Kedinizin Hasta Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız
Kedinizin hasta olup olmadığını nasıl anlarsınız? Kedilerin sevimli olmalarının en önemli nedenlerinden biri de onların sakin doğasıdır. Onların oyuncu olmaları, hareketli olmaları, bizi her zaman neşelendirmeleri sebebi ile kedi sahibi olmak isteriz. Ancak onlar da diğer tüm canlılar gibi hastalanabilirler.
Makale İçerik Başlıkları
Davranış ve Görünüm Değişiklikleri
Kedinizin ne kadar uyuduğuna dikkat edin
Hasta kediler normalden daha fazla uyurlar. Eğer kediniz kusma, ishal, iştahsızlık veya bariz şişlik gibi başka hastalık belirtilerine sahip değilse, ve sadece normalden daha fazla uyuyorsa onu gözlem altında tutun. Eğer kusma, ishal, iştahsızlık veya bariz şişlik gibi başka semptomlar gelişirse, onu bir veteriner tarafından kontrol ettirin. Kedinizde başka belirtiler yoksa ve normalden fazla uyuduktan sonraki, 24 saat boyunca onu izleyin (şüphesiz endişeleniyorsanız, bir veteriner tarafından kontrol edilmesini sağlayın). 24 saatin sonunda dinlenememiş ve aşırı yorgun görünüyorsa, o zaman onu veteriner kliniğine götürme zamanı gelmiş diyebiliriz.
Kedinizin ateşini kontrol edin
Kedinizin sıcaklığını kontrol etmek için bir rektal termometre kullanın. Ancak, eğer üzülürse, bunu durdurmak ve veterinerinize bırakmak en iyisidir. 38,1°C ila 39,2°C normal bir vücut sıcaklığı aralığıdır, 39,2°C’nin üzerindeki ölçümlerinizde herhangi bir durumdan dolayı kedinizin ateşi yükselmiş olarak kabul edilir ve bu da onu hemen bir veterinere götürmeniz gerektiği anlamına gelmektedir.
Ateşli bir kedi genellikle ağır bir şekilde uyur, iştahsızlık ve halsizlik, burunda kuruluk, kuyruğun ve kulakların geriye doğru düşmesi kedinizin ateşinin yükselmiş olacağına işarettir. Sürekli serin bir yer ararlar. Kedilerde ateşlenmiş olmanın tespitini yaparken her zaman doğru bilinen bir yanlış vardır ki bu da kulaklarına dokunmak. Kulağa dokunmak, sıcaklığı kontrol etmenin yanlış bir şeklidir, kedinin kulakları serinse bu onun zaman ateşinin olduğunu anlamına gelmez. Vücut ısısını termometre ile rektal yoldan ölçmemiz gerekir. Ölçüm için; oral veya rektal termometre kullanılmalıdır, kulak termometreleri uygun değildir.
Kedinizin tuvalet alışkanlıklarındaki değişiklikleri izleyin
Dikkat edin: kedinizin tuvaleti ne sıklıkta kullandığı çok önemlidir. Eğer kediniz tuvalette güçlük çekiyorsa, idrarda kan ya da mukus varsa, ya da dışkı sert ve nugget benzeriyse, ishal ya da kabız ise veterinere götürün.
Erkek kediler idrar yolları sorunlarına eğilimlidirler. Belirtileri ise sık sık tuvaletlerini yapmaya gitmeleri ve hatta tuvalet bölgelerinin dışına çömelmeyi içerir. Kedi birkaç dakika boyunca çömelebilir ve daha sonra hemen farklı bir noktada yeniden çömelebilir. Mümkünse, idrar yapıp yapmadığını kontrol edin ve eğer yapmışsa kanlı olup olmadığını kontrol edin.
Kedinizin iştahına dikkat edin
Kedinizin ya fazla yemediğini, ya da normalden daha fazla yediğini fark ederseniz. Eğer kediniz tam gün boyunca yiyeceklere ilgi göstermiyorsa, ya komşuların yemeklerini yiyordur ki eğer bu mümkün değilse mide ve böbrek problemleri ile ilgili bir dizi sorun olabilir. Öte yandan, eğer kedi aniden durmak bilmez bir iştaha sahip olmuşsa, bir sağlık sorununa işaret edebilir. Eğer kediniz yiyecekleri 24 saatten fazla reddediyorsa, bir veteriner tarafından kontrol edilmeli, böylece altta yatan sorun komplikasyon geliştirmeden düzeltilebilir.
