Kedilerde Sistemik Otoimmün Hastalık

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)

Otoimmün hastalıklar, aşırı savunmacı hale gelen, kendi vücudunun hücrelerine, dokularına ve organlarına yok edilmesi gereken hastalıklarmış gibi saldıran bir bağışıklık sisteminin sonucudur. Sistemik lupus eritematozus (SLE), çok çeşitli öz antijenlere(antikor oluşturan maddeler) ve dolaşımdaki bağışıklık komplekslerine karşı antikor oluşumu ile karakterize, çok sistemli bir otoimmün hastalıktır.

Yüksek düzeyde dolaşımdaki antijen-antikor kompleksleri (tip III aşırı duyarlılık) oluşur ve glomerüler bazal membranda (böbreğin filtrasyon kısmı), sinovyal membranda (bilek gibi eklemlerdeki yüzey boşluğunu çizen yumuşak doku) oluşur ve biriktirilir.diz vb.) ve ciltte, kan damarlarında ve vücuttaki diğer bölgelerde. Eritrositler, lökositler ve trombositler (tip II aşırı duyarlılığı olan üç tür kan hücresi) gibi hücrelerin üzerinde ve içinde bulunan kendi antijenlerine yönelik antikorlar da üretilebilir.Daha az bir dereceye kadar, hücre aracılı bağışıklık bir öz antijene karşı yönlendirildiğinde tip IV aşırı duyarlılık da söz konusu olabilir.

SLE nadirdir, ancak yetersiz teşhis edildiğine inanılmaktadır. SLE için bir tercihi olan ırklardan bazıları, Fars, Siyam ve Himalaya kedi ırklarını içerir. Ortalama yaş altıdır, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Cinsiyet bir rol oynamaz.

Belirtileri ve Türleri

Klinik semptomlar, otoantikorların özgüllüğü ile birlikte immün komplekslerin lokalizasyonuna bağlıdır. Ancak özellikle akut dönemde görülen uyuşukluk, iştahsızlık (iştahsızlık) ve ateş gibi klinik belirtilerin ortaya çıkmasında genetik, çevresel, farmakolojikve enfeksiyon faktörleri rol oynayabilir. Diğer işaretler şunları içerir:

kas-iskelet sistemi

  • Sinovyal zarlarda bağışıklık komplekslerinin birikmesi (eklemlerin içindeki yüzeyleri kaplayan yumuşak doku)
  • Şişmiş ve/veya ağrılı eklemler – çoğu hastada ana başvuru belirtisi
  • Değişen bacak topallığı
  • Kas ağrısı veya israf

Deri/ekzokrin

  • Deride bağışıklık komplekslerinin birikmesi
  • Cilt lezyonları
  • Simetrik veya fokal cilt lezyonları – kızarıklık, pullanma, ülser, depigmentasyon ve/veya saç dökülmesi
  • Mukokutanöz bağlantılarda ve oral mukozada ülserasyon gelişebilir – hem mukoza hem de kutanöz deriyi içeren bir deri bölgesi; bunlar çoğunlukla dış derinin durduğu ve vücudun içini kaplayan mukozanın (örneğin ağız, anüs, burun delikleri) başladığıvücudun deliklerinin yakınında meydana gelir.

böbrek/ürolojik

  • Böbrekte bağışıklık komplekslerinin birikmesi
  • Hepatosplenomegali – böbrek ve karaciğer büyümesi

Kan/lenf/bağışıklık sistemi

  • Eritrositlere, lökositlere veya trombositlere (kırmızı ve beyaz kan hücreleri) karşı otoantikorlar
  • Lenfadenopati – şişmiş lenf düğümleri
  • Bağışıklık kompleksleri veya antikorların birikmesi veya T hücre aracılı hücreler (lenfositler) saldırması durumunda diğer organ sistemleri etkilenebilir.

Nedenler

SLE’nin kesin nedenleri tanımlanmamıştır, ancak ultraviyole ışığa maruz kalmak hastalığı şiddetlendirebilir.

Teşhis

Kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili dahil olmak üzere tam bir kan profilinin yapılması gerekecektir. Kedinizin sağlığı ve semptomların başlangıcı ve semptomların sırayla mı yoksa bir kerede mi ortaya çıktığı hakkında kapsamlı bir tarihvermeniz gerekecektir. Eklemlerde ağrı, böbrek iltihabı, deri lezyonları, kırmızı kan hücrelerinin parçalanması, düşük trombosit sayısı ve genel vücut zayıflığı, doktorunuzu lupus olasılığına karşı uyaracak işaretlerdir.

Tedavi

Özellikle kediniz hemolitik (kırmızı kan hücresi yıkımı) krizi durumundaysa, SLE’nin ilk tedavisi için hastaneye yatış gerekli olabilir. Ancak, durum şiddetli değilse ayakta tedavi genellikle mümkündür. Bakım türü ve bakım düzeyi, hangi sistemlerin etkilendiğinegöre değişecektir.

Evde tedavi için, özellikle eklemlerde şiddetli ağrı atakları sırasında dinlenmeye zorlamanız gerekecektir. Kediniz aşırı efor sarf etmeden tekrar güvenli bir şekilde hareket edebilene kadar kısa bir süre kafeste dinlenmeyi düşünebilirsiniz. Ayrıca, kedinizinparlak pencerelere erişimini öğleden sonra ve akşam saatlerine kadar sınırlamayı gerektirebilecek parlak güneş ışığından da kaçınmanız gerekebilir. Böbrekler etkileniyorsa, veterineriniz böbreğe özgü protein kısıtlı bir diyet önerecektir.

Bağışıklık sistemi yanıtını azaltmak için immünosupresif ilaçlar ve lenf düğümlerindeki iltihabı azaltmak için kortikosteroidler gibi SLE’yi tedavi etmek için kullanılabilecek bir dizi ilaç vardır. Veterineriniz, hastalığın kedinizde aldığı spesifik formutedavi etmek için gereken ilaçları yazacaktır.

Önleme

SLE’nin bazı ırklarda kalıtsal olduğu bilindiğinden, SLE teşhisi konmuş kedilerin yetiştirilmemesi şiddetle tavsiye edilir.

Yaşam ve Yönetim

Bu ilerleyici ve öngörülemeyen bir hastalıktır. Uzun süreli, immünosupresif tedavi gerekli olacaktır. Tedavilerin sıklıkla, köpeğinizin bakıcısı olarak ilgilenmeniz gereken yan etkileri vardır. Ayrıca, veterineriniz tedavinin etkinliğini ve ciddi yanetkileri izlemek için en azından başlangıçta kedinizi haftalık olarak görmek isteyecektir.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et