Kedilerde Temas Zehirlenmesi
Makale İçerik Başlıkları
Kedinizde Temas Zehirlenmesi Nasıl Önlenir
Zehir, ister dahili ister harici olsun, vücuda temas ettiğinde zararlı olan herhangi bir madde olarak tanımlanabilir. İç zehirlenme, spreyler veya tozlar gibi kimyasal formda olabilen bir maddenin solunması yoluyla meydana gelebilir, ancak toksik birreaksiyon, kir kadar zararsız bir maddenin solunmasıyla da meydana gelebilir. Diğer iç zehirlenme biçimleri, bir hayvanın, yutulan bir bitkiye veya yiyeceğe karşı fiziksel bir reaksiyonu veya alerjisi olduğunda meydana gelir. Başka bir zehirlenmetürü olan temas zehirlenmesi, bir hayvanın kürkü veya derisi, vücut için toksik olan kimyasallar içeren bir maddeyle temas ettiğinde ortaya çıkar.
Temas zehirlenmesi her yerde olabilir. Hayvanlar doğaları gereği meraklıdır ve fırsat verildiğinde etrafta dolaşırlar, bu nedenle her iki zehirlenme biçimine karşı savunmasız olma eğilimindedirler. Kediler, burunları, ağızları veya pençeleri ile temasettikleri her şeyi keşfetme konusunda doğal bir eğilime sahiptirler. Kediniz cildinde bulunan bir maddeye tepki vermiyor olsa bile, zehirliliği konusunda herhangi bir şüpheniz varsa, kedinizin yalamasını veya yutmasını önlemek için yine de maddeyiçıkarmanız tavsiye edilir.
Belirtiler
- Hapşırma, hırıltı
- Sulu gözler, kırmızı gözler (alerji belirtileri)
- Tahriş olmuş, iltihaplı cilt (kaşıntı, kaşınma)
- Ciltte, burunda veya ağızda yanık benzeri yaralar
- Saç dökülüyor
- Ciltte veya yüzde açıklanamayan yaralar
- Vücudun herhangi bir yerinde kızarıklık
Nedenler
- Odun yığınları, ot çalılıkları ve açık alanlardaki zehirli bitkiler
- Kirdeki mantar bakterileri (ağaçlık, göl kenarı ve çiftlik ortamları)
- Gıda ürünlerine karşı alerjiler (katkı maddeleri, renkler, belirli bileşenler)
- Ev temizleyicileri
- Asit ve diğer yüksek asidik maddeler
- Zehirli spreyler (haşere spreyleri, bakım ürünleri vb.)
Tedavi
Herhangi bir tedaviye başlamadan önce veterinerinizi aramak her zaman iyi bir fikirdir, çünkü bazı sabunlar ve hatta su bile cilde istenmeyen daha fazla zarar verebilir. Bazı zehirler (bitkiler dahil) su eklendiğinde deriye yayılabilen yağlara sahiptir,bu nedenle veterineriniz su, sıvı veya herhangi bir sabun kullanmadan önce zehirli maddeyi emen bir madde kullanmanızı tavsiye edebilir. Mümkünse, veterinerinize gittiğinizde kedinizin reaksiyon gösterdiği maddenin bir örneğini yanınızda götürmenizgerekecektir. Kedinizin semptomlarının başlangıcı, davranışın tanımı ve son aktiviteleri hakkında ayrıntılı bir geçmiş vermeye hazır olun.
Veterineriniz size kedinizi yıkama izni veriyorsa, bunu ılık su kullanarak yapabilirsiniz. Bu işlem sırasında kendi cildinizi korumak için lastik veya plastik eldiven giymeniz gerekecektir. Madde sadece belirli bir bölgedeyse, kedinizin vücudunun o bölgesinibol su ile en az 30 dakika boyunca temizleyebilirsiniz. Asit veya diğer kimyasal maddelerden kaynaklanan ciddi yanıklar için, cildinizin uygun temizlik maddeleri ile temizlenmesi ve tedavi edilmesi için derhal veterinerinize gitmelisiniz.
Önleme
Ev kimyasallarını ulaşamayacağı bir yerde saklayarak temas zehirlenmesi önlenebilir. Bu kimyasallar, iç mekan temizliği, garaj kullanımı, haşere kontrolü ve kişisel bakım için kullanılanları içerir. Zehirli bitkilerle temastan kaçınmak için veya en azındankedinizin neyle temas halinde olduğunu bilmeniz için, özellikle açık veya vahşi ortamlarda, kedinizin dış mekan aktivitelerini mümkün olduğunca denetleyin. Ayrıca, yeni yiyecekleri kedinizin diyetiyle tanıştırırken onları takip edin. Sebzeler de dahilolmak üzere tamamen doğal olan yiyecekler ve ikramlar bile kedinizin tepki gösterebileceği bileşenlere sahip olabilir.