Kedilerin Akciğerlerindeki Kanserli Lenfoid Hücreler
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Lenfomatoid Granülomatozis
Kanserli lenfoid hücreler (lenfositler ve plazma hücreleri) akciğer dokusuna sızdığında, kedileri etkileyen nadir bir hastalık olan Lenfomatoid Granülomatozis olarak bilinir. Metastaz, karaciğer, kalp, dalak, pankreas ve böbrek gibi diğer vücut bölgelerinde ve organlarında meydana gelebilir.
Lenfomatoid granülomatozis ırka veya cinsiyete özgü değildir, ancak büyük ve safkan kedilerde daha sık görülür.
Belirtileri ve Türleri
Zamanla ağırlaşan solunum semptomları sıklıkla görülür. Aşağıdakiler, bu hastalıkla ilgili daha yaygın semptomlardan birkaçıdır:
- Öksürük
- Nefes almada zorluk
- egzersiz yapamama
- Kilo kaybı (kaşeksi)
- İştahsızlık (anoreksi)
- Ateş (bazı hayvanlarda)
Nedenler
Lenfomatoid granülomatozisin altta yatan nedeni şu anda bilinmemektedir.
Teşhis
Veteriner hekiminize, semptomların başlangıcı ve doğası da dahil olmak üzere, kedinizin sağlığı hakkında kapsamlı bir bilgi vermeniz gerekecektir. Daha sonra, sonuçları genellikle spesifik olmayan ve hastalıkla tutarsız olan biyokimya profili, idrar tahlili ve tam kan sayımının yanı sıra tam bir fizik muayene yapacaktır.
Bu arada kan testi, kanda anormal derecede yüksek sayıda nötrofil, eozinofil ve bazofil (her tür beyaz kan hücresi) ortaya çıkarabilir. Ve röntgenler akciğer dokusu ve anormalliklerle ilgili detayları ortaya çıkaracaktır. Katılan veteriner, kesin tanı için veteriner patoloğuna gönderilmek üzere küçük bir akciğer dokusu örneği (biyopsi) de alabilir.
Tedavi
Ne yazık ki, herhangi bir tedavi mevcut değildir. Bununla birlikte, kemoterapi genellikle etkilenen dokunun cerrahi eksizyonuyla birleştirilir. Tedavi sırasında düzenli kan testi ve kalp ve diğer vücut sistemi değerlendirmesi gereklidir.
Yaşam ve Yönetim
Tedavisi mevcut olmadığından, en iyi önerileri için bir veteriner onkoloğuyla konuşmalısınız. Kemoterapötik ilaçlar, farklı vücut sistemleri için oldukça toksiktir ve tedavi sırasında ve sonrasında çeşitli komplikasyonlar görülür. Kedinizde nefes almada zorluk, depresyon veya iştahsızlık gibi istenmeyen belirtiler gözlemlerseniz hemen veterinerinizi arayın. Ciddi komplikasyonlar durumunda, veterineriniz dozajları azaltabilir veya tedaviyi tamamen durdurabilir. Ayrıca kemoterapi ilaçları insan sağlığı için potansiyel olarak tehlikelidir ve her zaman bir veteriner onkoloğunun onayı ile uygulanmalı ve güvenli bir yerde saklanmalıdır.