddi bir durum olan pnömoniye yol açabilir ve eğer köpeğiniz beklenen zaman aralığında iyileşmezse hemen veterinerinize danışın. Köpeğiniz hızlı soluk alma, yeme veya rahatsızlık belirtileri gösteriyorsa, bunlar daha ciddi bir durumun belirtileri olabilir, bu nedenle hemen veterinerinize başvurmak çok önemlidir.
- Hareket etmekte isteksizlik (Lethargy)
- Kaslarda hassasiyet
- Aşırı su içme isteği, artan susuzluk
- Sık idrara çıkma
- Dehidrasyon ( Vücutta sıvı kaybı)
- Sarılık
- İştahsızlık
- Titreme
- Ateş
- Bazen gözlerde enfeksiyon
- Kanlı kusma
- Kanlı idrar
- Kanlı dışkı
- Tükürükte kan
- Burun kanaması
- Hayvanda kırmızı lekeler
- Bacaklarda şişlik
- Göğüs ve karın bölgesinde sıvı birikmesi
- Birincil semptom ishal (diyare)dir.
- Yetişkin köpekler genellikle doğal olarak bağışıktırlar veya enfeksiyonu çok hafif, genellikle fark edilmeyen semptomlarla atlatırlar.
- 12 haftalıktan küçük yavrular en büyük risk altındadır ve zayıf olanlar özellikle bu hastalıktan ölebilirler. Çoğu yavru birkaç gün sonra orta ve şiddetli ishal ile seyreder.
- Parvovirüsden farklı olarak, kusma yaygın değildir.
- İshal, köpeğinizin parvovirus ile enfekte olduğu zamana benzer, ancak biraz daha hafif olma eğilimindedir. Parvovirüs olmadığından emin olmanın tek yolu laboratuvar testidir.
- Bulaşıcı Hepatit (ICH)
- Parvovirüs (CPV)
- Distemper (CDV)
Yavru ve Yetişkin Köpeklerde Aşılama İle Önlem Alınabilecek Yaygın Hastalıklar
Aşağıda, yaygın hastalıklardan bazılarını ve aşıların onları nasıl önlemeye yardımcı olduğunu açıklıyoruz.
Parvovirüs (Kanlı İshal)
Parvovirus nedir?
Halk arasında kanlı ishal olarak da bilinen hastalık köpeklerde kanlı ishal şeklinde soru başlıkları ile veteriner hekimlerin sıklıkla karşılaştıkları sorulardandır. Parvovirüs en sert virüslerden biridir. Çevrede 12 ay veya daha uzun süre hayatta kalabilir ve sadece hastane sınıfı dezenfektanla öldürülür. Virüs oldukça bulaşıcıdır ve genellikle kontamine dışkı veya toprakla temas yoluyla geçer. Bu gibi kirli alanların örnekleri parklar, barınaklar ve bahçelerdir. Hastalığı yayılması için illaki başka bir köpekle doğrudan temas kurmak gerekmez.
Parvovirus Belirtileri
Virüs çok hızlı hareket eder ve semptomlar genellikle virüsün bulaşmasında sonraki birkaç saat içinde gelişir. Semptomları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Parvovirüs çok yüksek bir ölüm oranına sahiptir ve çoğu köpek birkaç gün içinde enfeksiyona boyun eğecektir.
Parvovirüs’ü Önlemenin Yolları
Köpeğinizi aşılamak enfeksiyonun önlenmesine ve hastalığın yayılmamasına yardımcı olacaktır. Eğer köpeğinizde parvovirüs enfeksiyonu ile ilgili şüpheniz varsa, köpeğinizi (el çantası, bebek arabası vb.) araçlar ile taşımak en iyisidir.
Parvovirüs Tedavisi
Hayatta kalma şansı, köpeğinize tıbbi tedavinin ne kadar çabuk yapıldığına bağlıdır. Genellikle, tedavi bir veterinerde birkaç gün yoğun bakım gerektirir.
Enfeksiyöz (Bulaşıcı) Hepatit (Canine Adenovirus)
Enfeksiyöz Hepatit nedir?
Köpek adenovirüsünün neden olduğu enfeksiyon “enfeksiyöz (bulaşıcı) hepatit” oldukça bulaşıcıdır. Virüsü yayan herhangi bir enfekte olmuş köpeğin birincil modu, vücut sıvıları dahil olmak üzere başka bir köpekle doğrudan temasıdır. Burun akıntısı ve idrar, ek olarak da kafesleri, atıkları, kaseleri, oyuncakları ve hatta insan kıyafetlerini ve botlarını paylaşmak bir aktarım kaynağı olabilir.
Oldukça bulaşıcı, hatta durumdan kurtulmuş köpekler bile tedaviden sonra 6 aya kadar virüsü yayabilir. Virüs bazı ciddi semptomlara neden olur ve genç köpekler için en tehlikeli olanıdır ve genellikle yavrularda ölümcül olur.
Enfeksiyöz (Bulaşıcı) Hepatit Belirtileri
Bu hastalık 36 saat içinde ölümcül olabilir. Genellikle “mavi göz” bir belirti olarak görülebilir, ki bu da korneal opaklıktır.
