Kedilerde Koronavirüs

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Feline Enfeksiyöz Peritonit (FIP)

Feline enfeksiyöz peritonit (FIP), diğer komplikasyonların yanı sıra karakteristik saldırganlığı ve ateşe tepkisizliği nedeniyle kedilerde yüksek ölüm oranı taşıyan viral bir hastalıktır. Bu hastalık, çok kedili evlerde, tek kedili olanlara kıyaslanispeten yüksektir. Teşhisi, kontrolü ve önlenmesi zordur ve üreme barınakları ve barınaklarındaki salgın vakalarında çok sayıda ölüme neden olabilir. Çoğunlukla havadaki kirleticilerin ve enfekte dışkıların solunması yoluyla yayılır, ancakvirüs, virüsle temas eden veya kontamine yüzeylerde aktif kalabilen insanlar tarafından da bulaşabilir.

Bu hastalık, zayıflamış ve olgunlaşmamış bağışıklık sistemlerinden yararlanarak, vücutta hareket eden beyaz kan hücreleri yoluyla yayılır. En yüksek insidans, üç aylıktan üç yaşına kadar olan yavru kedilerde bulunur ve insidans, bağışıklık sisteminindaha güçlü olduğu kediler üç yaşına ulaştıktan sonra keskin bir şekilde azalır. Aynı şekilde, zayıflamış bağışıklık sistemi olan yaşlı kedilerin de bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Belirtileri ve Türleri

FIP semptomları, ilgili virüsün türüne, kedinin bağışıklık sisteminin durumuna ve etkilenen organlara bağlı olarak değişir. Vücut boşluklarını hedef alan ıslak (efektif form) ve çeşitli organları hedef alan kuru (etkisiz form) dahil olmak üzerebildirilen iki form vardır. Islak form, kuru formdan daha hızlı ilerleme eğilimindedir. Her iki durumda da, vücut durumu, tüylerin sertleşmesi ve donuklaşması ve kedinin giderek daha uyuşuk ve depresif hale gelmesiyle zarar görür.

Islak/Efüzif

  • Kalıcı ve tepkisiz ateş
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı (kademeli)
  • İştahsızlık
  • İshal
  • Karnın kademeli olarak şişmesi (göbekli görünüm)
  • Göğüs boşluğunda sıvı birikmesi
  • Nefes almada zorluk
  • Hapşırma, burun akıntısı
  • Letarji

Kuru/Etkin olmayan

  • Yavru kedilerde zayıf büyüme
  • Anemi
  • Sarılık
  • İshal
  • Ateş
  • Depresyon
  • Gözün çeşitli bölümlerinin iltihaplanması
  • Nörolojik semptomlar (örneğin, hareketleri koordine etme yeteneğinin kaybı, görme kaybı)

Nedenler

FIP genellikle, tipik olarak herhangi bir dış semptoma neden olmayan bir kedi koronavirüsünün enfeksiyonunu takip eder. Kendi başlarına veya kedinin bağışıklık tepkisindeki bir kusurun sonucu olarak kedi enfeksiyöz peritonite dönüşen bazı koronavirüstürlerinin olduğu varsayılmaktadır. Ayrıca meseleyi karmaşık hale getiren de, bir koronavirüsün FIP’e dönüşmeden önce bir kedinin vücudunda aylarca uykuda kalabilmesidir. FIP virüsü daha sonra beyaz kan hücrelerini enfekte eder ve bunlarıtüm vücudu istila etmek için taşıma olarak kullanır.

Teşhis

FIP diğer hastalıkları taklit edebildiği için bu hastalığı teşhis etmek tarihsel olarak zordur. Bu özellikle kuru form için geçerlidir. Kesin olarak FIP’ye işaret edebilecek tek bir laboratuvar testi yoktur, ancak veteriner hekiminiz laboratuvarbulgularına dayanarak olası bir teşhis koyabilir. Tam bir kan sayımı, beyaz kan hücrelerinin (WBC’ler) sayısındaki değişiklikleri gösterebilir ve bu, bir enfeksiyonun mevcut olduğunu gösterir, ancak hangi enfeksiyonun mevcut olduğu net olmayabilir.Bir ELISA veya IFA testi, koronavirüs antikorlarının varlığını gösterecek olsa da, koronavirüsün türünü veya hatta kedinizin durumunun nedeni olup olmadığını ayırt edemez, yalnızca kedinizin virüsle temas halinde olduğunu ve antikor geliştirdiğinigösterir. ona. Antikor seviyesi, kedinizin hastalığa yatkınlığının bir göstergesi değildir.

