Kedilerde Mantar Enfeksiyonu (Blastomikoz)
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Blastomikoz
Blastomikoz, nehir kıyısı, göl ve bataklık gibi ıslak ortamlarda gelişen ve doğrudan güneş ışığı almayan nemli toprağın mantarın büyümesini teşvik ettiği Blastomyces dermatitidis organizmasının neden olduğu sistematik bir maya benzeri mantar enfeksiyonudur. Mantar ayrıca ormanlık alanlar, ormanlar ve çiftlikler gibi çürüyen madde bakımından zengin alanlarda da bulunur. Mississippi, Ohio, Missouri ve Tennessee Nehri havzaları gibi suya yakın coğrafi bölgelerde enfeksiyon prevalansının en yüksek olduğu, doğal olarak oluşan bir Kuzey Amerika mantarıdır.
Belirtileri ve Türleri
- Nefes almada zorluk
- Cilt lezyonları
Nedenler
Blastomikoz tipik olarak, bir kedi, kontamine toprak bozulduktan sonra Blastomyces dermatitidis cinsinin havadaki mantar sporlarını soluduğunda ortaya çıkar. Bu, kiri kazmak veya bir koku izini takip etmek kadar iyi huylu bir faaliyetten olabilir. Sporlar ayrıca deriden de girebilir. Su, çürüyen madde veya yakın zamanda kazılmış alanlara maruz kalma, mantara maruz kalma ve bunun sonucunda hastalığın gelişme riskini artırır.
Teşhis
Kalıcı veya ölümcül hasara yol açabilecek şekilde genellikle yanlış teşhis edildiğinden, bu durumu doğru şekilde test etmek için özen gösterilmelidir. Kanserle karıştırılabilir ve kötü tedavi edilebilir veya bakteri kaynaklı bir akciğer enfeksiyonu ile karıştırılabilir ve kedinizi daha büyük risk altına sokan antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Kediniz semptomların başlamasından önceki altı hafta içinde herhangi bir zamanda blastomyces mantarının bulunabileceği bir ortamda bulunmuşsa, veterinerinizden mantar enfeksiyonu testi yapmasını isteyeceksiniz.
Blastomikoz teşhisi için en iyi yöntemler, lenf düğümlerindeki hücrelerin incelenmesi, cilt lezyonlarından drene edilen sıvının analizi, trakeal sıvıları toplamak için bir trakeal (nefes borusu) yıkaması ve akciğer dokularının incelenmesidir. Mantar organizmalarının varlığını kontrol etmek için doku örnekleri de alınabilir, özellikle de üretken öksürük yoksa (üretken, yani sıvı üretilir). Blastomikoz teşhisine yardımcı olabilecek diğer testler arasında idrar analizi ve kedinizin akciğerlerinin röntgeni yer alır.
Tedavi
Tedavi genellikle evde bir mantar önleyici ilacın oral dozları kullanılarak yapılır. İlaç nispeten pahalıdır ve en az 60 gün boyunca veya tüm blastomikoz belirtileri kaybolduktan bir ay sonra uygulanmalıdır.
Ciddi derecede uzun süreli enfeksiyonlarda veya ilaç enfeksiyonu iyileştirmediğinde, hasarlı akciğerlerde apse lobunun bir kısmını çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Göğüs röntgeni, tedavi süresini ve tedaviye yanıtı belirlemeye yardımcı olabilir ve akciğerlerde tedaviden kaynaklanabilecek kalıcı değişiklikleri ortaya çıkarabilir.
Yaşam ve Yönetim
İlaçlara başladıktan hemen sonra kedinizin sağlığı düzelse bile, enfeksiyonun tekrar etmeyeceğinden emin olmak için tam bir antifungal ilaç tedavisine devam etmeniz gerekecektir. Kedinizin fiziksel aktivitelerini sınırlamak, akciğerlere aşırı yüklenmeyi önleyerek iyileşmesine de yardımcı olacaktır. Kafes dinlenmesi veya kedinizi kapalı bir ortamla sınırlamak, kedinizi mümkün olduğunca dinlenmeye teşvik edecektir. Bu süre zarfında kedinizin iştahını uyarmak için yüksek kaliteli bir diyet de teşvik edilir.
Hastalık esas olarak toprak yoluyla bulaşmakla birlikte, ısırık yaraları yoluyla hayvanlardan insanlara bulaşma olasılığı da vardır. Ayrıca evcil hayvanınızla aynı anda blastomyces organizmasına maruz kalmış olabileceğiniz de göz önünde bulundurulmalıdır. Solunum problemleriniz veya cilt lezyonlarınız varsa, kendi doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekecektir; her ikisi de blastomikozun olası göstergeleridir.
Önleme
Bu durum genellikle çürüyen ahşabın bulunduğu ortamlarda elde edilir: çiftlikler, ormanlar, ağaçlık alanlar, kamplar, avlanma alanları. Diğer organik materyallerin çürümesi, özellikle toprak güneş ışığına maruz kalmadığında ve her zaman nemli kaldığında, toprakta büyümesine yardımcı olur.
Tersine, sporların, kirlenmiş tozun daha hafif olduğu kuru havalarda havaya uçma olasılığı daha yüksek olabilir. Blastomyces organizmasının tam olarak nerede büyüdüğünü tahmin etmek kolay değildir ve bu nedenle tamamen kaçınmak zordur.
Verilebilecek tek yararlı öneri, maruz kalma riskinin en yüksek olduğu göllerden ve akarsulardan kaçınmaktır. Bu, kuşkusuz, çoğu için pratik olmayan bir öneridir. Bu tür coğrafi bölgelerde yaşıyorsanız veya zaman harcıyorsanız, mantarın gelişeceği yoğun, karanlık alanlardan pratik olarak kaçınarak evcil hayvanınızın maruz kalma riskini azaltabilirsiniz. Ayrıca, kedinizin bağışıklık sistemi zaten tehlikedeyse, onu yüksek riskli bölgelere yapılan gezilere dahil etmek istemeyeceksiniz.
Bu durum nadiren hayvandan hayvana veya hayvandan insana bulaşabilir. Bulaşma meydana gelmesi durumunda, hayvanın açık ve akıntılı bir yarasının olması ve insan üzerindeki açık bir yara ile temas etmesi veya hayvanın yarasından gelen akıntının insan gözüne girmesidir. Evcil hayvanınıza bakarken bu durumlardan kaçınmaya özen göstermeniz yeterli önlem olacaktır.