Kedilerde Mesanenin Arkaya Yer Değiştirmesi
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Pelvik Mesane
Bir kedinin mesanesi, zamanla üretranın boyutunu ve/veya pozisyonunu etkileyerek aynı anda üretra ve/veya mesane enfeksiyonlarına yol açabilen anatomik düzensizlikler nedeniyle normal konumundan kayabilir.
Mesanenin arkaya yer değiştirmesi ile mesane kaudal olarak (yani kuyruğun yakınında) yer değiştirir. Bu duruma aynı zamanda kaudal yer değiştirme ve mesane karın bölgesine daha yakın olmaktan ziyade pelvik bölgede bulunduğu için pelvik mesane denir.
Köpeklerle karşılaştırıldığında bu durum kedilerde nadiren görülür. Birçok kişi bunun, kedinin benzer büyüklükteki bir köpeğe göre daha uzun bir üretraya sahip olması nedeniyle olduğundan şüphelenir. Ayrıca, bozulmamış veya kısırlaştırılmış her iki cinsiyettenkedilerde de ortaya çıkabilir.
Belirtileri ve Türleri
Bazı kedilerde herhangi bir belirti görülmeyebilirken bazılarında şu belirtiler görülebilir:
- İstemsiz idrar kaçırma (idrar kaçırma)
- Bir seferde birkaç damladan fazla idrar yapamama
- İdrar yapma yeteneği olmadan idrara çıkma aciliyeti
- Kuyruk ve bitişik bölgenin idrarda haşlanması
Nedenler
Mesanenin normal konumundan yer değiştirmesi doğuştan gelen bir kusura (doğum kusuru) bağlı olabilir. Ayrıca bazı kedilerde obezitenin neden olduğu düşünülür ve bariz inkontinansın yanı sıra genellikle ürolojik anormalliklerle ilişkilidir.
Teşhis
Semptomların arka plan geçmişi de dahil olmak üzere kedinizin sağlığı hakkında kapsamlı bir geçmişe sahip olmanız gerekecektir. Tam bir öykü aldıktan sonra, evcil hayvanınızın veterineri tam bir fizik muayene yapacaktır. Tam kan sayımı (CBC), biyokimyaprofili ve idrar tahlili dahil olmak üzere laboratuvar testleri yapılacaktır. Enfeksiyondan şüpheleniliyorsa, veterineriniz idrar örneğini alacak ve kültür için bir laboratuvara gönderecek ve umarız neden olan organizmayı tanımlayacaktır. Bu aradaidrar tahlili, idrarda irin, kan, bakteri varlığı gibi idrar yolu enfeksiyonunu ortaya çıkarabilir.
Diğer tanı prosedürleri arasında adbominal X-ışınları ve kontrast sistoüretrografi bulunur. Kontrast maddenin verilmesinden sonra üretranın ve mesanenin radyografik muayenesi kısa, geniş veya düzensiz şekilli üretrayı ortaya çıkarabilir. Veteriner hekiminizayrıca böbrekleri ve idrar kesesini taşlar, kitleler, böbreklerde şişkinlik ve üriner sistemle ilgili diğer anormallikler açısından incelemek için bir ultrason da yapabilir.
Tedavi
Altta yatan üriner enfeksiyon durumunda, kedinizin veterineri bu tür enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotik reçete edecektir. Kedi ayrıca yer değiştirmiş mesane ve üretrayı yeniden konumlandırmak için ameliyat gerektirecektir. Bazen, hayvanı sakinleştirmekiçin antidepresanlar kullanılır.
Yaşam ve Yönetim
Tedavinin ilerlemesini değerlendirmek ve olası komplikasyonları belirlemek için takip muayeneleri için evcil hayvanınızın veterinerini ziyaret etmeniz gerekebilir. Üriner enfeksiyon durumunda, enfeksiyon geçene kadar genellikle düzenli antibiyotik tedavisigerekir. Kedinizi istenmeyen belirtilere karşı izleyin ve olağandışı bir şey olursa hemen veterinerinizi arayın. Veteriner hekiminiz, bu durumlarda yaygın olarak kullanılan ilaçların yan etkileri hakkında da sizi bilgilendirecektir.