Bir biyokimya profil testinde görülen birkaç değişiklik de vardır. FIP virüsünün benzersiz DNA’sını ayırt edebilen bir polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi de dahil olmak üzere kedinizin veterineri tarafından daha spesifik testler kullanılabilir,ancak yine, bu genellikle virüsün türü değil, yalnızca bir koronavirüs olduğunu gösterir. NS.

Evcil hayvanınızın veterineri, daha fazla değerlendirme için karın veya göğüs boşluğundan sıvı örneği alabilir. Teşhisi zor olan bazı vakalarda tanı için karın ameliyatı gerekebilir. Çoğu zaman, veteriner hekimler sonuçlarını, dış semptomlarındaha derin bir incelemesiyle veterinerin yönlendirildiği, koşullar karşılanmadığı için diğer tüm hastalıkları dışladığı ve tüm semptomların belirli bir spesifik noktaya işaret ettiği bir ayırıcı tanı sürecine dayandırır. hastalık diğerlerindendaha fazladır.

Tedavi

Bu hastalığın tedavisi zordur ve iyi bir destekleyici bakım gerektirir. Effüzif olmayan formda, hastalığın yayılmasını yavaşlatmak için kedi antibiyotikleri, antiinflamatuarlar ve immünosupresif ilaçlar kullanılarak tedavi verilebilir. Bu birtedavi değil, kedinizi daha rahat hale getirmenin ve ömrünü birkaç ay uzatmanın bir yoludur. Veterineriniz de basıncı azaltmak için boşluklarda biriken sıvıyı çıkarmaya karar verebilir.

Kediniz FIP’nin coşkulu formuna sahipse, hastalık çok hızlı yayıldığı için genellikle semptomları anlamlı bir şekilde tedavi etmenin bir yolu yoktur.

Etkilenen kediler için genel prognoz kötüdür. Etkili görünen spesifik bir tedavi yoktur ve çoğu hasta komplikasyonlar nedeniyle ölmektedir.

Yaşam ve Yönetim

Ne yazık ki, bu hastalık etkilenen kediler için kötü bir prognoz taşır. Sadece destekleyici tedavi verilebilir. Veteriner hekiminiz, kedinizi rahat ettirmek için size bazı önerilerde bulunacaktır, ancak umulabilecek en iyi şey, birkaç aylık eksüredir. Verilen herhangi bir tedavi sadece hastalığın semptomlarını hafifletmek içindir, tedavisi yoktur.

Kedinize bu enfeksiyon teşhisi konduğunda, bulaşma aşamasını geçmiştir ve kediyi evin geri kalanından karantinaya almak gerekli değildir. Genel olarak, kedinizi bu agresif hastalıktan korumanın tek yolu, kedinizin yaşam alanlarının, mama/su kaplarınınve kafeslerinin rutin dezenfeksiyonunu uygulamaktır.

Bu veya başka bir hastalıkla teması önlemek için yeni yavru kedi yavrularını diğer kedilerden (annelerinden değil) izole etmek önemlidir. Annenin enfekte olduğu tespit edilirse, o zamana kadar zaten virüse maruz kalmış oldukları için yavru kedileriuzaklaştırmak şanslarını artırmaz. Gerçekten de sütündeki antikorlar, henüz küçükken onları enfeksiyondan koruyabilir. Ek olarak, sahipler kapalı kedilerinin dışarı çıkmalarını kısıtlamalıdır. FIP virüsü gelişmekte olan fetüsleri enfekte edebileceğinden,kedinizi yetiştirmeden önce bunu veterinerinizle görüşmelisiniz. Mevcut bir aşı olabilir veya en azından kedinizin bir koronavirüs taşıyıp taşımadığını size söyleyebilecek bir test olabilir.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et