Enfeksiyöz (Bulaşıcı) Hepatit Önlemenin Yolları
Köpeğinizi aşılamak, bu hastalığın bulaşmasını ve yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Enfeksiyöz (Bulaşıcı) Hepatit Tedavisi
Semptomların tedavisi intravenöz sıvıların ve destekleyici bakımın uygulanmasıdır. Bu virüs için özel bir tedavi yoktur.
Canine (Köpekgiller) Distemper
Canine (Köpekgiller) Distemper nedir?
Son derece etkili aşılar sayesinde, “Canine (Köpekgiller) Distemper” artık eskiden olduğu kadar yaygın değildir. Canine (Köpekgiller) Distemper, omurilik, solunum yolu ve beyni etkileyen viral bir enfeksiyondur. Teşhis edilen hayvanların %50’si virüsden ölecektir.
Canine (Köpekgiller) Distemper, hapşırma veya öksürme yoluyla enfekte köpek veya vahşi hayvan tarafından yayılır ve bulaşır. İletim, bulaşık ekipmanların paylaşımı yoluyla da meydana gelebilir. Bir köpek enfekte olduğunda, virüsü aylarca yayabilir. Virüs anne köpeğin plasentalarından yavrularına geçebilir.
Canine (Köpekgiller) Distemper Belirtileri
Canine Distemper’in erken belirtileri aşağıda sıralanmıştır.
Enfekte köpekler uyuşuk, yorgun ve iştahsız olurlar. Buna ek olarak, kusma, ishal ve öksürük sıklıkla ortaya çıkar. Bu durum konvülsiyon, ilerleyici felç, beyin hasarı gibi ciddi semptomlara neden olur ve ölüme yol açabilir.
Canine (Köpekgiller) Distemperi Önlemenin Yolları
Köpeğinizi aşılamak, bu hastalığın bulaşmasını ve yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Köpeğinizin enfekte hayvanlarla ve vahşi yaşamla temasından kaçının.
Canine (Köpekgiller) Distemper Tedavisi
Semptomların tedavisi, destekleyici bakım ve ikincil enfeksiyonların önlenmesidir. Bu virüs için özel bir tedavi yoktur.
Kennel Cough (Kafes Hastalığı)
Kennel Cough (Kafes Hastalığı) nedir?
Kennel Cough (Kafes Hastalığı) veya enfeksiyöz trakeobronşit, başlıca iki bakterinin neden olduğu yaygın bir enfeksiyondur. Yani, bordetella bronchiseptica ve hayvanın solunum sistemini hedef alan parainfluenza virüsü.
Kennel Cough son derece bulaşıcıdır ve köpek gösterileri, köpek eğitim kursları, parklar ve köpek barınakları gibi sosyalleştiği ya da barındığı yerlerde köpeklere bulaşır. Kennel Cough ismini almıştır. Kennel kafes ya da kulübe anlamına gelir. Cough ise öksürük anlamına gelir. Yatılı köpek bakım merkezleri, köpek otelleri ya da barınakları gibi diğer köpeklerle birlikte kapalı alanlara maruz kaldıkları zaman hastalığa maruz kalırlar.
Öksürük ve hapşırma ile ortama yayılan ve havada asılı kalabilen damlacıklar yoluyla kolayca yayılabilir. Sadece hayvanlar arasındaki doğrudan temasla değil, elleriniz ve kıyafetleriniz de dahil olmak üzere kontamine yüzeyler ile temas halinde yayılır.
Kennel Cough (Kafes Hastalığı) Belirtileri
Kennel Cough (Kafes Hastalığı)’nı Önleme Yolları
Önerilen köpek aşılama programına bağlı kalmak, bu hastalığın bulaşmasını ve yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Unutmayın, enfeksiyöz trakeobronşit pek çok bakteri ve virüs tarafından meydana gelebilir ve bu nedenle köpeğinizi aşılamak iki ana organizma ile enfeksiyonu önlemeye yardımcı olacaktır. Ancak köpeğinizin halen Kennel Cough (Kafes Hastalığı)’na neden olan başka bir virüsü yakalaması ihtimali var olacaktır.
Kennel Cough (Kafes Hastalığı) Tedavisi
Çoğu Kennel Cough, tedavi olmaksızın iyileşir, ancak antibiyotikler ve öksürük ilaçları semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Köpeğiniz daha iyi olana kadar boyun tasması yerine göğüs tasması kullanılması tavsiye edilir. Odalarınızın iyi nemlendirilmiş olduğundan da emin olmalısınız.
Köpeklerde Leptospiroz (Canine Leptospirosis)
Leptospirosis Nedir?
Leptospirosis tüm memelilerde görülen bakteriyel enfeksiyöz bir hastalıktır. Hastalığa neden olan bakteriler spiral (yay) şeklindedir ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklar grubunda sınıflandırılmaktadır. Leptospirosis köpeklerde aşılanmazlarsa ölümcül sonuçlara neden olabilirken, insanlarda grip semptomlarına benzer zayıf semptomlar ile geçirilir. Leptospira bakterileri toprakta ve suda bulunur ve sıcak iklimde, yıllık yüksek yağış alan ve bataklık koşulları olan bölgelerde çok yaygındır.