Kedinizin susuz olup olmadığını kontrol edin
Kedinizin su içme davranışındaki değişiklikler için dikkatli olun. Kedinizin ne kadar su içtiği, ne kadar ıslak yiyecek yediğine ya da kuru beslendiğine bağlı olacak şekilde değişiklikler gösterebilir. Beslenme şeklinin kuru ya da ıslak olmasını göz önünde bulundurarak ne kadar su içtiğine dikkat etmelisiniz. Birçok hastalık, bazı enfeksiyonlar, böbrek hastalığı, aşırı aktif tiroidler ve diyabet gibi, artan susuzluğa neden olur. Kediniz haddinden fazla su içme eğilimindeyse, onu bir veteriner tarafından kontrol ettirin. Fiziksel olarak da kontrol edebilirsiniz. Dikkatlice ve nazikçe, cildini omuz bıçakları arasında kavrayın. Cildi yukarı doğru çekin ve nazikçe bırakın. Kedinizin cildi hemen yerine oturmazsa, muhtemelen susuz kalmıştır ve daha fazlası olabilir. Bu durumda mutlaka veterinere götürülmelidir.
Kedinizin kilosuna ve vücut siluetine dikkat edin
Ağırlıktaki herhangi bir değişiklik önemlidir ve kesinlikle bir veterinere gösterilmelidir. Ani ya da kademeli kilo kaybı hastalığa işaret edebilir. Şüphe durumunda, haftada bir kez kedinizi tartın ve eğer kedi kilo kaybetmeye devam ederse veteriner tavsiyesi alın. Diyabet veya hipertiroidizm gibi durumların erken aşamalarında, kedi iyi görünebilir, ancak kilo veriyorsa bu dikkatli olmaya değerdir. Kedi kilo vermeyi sürdürürse tıbbi yardım alın.
Karın bölgesinde oluşan kanser veya kalp hastalığı gibi bazı hastalıklarda kedinizin ağırlığı aynı kalabilir, ancak vücut iyi halini kaybeder. Aslında kaburgaların ve omurgaların daha az yağ kaplaması tarafınızda kolay anlaşılabilir bir durumdur. Ancak karnı yuvarlak veya şişmiş görünebilir. Şüpheniz varsa, bir veteriner tarafından kontrol ettirin.
Kedinizin kürkünü kontrol edin
Hasta bir kedinin genellikle kendisini koruyacak enerjisi yoktur. Tipik olarak, bir zamanlar parlak ve bakımlı olan tüyleri bir kat matlaşır ve karışır. Stres, tımar alışkanlıklarının azalmasına ve tyülerin dökülmesine veya kötü bir görünüme bürünmesine neden olabilir. Kediniz bu gibi durumlarda hasta olabilir. Bir veterinere danışmalısınız. Kedinizin kendini tımar etmesindeki değişiklikler aynı zamanda artritin bir sonucu olabilir. Kediniz yoğun ağrı çekiyor olabilir. Bu da, veterinere bir yolculuğun gerekli olduğuna dair bir işarettir.
Semptomları Gözleyin
Kusmaya dikkat edin
Eğer kediniz, özellikle günde birkaç kez kusarsa bu önemlidir. Eğer kedi özellikle su içtikten sonra kusuyorsa, o zaman bir veteriner tarafından görülmelidir. Birçok kedi aslında doğal olarak kusarlar ve bu onların iyiliği içindir. Dolayısı ile normaldir. Bu haftada bir veya iki kez gerçekleşir. Sistemlerini temizlemenin bir yolu olarak kusurlar. Bu, aktif, duyarlı, normal davranan ve iyi beslenen bir kedi için normaldir ve endişelenecek bir şey değildir. Ancak bu sıklıkla oluyorsa ve özellikle su içtikten sonra gerçekleşiyorsa bu durumu ciddiye almalısınız ve hemen bir veterinere götürmelisiniz.
