Kedilerde Pıhtılaşma Eksikliği (Kalıtsal))
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Pıhtılaşma Faktörü Eksikliği
Pıhtılaşma, kan serbest akan bir sıvıdan kalınlaşmış jel benzeri bir duruma dönüştüğünde gerçekleşir. Bu durumda jelleşmiş kana pıhtı denir ve pıhtılaşma yoluyla bir yara kapanmaya başlar. Bu süreç iyileşmenin gerçekleşmesi için kritik öneme sahiptir. Evcil hayvanınız yaralandığında ve kontrolsüz bir şekilde kanamaya devam ettiğinde, bu, pıhtılaşmaya neden olan bir veya daha fazla süreçteki bir kusurun belirtisi olabilir. Kanın bir sıvıdan bir jele dönüştürülmesinde bir dizi karmaşık enzim reaksiyonu yer alır ve bu işlemlerden birindeki başarısızlık, bir yaralanmadan sonra uzun süreli kanamaya neden olabilir ve sonuçta kan kaybı anemisine neden olur. Kanın pıhtılaşmaması da iç kanamaya neden olabilir. İzlenecek semptomları bilmek çok önemlidir.
Belirtileri ve Türleri
Pıhtılaşma faktörü eksikliğinin semptomları, bariz bir dış semptom olan ameliyat veya travma sonrası uzun süreli kanamayı içerebilir. Pıhtılaşma eksikliğinin göstergesi olabilecek daha az belirgin semptomlardan bazıları kan kaybı anemisi ve iç kanama ile ilgilidir. Kan kaybı anemisi ile semptomlar zayıflık, uyuşukluk, kısa nefes, düzensiz kalp atışı, kafa karışıklığı ve tıbbi olarak pika olarak bilinen bir durum olarak ortaya çıkabilir – genellikle kandaki mineral veya vitamin eksikliğini dengelemeyi amaçlayan zorlayıcı bir yeme davranışı ; bu durumda kan kaybından demir eksikliği. Hayvan, diğer şeylerin yanı sıra taş, kir ve dışkı gibi gıda dışı maddeleri isteyecek ve yiyecektir.
İç kanama, kanlı kusmuk veya dışkı, rektum veya vajinadan kanama, nefes almada zorluk, anormal kalp ritmi, şişmiş veya sert karın ve aşırı susama şeklinde kendini gösterebilir.
Nedenler
Evcil hayvanınızın pıhtılaşma faktörü eksikliğinden muzdarip olma olasılığını birkaç faktör belirleyebilir. K vitamini eksikliği gibi altta yatan bir bozukluk, pıhtılaşma için gerekli enzimleri sentezleyen birincil bölgelerden biri olan karaciğerin işleyişini etkileyebilir. Karaciğer ile ilgili diğer problemler de enzim sentez sürecini etkileyebilir. Pıhtılaşma eksikliğinin altında yatan neden, kalıtsal özellikler tarafından da yatkın olabilir. Bunun bir örneği Hemofili’dir. Hemofilinin hem A hem de B formları, erkeklerin aşırı derecede kanadığı ve dişilerin bu özelliği taşıdığı ve aktardığı x’e bağlı çekinik özelliklerdir. Hemofili, kan trombositlerini bir pıhtıya bağlamak için gereken anormal derecede düşük miktarda protein ile karakterize edilir. Bu protein süreci, vücudun dış ve iç yaraları pıhtılaşmak için kullandığı pıhtılaşma faktörlerinden biridir. Hemofili hafif, orta veya şiddetli olabilir ve her zaman kalıtsal değildir. Vücut pıhtılaşma faktörü süreçlerini bloke eden antikorlar oluşturduğunda da gelişebilir. Pıhtılaştırıcı faktörlerin ciddi eksikliği genellikle dört ila altı aylıkken ortaya çıkar. Daha hafif bir eksiklik, bir yaralanmadan sonra veya ameliyattan sonra ortaya çıkabilir.
Ek olarak, dış çevresel koşullar pıhtılaşma faktörü eksikliği insidansında rol oynayabilir. Sıçan zehirinin yutulması veya bir yılan ısırığı, vücudun enzimleri ve proteinleri normal şekilde işleme yeteneğini etkileyebilir. Tıbbi olarak reçete edilen ilaçlar, kanın pıhtılaşma yeteneğini de etkileyebilir. Uzun süreli antibiyotik kullanımı komplikasyonlara neden olabilir ve anti-pıhtılaştırıcı olarak reçeteli Heparin kullanımı (damarlardaki kan pıhtılarını parçalamak için kullanılır) kazara aşırı doza neden olabilir.
Teşhis
Veterineriniz öncelikle kemirgen zehirine erişim veya bir yılan veya kertenkele ile yakın zamanda temas gibi dış faktörleri ekarte etmek isteyebilir. Tam bir kan testi istenecek ve bozukluğun kaynağını belirlemek için kanın pıhtılaşma yeteneğinin bir tahlili kullanılacaktır. Evcil hayvanınız, rejeneratif aneminin bir göstergesi olan artmış kırmızı kan hücrelerinin (RBC) belirtileri gösteriyorsa, bu, iç kan kaybı olasılığını işaret edecektir.
Tedavi
Kan kaybı şiddetliyse, evcil hayvanınız hastaneye kaldırılacak ve kan ve plazma nakli yapılacaktır. Aslında, daha fazla kanamayı kontrol etmek veya önlemek için tekrarlanan transfüzyonlar gerekli olabilir. Veterineriniz, özellikle evcil hayvanınız kemirgen zehiri yutmuşsa veya bu vitamini tüketen başka koşullar yaşıyorsa, muhtemelen K vitamini de reçete edecektir.
Yaşam ve Yönetim
Doktorunuz, reçete edilmişse, K vitamini takviyesinin etkinliğini belirlemek için kedinizin kanını sürekli olarak test etmeye devam edecektir. Tedavinin başlamasından 24 ila 48 saat sonra normalleşmeye başlamalıdır. Kalıtsal bir eksikliğin başarılı bir şekilde tedavi edilip edilmediğini test etmenin tek yolu faktör analizidir; hematomların (pıhtılaşmış kan toplanması) çözülüp çözülmediği ve en önemlisi kanamanın durup durmadığı. Antikorlar yeni kana direnç gösterdiğinde transfüzyon bazen bağışıklık reaksiyonlarına neden olur. Transfüzyon karar verilen bir tedavi ise, evcil hayvanınızın reddedilme belirtileri açısından izlenmesi gerekecektir.
Bir diğerinden daha hassas olan belirli bir cins yoktur, bu nedenle kedinizin aile soyunun genetik yapısında olduğu bilinmedikçe bunu önlemek için yapılabilecek hiçbir şey yoktur. Pıhtılaşma faktörü eksikliğinden kalıtsal bir faktörün sorumlu olduğu belirlenirse, bu hayvanın ürememesi en iyisidir.