Köpekler, enfekte olmuş hayvanlardan idrarla kontamine olmuş su içerse bu hastalığa yakalanabilirler (fareler, sıçanlar ve hatta yerli keseliler dahil). Türkiye Veteriner Hekimleri Derneği’ne göre, ortak risk faktörleri nehirler, göller veya akarsulardan sulanmak, kırsal bölgelerde dolaşım (potansiyel olarak enfekte yaban hayatı, çiftlik hayvanları veya su kaynaklarına maruz kalma nedeniyle), vahşi hayvan veya çiftlik hayvanı türlerine maruz kalma, evin bahçesinde bile olsa kemirgenler veya diğer köpeklerle temas.
Leptospira bakterisinin bulaşma yolları arasında, köpeklerin mukoza zarları (kesilme veya sıyrılma bir deri yaraları), enfekte idrar, idrarla kirlenmiş toprak, su, yiyecek veya yatakla temas edilmesini sayabiliriz. Köpekler ayrıca, enfekte olmuş bir hayvan tarafından ısırılma yoluyla veya enfekte olmuş dokuları veya karkasları yiyerek bu hastalığa yakalanabilirler. Nadir olsa da, anne köpekten yavrularına, plasentadan geçirilebilir.
Leptospirosis insanlara aktarılabilir. Bu yüzden enfekte köpeklerin idrarı ile temastan kaçının.
Leptospirosis Belirtileri
Sarı diş etleri de yaygındır. Hastalık karaciğer yetmezliğine veya böbrek yetmezliğine neden olabilir. Aynı zamanda hastalık dramatik bir şekilde belirtiler genellikle birdenbire başlar ve birkaç gün içinde ölüme neden olur.
Köpek Leptospirosis’i Önleme Yolları
Yüksek riskli bir bölgede yaşıyorsanız köpeğinizi kesinlikle aşılattırın. Örneğin, bulunduğunuz çevrede bildirilen vakalar var. Bu durumda veterineriniz, köpeğinizi aşılayıp aşılamamanız konusunda tavsiyede bulunabilecek en iyi kişidir.
Köpeğinizin enfekte olabileceğini düşündüğünüz su, hayvan veya herhangi bir yüzey ile temas edebileceği yerlerden kaçının.
Köpeklerde Leptospirosis Tedavisi
Leptospirosis tedavisinde antibiyotikler ve destekleyici bakım kullanılır. Erken teşhis ve yoğun bakım, iyileşme şansını arttıracaktır, ancak karaciğere veya böbreğe kalıcı hasar gelebilir.
Köpeklerde Coronavirüs oldukça bulaşıcıdır ve yavrularda ishal için önde gelen viral nedenlerden biridir. Virüs esas olarak bağırsak sistemine saldırır ve enfekte köpeklerin dışkısından yayılır. Enfekte olduğunda, kuluçka süresi 1 ila 4 gün arasında değişkenlik gösterebilir.
Aşılar, köpeğinizi coronavirüs’ün yaygın olduğu bölgelerde koruyabilir. Üreme ve bakım tesisleri, barınaklar ve hastaneler gibi alanlar ticari ürünler ile dezenfekte edilmelidir.
Köpeklerde Coronavirüs için spesifik bir tedavi yoktur, ancak destekleyici bakım çok önemlidir. Su içmiyorsa zorla içirilmeli veya intravenöz olarak verilen sıvılar ile desteklenmeli.
Köpeklerde Kalp Kurdu
Kalp kurdu, sivrisinek tarafından yayılan paraziter kurtlardır ve bu hastalık ölümcül olabilir. Solucanlar köpeğin vücuduna girdiklerinde, kalbe ve akciğerlere doğru yol alırlar ve organlar tıkanıp çalışmayı durdurana kadar çoğalırlar.
Kalp kurdu önleme ilacı, yıllık bağışıklık güçlendirici aşıları ile 12 ila 16 haftalık yaşlar arasında bir doz enjeksiyon olarak uygulanabilir. Alternatif olarak, tablet ilaçlar da verilebilir. Tablet ilaçların ne şekilde verileceği hususunda veterineriniz ile temasa geçmeniz önerilir.
Köpeğinizi aşırı aşılama konusundan endişeleniyorsanız, titre testi sizin için iyi bir seçenek olabilir. Son on yılda, evcil hayvanların aşırı aşılanması konusunda tartışmalar artmaktadır. Kullanılan aşıya ve hayvana bağlı olarak, bağışıklık 12 aydan uzun sürecektir.
Bu konuda endişeleriniz varsa ve köpeğinizin bağışıklığının hala yeterli olup olmadığını test etmek istiyorsanız, bir antikor titresi testi yaptırabilirsiniz. Bu işlemde, evcil hayvanınızdan az miktarda kan alınır ve köpeğinizin vücudundaki antikor düzeyi belirlenebilir.
Titre testi, köpeklerin 3 temel hastalığı için antikorları test edecektir:
Veterineriniz, köpeğinizin yeniden aşılanması veya aşılanması gerekip gerekmediğini önerecektir.