Kedilerde Kanla İlgili Eksiklikler

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Pansitopeni

Pansitopeni aslında bir hastalığa değil, kanla ilgili bir dizi eksikliğin eşzamanlı gelişimine atıfta bulunur: rejeneratif olmayan anemi, lökopeni ve trombositopeni. Pan kökü kelimesi, tamamı veya tamamı anlamına gelir ve sitopeni, kanda dolaşan hücrelerin eksikliğini ifade eder.

Rejeneratif olmayan anemi, düşük kırmızı kan hücresi sayısı ve kemik iliğinin ek olarak ihtiyaç duyulan kırmızı kan hücrelerini üretmeye yanıt vermemesi ile karakterize edilen bir durumdur; lökopeni, düşük beyaz kan hücresi sayımı anlamına gelir; ve trombositopeni, düşük trombosit ve trombosit sayısı (kan pıhtılaşmasında işlev gören hücreler) anlamına gelir.

Pansitopeni hem kedileri hem de köpekleri etkileyebilir ve birçok nedenden dolayı gelişebilir. Pansitopeni gelişimine daha duyarlı olduğu bilinen belirli bir hayvan türü veya yaşı yoktur.

Belirtileri ve Türleri

Hastada gelişen semptomlar büyük ölçüde pansitopeniye yol açan altta yatan nedene bağlıdır. Lökopeninin bazı semptomları (düşük beyaz kan hücresi sayısı), tekrarlayan ateş ataklarını ve sık veya kalıcı enfeksiyonları içerir. Düşük kırmızı kan hücresi sayımına bağlı bazı anemi semptomları, halsizlik ve soluk diş etlerini içerir.

Trombositopeniye bağlı düşük trombosit sayısı vücutta peteşiyal kanama olarak adlandırılan küçük noktasal morluklara veya mukozal kanama olarak bilinen vücudun nemli dokularından kanamaya neden olabilir.

Diğer genel semptomlar arasında uyuşukluk, kanama (yani burun kanaması veya idrarda kan) ve ateş sayılabilir.

Nedenler

Pansitopeninin çeşitli Nedenleri vardır. Bunlar arasında hepatit gibi bulaşıcı hastalıklar; kene kaynaklı hastalık ehrlichiosis, talyum gibi zehirlere maruz kalma; kemik iliği kanseri gibi proliferatif hastalıklar; ve kemik iliğinin kırmızı kan hücresi üretme yeteneğini kaybettiği aplastik anemi gibi bağışıklık aracılı hastalıklar.

Pansitopeninin altta yatan nedenini belirlemek ve durumun kendisini teşhis etmek için bir veteriner muayenesi gereklidir.

Teşhis

Veterineriniz, tam kan sayımı ve kimyasal kan profili de dahil olmak üzere kediniz üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Diğer olası testler arasında idrar analizi, kedi lösemi virüsü (FeLV) gibi enfeksiyon hastalıkları için immünolojik testler ve kemik iliği muayenesi bulunur. Kedinizin sağlığı ve varsa semptomların başlangıcı hakkında kapsamlı bir öykü vermeniz gerekecektir.

Tedavi

Tedavi, pansitopeniye yol açan birincil duruma bağlıdır, çünkü öncelikle birincil hastalığın teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi esastır. Agresif antibiyotik tedavisi ve kan nakli gerekli olabilir. Nötrofillerin (enfeksiyonla savaşan bir tür beyaz kan hücresi) üretimini uyarmak için çeşitli ilaçlara ve kemik iliği tarafından kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyarmak için başka bir ilaca ek olarak, altta yatan nedene yönelik ilaçlar gerekli olabilir.

Yaşam ve Yönetim

İlk tedaviden sonra, vücut sıcaklığının sık sık izlenmesi ve periyodik tam kan sayımı (CBC) dahil olmak üzere günlük fizik muayene yapılmalıdır. CBC kontrollerinin sıklığı, kedinin kan hücresi ve trombosit sayılarının ne kadar düşük olduğuna ve ayrıca hastalığın altında yatan nedene bağlıdır.

Ek bakım önlemleri, hastalığın altında yatan nedene bağlıdır. Ciddiyetine bağlı olarak, bunlar bir hastanede yatan hasta bakımını ve agresif tedaviyi içerebilir.

Önleme

Pansitopeninin birçok nedeni vardır ve hepsine karşı önlem almak mümkün değildir. Ancak bazı önlemler alınabilir. Kediler, bulaşıcı hastalıkları önleyebilecek aşılarla güncel tutulmalıdır.

Kanserli kediler için kanser tedavisinin bir yan etkisi olarak pansitopeni geliştirme tehlikesi vardır ve sık kan sayımı yapılması gerekecektir.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et