Kedilerde Rakun Hastalığı

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Baylisaskariazis

Baylisascaris procyonis larva insanlar dahil hayvan nüfusunun büyük bir kısmı, bulunur – bu da insanları içermektedir diğer hayvan türlerine enfekte hayvandan gelen yayılmış olabileceğini araçlarının bir zoonotik hastalık, yapım. Rakunpopülasyonundaki yaygınlığı nedeniyle en yaygın olarak “”rakun hastalığı”” olarak adlandırılan baylisaskariazis, rakun dışkısı ile temastan ve B. procyonis paraziti ile enfekte olmuş hayvan dokusunun yutulmasından kaynaklanır.Bu parazite genellikle yuvarlak kurt denir. Rakunlar bu solucanın optimal taşıyıcılarıdır, çünkü rakunun sağlığı olumsuz şekilde etkilenmez, bu da onu parazitin ideal konakçısı ve yayıcısı yapar. B. procyonis larva genellikle çevreyedışkı maddesinin yoluyla yayılır. Dışkı veya enfekte bir rakun tarafından kullanılmış toprakla herhangi bir temas sistemik enfeksiyona yol açabilir. Bu nedenle, rakunların yaygın olduğu bölgelerde kaçınma ve dikkatli olma yöntemlerini uygulamakesastır.

Ara taşıyıcılar, diğer hayvanların yanı sıra kuşlar, tavşanlar ve kemirgenlerdir. Larvanın, sinir sistemini etkilediği beyne göç ettiği bilinmektedir. Bu zayıf durumda, küçük hayvan kolay yakalanır ve yırtıcı hayvan (yani bir kedi) enfekte hayvandandoku aldığında larva yutulur. Bu, solucanın diğer hayvanlara yayılmasının başka bir yoludur.

Hayvanat bahçelerinde ve çiftliklerde bildirilen salgınlarla, bu hastalığın Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana geldiği bilinmektedir. Bununla birlikte, hayvanların büyük gruplar halinde bir arada tutulduğu her yerde bir salgın meydana gelebilir.

Bu enfeksiyon genellikle yetişkin kedilerde tedavi edilebilirken, yavru kediler için neredeyse her zaman ölümcüldür. Ayrıca solucan bazen beyne ve sinir sistemine saldırdığı için bu enfeksiyon kuduzla karıştırılabilir. Kuduz şüphesi varsa, veterinerinizdenB. procyonis parazitinin varlığını test etmesini isteyebilirsiniz.

Belirtileri ve Türleri

Kedilerde iki tip baylisaskariazis bildirilmiştir: bağırsak enfeksiyonu ve iç organ hastalığı. Yuvarlak solucanın gelişimi, yuvarlak solucan yumurtalarının yutulmasıyla başlar. Daha sonra, iç organlara (karın boşluklarını işgal eden organlar),sinir sistemine veya göze son göçlerinden önce daha da geliştikleri bağırsaklara göç ederler. Bu tür enfeksiyonlar sırasıyla larva migrans olarak adlandırılır; visseral larva migrans (VLM); nöral larva migrans (NLM); ve oküler larva migrans(OLM).

Bağırsak formu en yaygın olarak yetişkin kedilerde bulunurken, iç organların, özellikle de beyin ve omuriliğin (iç organ hastalığı) enfeksiyonu yavru kedilerde daha yaygındır. Çoğu zaman, hastalığın erken başlangıcı ile ilişkili herhangi bir dışsemptom yoktur, ancak bazen kediler, sinir sistemine saldıran solucan nedeniyle nörolojik hastalık belirtileri gösterebilir. Nörolojik hastalık belirtileri (NLM) şunları içerir:

  • Kararsız yürüme/koordinasyon veya kas kontrolü kaybı (ataksi)
  • Yeme/yutma güçlüğü (disfaji)
  • Uyuşukluk, aşırı yatma (oturma)
  • daire içine alma
  • Nöbet
  • Karışıklık, dikkat eksikliği

İç organ enfeksiyonu (VLM) karaciğer ve/veya akciğer hastalığı semptomları gösterebilirken göz enfeksiyonu (OLM) kediniz görme yetisini kaybedene kadar belirgin olmayabilir.