İshal olup olmadığını gözlemleyin
Bir kedi sosis benzeri dışkı üretmelidir. İshal şeklinde sıvı dışkı kesinlikle anormaldir. Kedinizde dışkının ishal şeklinde olduğunu fark ettiğinizde, eğer beraberinde farklı semptomlar yok ise, özellikle o gün farklı bir şeyler yediğinden de eminseniz 24 saat boyunca onu gözlemlemelisiniz. Standart yediklerinin dışında bir şeyler yemiş olması ishale neden olabilir ve 24 saat içinde normale dönmelidir. Aksi halde halsizlik, kusma, hareketsizlik, mutsuz görünme gibi semptomlar mevcut ise ve isteksiz besleniyorsa veya dışkılarında kan veya mukus (jöle benzeri bir madde) varsa, o zaman kesinlikle bir veteriner tarafından görülmelidir.
Kedinin aktivite seviyesine dikkat edin
Uyuşukluk, ya da enerji eksikliği, ateşi, nefes alma zorluklarını ya da ağrı ve acı içinde olduğunu gösterebilir. Bu durumda kediniz uyuklamaz. Ancak günlük aktivitelere katılmak veya etkileşime girmek için yeterli enerjiye sahip değildir. Kediniz uyuşuk ve normalden daha hızlı nefes alıp veriyorsa, bir veteriner görmelidir. Kedinizin kişiliğine dikkat edin. Kediniz alışılmadık şekilde yorulduysa ve egzersiz ve düzenli günlük aktivitelere olan ilginizi kaybederse, bu durum evcil hayvanınızın yetersiz beslenmiş veya hasta olduğuna dair bir işaret olabilir.
Solunum problemlerini dinleyin
Kediniz çok hızlı ve sığ bir şekilde nefes alıyorsa, kedinizi veterinere götürmelisiniz. Ayrıca, kedinin solunumunun nasıl gerçekleştiğini görmeye çalışmalısınız. Uykuda olmadığında nefeslerini saymaya çalışın. Kedinin normal solunum hızı dakikada yaklaşık 20-30’dur ve herhangi bir rahatsızlığı yoksa 20 civarında olmalıdır. Mide kaslarının nefes aldığında hareket etmediğini fark ederseniz, hemen veterinere götürün.
Baş eğme, baş dönmesi veya yönelim bozukluğuna dikkat edin
Bunların hepsi nörolojik bir bozukluk veya kulak enfeksiyonu belirtileri olabilir. Eğer varsa, kediniz derhal veterinere götürülmelidir. Kediniz ayakları üzerinde çevik olan bir hayvandır. Eğer bu değişirse ve hantallaşırsa veya kafasını bir tarafa dayama ihtiyacı duyuyorsa, o zaman ciddi bir sorun olduğunu anlamalısınız. Bu değişiklikler inme, yüksek tansiyon ve hatta beyin tümörünü işaret edebilir, bu nedenle veterinere yapılacak bir ziyaret kesinlikle önemlidir.
Kistleri veya önceden fark ettiğiniz kist büyümelerini kontrol etmek için kedinizi sık sık elle muayene edin
Çoğu kistler veya apseler iyi huyludur, ancak sızıntı veya hassasiyet varsa, kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca, enfekte olmuş çiziklerden gelebilecek kötü kokulara dikkat edin. Yine, kedinizi kontrol ettirin. Tedavi edilmezse enfeksiyon, kan zehirlenmesine neden olabilir.
Kedinizin gözlerine dikkat edin
Aşırı deşarj için gözleri (burnun yanı sıra) inceleyin. Eğer kediniz sürekli ağlıyorsa, bir şeye alerjik olabilir veya sinüs enfeksiyonu olabilir. Aşırı su içme / idrara çıkma, uyuşukluk ve cansız tüylere sahipse, olası bir böbrek yetmezliği için kedinizi bir veteriner tarafından kontrol ettirin. Ayrıca pupil genişlemesini kontrol edin. Bazı hastalıklar kedilerin gözlerinin genişlemesine ve bu şekilde kalmasına neden olur. Kedinizin göz bebeklerinin çok dilate kaldığını fark ederseniz kedinizi hemen veterinere götürmelisiniz.
