Kedilerde Pnömotoraks Belirtiler ve Tipler
Kedilerde pnömotoraks, kedinin göğüs duvarı ile akciğerler (plevral boşluk) arasındaki alanda bir hava birikimi için kullanılan tıbbi terimdir. Travmatik veya kendiliğinden, kapalı veya açık olarak kategorize edilebilir. Hem köpekler hem de kediler pnömotoraksa karşı duyarlıdır. Belirtiler ve Tipler: Dört ana pnömotoraks kategorisi vardır: travmatik pnömotoraks, spontan pnömotoraks, kapalı pnömotoraks ve açık pnömotoraks. Semptomlar pnömotoraks tipine göre değişmektedir, ancak bazı ortak belirtiler arasında hızlı nefes alma, nefes darlığı ve hızlı kalp atımı (taşikardi) sayılabilir.
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Pnömotoraks
Kedilerde pnömotoraks, kedinin göğüs duvarı ile akciğerler (plevral boşluk) arasındaki alanda bir hava birikimi için kullanılan tıbbi terimdir. Travmatik veya kendiliğinden, kapalı veya açık olarak kategorize edilebilir.
Hem köpekler hem de kediler pnömotoraksa karşı duyarlıdır. Bu hastalıktan köpeklerin nasıl etkilediğini öğrenmek istiyorsanız, lütfen Köpeklerde Pnomotoraks sayfamızı ziyaret edin.
Belirtiler ve Tipler
Dört ana pnömotoraks kategorisi vardır: travmatik pnömotoraks, spontan pnömotoraks, kapalı pnömotoraks ve açık pnömotoraks. Semptomlar pnömotoraks tipine göre değişmektedir, ancak bazı ortak belirtiler arasında hızlı nefes alma, nefes darlığı ve hızlı kalp atımı (taşikardi) sayılabilir.
Plevral boşlukta hava biriktiğinde ve bir araba çarpması gibi bir çeşit travma nedeniyle ortaya çıkan travmatik pnömotoraks, şok belirtileri ile ortaya çıkabilir. Diğer taraftan spontan pnömotorakslı kediler akciğer hastalığının belirtilerini gösterebilir. Spontan pnömotoraks travmatik olmayan bir nedenden dolayıdır ve primer (bazı altta yatan akciğer hastalığı olmadan meydana gelir) veya sekonder (bir tür altta yatan akciğer hastalığı ile ilişkili olduğunda meydana gelir) olabilir.
Açık pnömotoraks, göğüs duvarındaki bir ponksiyon (vücudun herhangi bir boşluğunda bulunan bir sıvıyı akıtmak veya çekmek için, içi boydan boya açık bir iğneyi batırma işi) gibi, solunum sisteminde yer alan ve plevral boşluk ile dış atmosfer arasında temasa yol açan bir defekt olduğunda ortaya çıkar; Bu arada kapalı pnömotoraks, herhangi bir solunum bozukluğu olmaksızın pnömotoraks olarak tanımlanır.
Travmatik pnömotoraks genellikle açıkken, spontan pnömotoraks her zaman kapalıdır. Pnömotoraksın bir başka türü ise, düzenli inhalasyon sırasında havanın plevral boşluğa aktarıldığı, tuzağa düştüğü ve plevral boşluğa tek yönlü bir hava transferi oluşturduğu tansiyon pnömotorakstır.
Nedenler
Nedenleri pnömotoraks tipine bağlı olarak değişir. Travmatik pnömotoraks, bir araba kazası gibi travmatik bir olaydan dolayı boyun veya göğsün penetran yaralanmasına yol açabilir. Göğüste cerrahi bir insizyon veya ameliyat sırasında yemek borusunun delinmesi travmatik pnömotoraksa da yol açabilir.
Bu arada spontan pnömotoraks, akciğer, akciğer kanseri veya apsede yabancı cisim, parazitlerin neden olduğu akciğer hastalığı ya da akciğer kubbesi olarak bilinen kedilerin akciğerlerinde kabarcık benzeri yapıların gelişiminden kaynaklanabilir.
Teşhis
Şüpheli pnömotoraks olgularında iki primer teşhis prosedürü yapılabilir: torakosentez ve bronkoskopi. İntravenöz (IV) kateter, bir ekstansiyona bağlanan intravenöz (IV) kateterin plevra boşluğuna yerleştirildiği, tanıyı doğrulayabilir ve ayrıca plevral boşluktan hava çıkarmak için de kullanılabilir. Bronkoskopi, ona bağlı küçük bir kamera ile ince bir tüpün kullanılmasını ve ağız yolu ile hava yollarına sokulmasını kapsar. Bu en iyi trakeal veya büyük hava yolu travması buldusu varsa yapılır. Ek tanı teknikleri arasında göğsün X-ışını görüntülemesi ve idrar analizi sayılabilir.
Tedavi
Pnömotorakslı kediler, plevral boşluktaki havanın birikmesi durduğunda veya stabilize olana kadar hastanede tedavi edilmelidir. Mümkün olduğunca fazla hava plevral boşluktan çıkarılmalı ve evcil hayvanınız stabilize olana kadar sağlanan oksijen tedavisi. Hava temizlemesi, torakosentez yoluyla gerçekleştirilebilir, burada bir ekstansiyona bağlanmış bir intravenöz (IV) kateter, plevral boşluğa sokulur.
Travmatik açık pnömotoraks olgularında, kedinin göğsündeki açık yaralar en kısa sürede temizlenmeli ve hava geçirmez bir bandajla kapatılmalı ve daha sonra cerrahi olarak onarılmalıdır. Travma vakalarında intravenöz (IV) sıvıların uygulanması da sıklıkla gereklidir.
İlk tedaviden sonra, nüks olasılığını en aza indirmek için kedinin aktivitesi en az bir hafta boyunca ciddi şekilde kısıtlanmalıdır. Solunum hızı ve nabız dahil olmak üzere yaşamsal belirtiler, nüks belirtileri için izlenmelidir. Daha fazla bakım kedinizi etkileyen pnömotoraks tipine ve sağlığının ciddiyetine bağlıdır. Veterineriniz, takip muayenesine kadar kedinize nasıl bakım yapılacağı konusunda size tavsiyede bulunacaktır.
Önleme
Travmatik pnömotoraksın önlenmesinin en önemli yollarından biri, kedinizi, en çok yaralanmaları muhtemel olan yollar gibi tehlikeli bölgelerden uzak tutmaktır.