Nedenler

Enfeksiyonu edinmenin en yaygın yöntemi, enfekte rakunlarla bir alanı paylaşmaktan kaynaklanır. Bir kedi, rakun dışkısı ile temastan, rakun dışkısı parçalandıktan veya çıkarıldıktan sonra uzun süre toprakta canlı kalabilen B. procyonisyumurtalarının yutulması, enfekte olmuş hayvan dokusunun yutulması nedeniyle hastalığa yakalanabilir.yuvarlak kurtlarla (örneğin tavşanlar, kuşlar, vb.) veya diğer enfekte hayvanlarla yakın temastan. Kediler genellikle idrarını yaptıktan veyadışkıladıktan sonra kiri kaşıdıkları için, bir kedi kendi kendini temizlerken yuvarlak kurt yumurtalarını pençelerinden alabilir ve yumurtaları yutabilir.

Teşhis

Veterinerinize, semptomların arka plan geçmişi ve bu duruma yol açmış olabilecek olası olaylar da dahil olmak üzere, kedinizin sağlığı hakkında kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir. Sağladığınız tarih, veterinerinize hangi organların etkilendiğinedair ipuçları verebilir. Parazitin izlediği yolu bilmek, enfeksiyonu uygun şekilde tedavi etmek için çok önemlidir.

Baylisaskariazisin bağırsak formu, kedinin dışkısı incelenerek bulunurken, larva formu kuduz, köpek distemper ve konjenital nörolojik kusurlar gibi diğer hastalıklarla birlikte bulunabilir. Doğrudan dışkı yayma testi, hastalığın bağırsak formunutespit ederken, larva formu genellikle bir göz (oftalmoskopik) muayenesi veya bir doku örneğinin laboratuvar incelemesi yoluyla bulunabilir.

Tedavi

Kedinizin testleri bu parazit için pozitifse, uygulanabilecek birkaç ilaç vardır.

Bağırsak formu için:

  • pirantel pamoat
  • Şubat
  • Prazikuantel
  • ivermektin
  • Mibemisin Oksim

Larva formu için:

  • kortikosteroidler
  • Uzun süreli albendazol

Yaşam ve Yönetim

İlk tedaviden iki hafta sonra dışkıyı solucanlar için analiz etmek ve daha sonra bir ay sonra hastalığın bağırsak formunu kontrol etmek için bir takip ziyareti önerilir. Bu, insanlara ve diğer hayvanlara bulaşabilen, çocukların enfeksiyon kapmave en kötü etkilere maruz kalma riski en yüksek olan zoonotik bir hastalıktır. Yuvarlak kurt yumurtalarının kazara yutulması insanlarda ciddi hastalıklara neden olabilir. Yutma, rakunlar veya diğer enfekte hayvanlar tarafından kullanılan kumlaoynama, yumurtaların bulaştığı toprakla temas veya enfekte dışkı ile temas (temizleme veya altlığı değiştirme sırasında) sonucu oluşabilir. kutu). Kedinizin enfeksiyondan tamamen kurtulduğundan ve artık yumurtalarını dışkısıyla dökmediğindenemin olana kadar özellikle dikkatli olmanız önemlidir. Çöp kutusunu değiştirirken ve kedinizin atık maddelerini tutarken tek kullanımlık eldivenler giyilmelidir. Ayrıca, rakunların yaşadığı bir bölgede yaşıyorsanız, el ve tırnak hijyenineöncelik vermeniz gerekecektir.

Kedinizin yuvarlak solucanı kaptığı yer iyi gözlemlenmeli ve izlenmeli ve komşular kendi evcil hayvanlarına yönelik risk konusunda bilgilendirilmelidir.

Önleme

En önemli önleyici adım, evcil hayvanları rakunlu alanlardan uzak tutmak ve evcil hayvanların hayvan dokusunu yutmasını önlemektir. Ailenizi ve evcil hayvanınızı bu parazitten korumak için atılabilecek diğer adımlar, kum kutularını kapalı tutmak,mülkünüzü rakun pisliği ve ölü hayvanlar için kontrol etmek ve kedinizin veya yavru kedinizin solucanının alındığından emin olmaktır.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et