Kedinizin ağzına bakın
Özellikle, diş etlerinde herhangi bir renk değişikliği olup olmadığına bakın. Kedinizin diş etlerinin, özellikle de siyah diş etleri olanların çok solgun olduğunu fark ederseniz, kediniz hasta olabilir. Kedinizin nefesini de koklamanız gerekir. Eğer kedinizi beslediğiniz bir şeyden kaynaklanmayan tuhaf bir koku varsa, o zaman bir sorun olabilir.
Belirli Bir Hastalığın Kontrol Edilmesi
Pireler için kedinizi sıklıkla kontrol edin
Pirelerin göstergesi olabilecek aşırı kaşınmaya dikkat edin. Eğer kedinizin kendini sık sık kaşıyorsa pire kontrolü yapmalısınız. İnce dişli bir tarak ile tarayın. Özellikle kedinizin boynu ve kuyruğu etrafında küçük, hızlı hareket eden kahverengi asalaklara odaklanın. Ayrıca boş bir beyaz kağıdın üzerine kediyi tımar ederek de pire için kontrol edebilirsiniz. Tarak dişlerindeki pire veya kağıda düzen pirelerden tespitte bulunabilirsiniz. Birçok ticari ürün pire öldürmek ve onları evinizden kaldırmak için kullanabilirsiniz. Özel öneriler için veterinerinize danışın.
Kıl yumağının neden olabileceği kuru öksürük ve kusmayı dinleyin
Kıl yumağı da kötü nefese veya iştahsızlığa neden olabilir. Ciddi kıl yumağı problemleri Trichobezoars (keçeli kılların sert topakları ve sindirilmemiş kötü kokulu besinler) haline gelebilir ve aşırı vakalar ameliyat gerektirebilir. Kılları azaltmak için kedinizi düzenli olarak tımar edin. Daha ciddi bir sorunun neden olmadığından emin olmak için veterinere danışmalısınız.
Hipertiroidizmi veya aşırı aktif tiroidi arayın
Semptomlar artan iştah veya susama, açıklanamayan kilo kaybı (özellikle kas kütlesi), sinirlilik veya saldırganlık, sık sık kusma, uyuşukluk ve halsizlik, ishal veya dağınık post şeklinde özetlenebilir. İki veya daha fazla semptom varsa, kedinizin veterineri görmesi gerekecektir. Hipertiroidizm tipik olarak orta yaşlı ve daha yaşlı kedilerde görülür ve genç bir kedi için nadirdir. Artan iştah, kedinizin veteriner gözlemine ihtiyacı olduğunu gösteren önemli bir işarettir. İştahı tetikleyen tiroid hormonu da metabolik hızı artırır ve organların fonksiyonlarını zorlama eğilimindedir.
Kedinizi diyabet belirtileri için takip edin
Diyabet belirtileri, kusma, dehidratasyon, halsizlik, iştah kaybı, artan susama ve idrara çıkma, kilo kaybı ve solunum anormallikleri şeklinde özetlenebilir. Feline diyabet her yaştaki kedileri etkiler, ancak daha yaşlı, obez erkek / dişi kedilerde yaygındır. Kedinizin herhangi bir veya birkaç belirtisi varsa, onu kan ve idrar şeker seviyelerinin test edilebildiği veterinere götürün. Eğer Kedilerde diabet ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz Köpekler Ve Kedilerde Diyabet: Bilmeniz Gereken Her Şey başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Kedinizde idrar yolu hastalığının (FLUTD) belirtilerini izleyin
FLUTD belirtileri, uygunsuz ya da zor ve sık idrara çıkma, iştahsızlık, idrarsızlık, idrarda kan ya da cinsel organların sık sık yalanmasını gibi belirtilerdir. Bu hastalık, hızlı bir şekilde ölümcül hale gelme potansiyeline sahip alt üriner sistemin ağrılı bir iltihabıdır. FLUTD, su içme alışkanlığından ve idrarın virüslere ya da bakterilere maruz kalması veya beslenmeden kaynaklanan çeşitli nedenlerden ortaya çıkar. Bazı kuru yiyecekler idrarda kristallerin birikmesine neden olur ve bu da mesane astarını uyararak tahriş eder. Tedavi edilmezse ve tıkanıklığa neden olursa potansiyel olarak ciddi olan mesane taşları oluşturabilirler.