Kedilerde Sinir Tümörü

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Sinir Kılıfı Tümörü

Sinir kılıfı tümörleri, periferik ve spinal sinirleri kaplayan miyelin kılıftan büyüyen tümörlerdir. Bu tip tümör, periferik sinir sistemini oluşturan ve merkezi sinir sisteminin (CNS) dışında kalan veya dışarı uzanan periferik ve/veya omurilik sinirlerinin işlev kabiliyetini tehlikeye attığı için vücudun sinir sistemini etkiler. Bu tümörler kedilerde nadiren görülür.

Belirtileri ve Türleri

  • Ön ayaklarda ilerleyici ve kronik topallık (ortak semptom)
  • Kas erimesi
  • Azalmış kas tonusu
  • koordine olmayan hareketler
  • uzuv zayıflığı

Nedenler

Bu durumun kesin nedeni hala bilinmemektedir.

Teşhis

Veterinerinize, arka plan geçmişi ve semptomların başlangıcı da dahil olmak üzere, kedinizin sağlığı hakkında kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir. Veteriner hekiminiz, tam kan sayımı (CBC), biyokimya profili ve idrar tahlili dahil olmak üzere laboratuvar testleri ile eksiksiz bir fizik muayene yapacaktır. Bu rutin laboratuvar testlerinin sonuçları genellikle normal sınırlar içindedir. Beyin ve omurilik çevresinde dolaşan koruyucu ve besleyici sıvı olan beyin omurilik sıvısı (BOS) da test edilecektir, ancak bulgular genellikle spesifik değildir. Teşhisi doğrulamak için veterinerinizin ultrason rehberliği kullanarak sinir kılıflarından biyopsi örnekleri alması gerekebilir. X-ışınları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi (BT taraması) dahil olmak üzere radyografik çalışmalar, sağlam bir teşhis için daha fazla bilgi sağlayacaktır. MRG, bu hastalığın teşhisi için en spesifik testtir.

Tedavi

Veterineriniz etkilenen sinirlerin cerrahi rezeksiyonu yapabilir. Bazı durumlarda, tümörün lokal nüksetme olasılığını en aza indirmek için etkilenen uzvun amputasyonunun yapılması gerekecektir. Omuriliğin daha hassas bölgesinde sinir köklerinin rezeksiyonu gerekiyorsa daha ileri cerrahi prosedürler gerekecektir. Etkilenen bölgedeki iltihabı ve ödemi (şişmeyi) azaltacak ilaçlar, hem tedavinin daha kolay gerçekleştirilmesi hem de kedinizin daha rahat etmesi için reçete edilecektir. Ameliyat sonrası radyasyon da lokal nüks olasılığını azaltmak için düşünülebilir. Radyasyon tedavisi kullanıp kullanmayacağınıza siz ve veteriner onkoloğunuz karar verecektir.

Yaşam ve Yönetim

Ameliyattan sonra kedinizin ağrı hissetmesini beklemelisiniz. Veterineriniz, kedinizin rahatsızlığını en aza indirmeye yardımcı olması için size ağrı kesici ilaç verecektir. Evcil hayvanlarda meydana gelen en önlenebilir kazalardan biri aşırı dozda ilaç kullanımı olduğu için ağrı kesici ilaçların dikkatli kullanılması gerektiğini unutmayın. Tüm yönergeleri dikkatlice izleyin.

Kediniz iyileşirken aktivitelerini sınırlamanız, dinlenmesi için ev aktivitelerinden, çocuklardan ve diğer evcil hayvanlardan uzakta sakin bir yer ayırmanız gerekecektir. Fiziksel aktivitesini sınırlamak için kediniz için kafes istirahati düşünebilirsiniz. Veterineriniz, kedinizin tekrar hareket etmesinin ne zaman güvenli olduğunu size söyleyecektir. Çoğu kedi amputasyondan iyileşir ve kaybedilen uzuvları telafi etmeyi öğrenir.

İyileşirken kedinizin yiyecek ve su alımını izlemek önemlidir. Kediniz iyileşme sürecindeyken, kum kutusunu kedinizin yattığı yere daha yakın bir yere yerleştirebilir ve kutuya girip çıkmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Sinir tümörleri genellikle lokal invazivdir ve metastaz yapmazlar. Bununla birlikte, cerrahi rezeksiyondan sonra lokal nüks yaygındır ve tekrar tedavi edilmesi gerekecektir.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et