Kedilerde Kalça Displazisi

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Kalça Eklemlerinin Malformasyonu ve Dejenerasyonu

Kalça displazisi, kalça eklemlerinin normal gelişmemesi (malformasyon olarak bilinir), yavaş yavaş bozulması ve kalça eklemlerinin fonksiyon kaybına yol açmasıdır.

Kalça eklemi top ve yuvadan oluşur. Displazi, kalça ekleminin bir kısmı anormal şekilde geliştiğinde ortaya çıkar ve top ve yuvanın yerinden çıkmasına neden olur. Kalça displazisinin gelişimi, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile belirlenir,ancak bu bozukluk için birden fazla genin dahil olduğu karmaşık bir kalıtım modeli vardır. Etkilenen kediler, her iki ebeveynden de kalça displazisine herhangi bir dışa yatkınlık göstermemiş olsa bile geni her iki ebeveynden alır.

Bu bozukluğun insidansı kedilerde nispeten nadirdir, ancak bazı ırkların kalça displazisi genlerine sahip olma olasılığı diğer ırklara göre daha fazladır. Safkanlarda daha sık görülür ve dişi kedilerde erkek kedilere göre daha olasıdır. Ana Rakunve İran kedisi gibi ağır kemikli kediler çoğundan daha yüksek oranlara sahiptir, ancak küçük kemikli kedileri de etkileyebilir. Maine coon kedilerinin yaklaşık yüzde 18’inin bu durumdan muzdarip olduğu bildiriliyor.

Belirtileri ve Türleri

Semptomlar eklem gevşekliğinin veya gevşekliğinin derecesine, eklem iltihabının derecesine ve hastalığın süresine bağlıdır.

  • Erken hastalık: belirtiler eklem gevşekliği veya gevşekliği ile ilgilidir
  • Geç hastalık: belirtiler eklem dejenerasyonu ve osteoartrit ile ilgilidir
  • Azalan aktivite
  • Yükselen zorluk
  • Koşma, atlama veya merdiven çıkma isteksizliği
  • Aralıklı veya kalıcı arka bacak topallığı, genellikle egzersizden sonra kötüleşir
  • “”Tavşan atlamalı”” veya sallanan yürüyüş
  • Arka bacaklarda dar duruş (arka bacaklar doğal olmayan şekilde birbirine yakın)
  • Kalça eklemlerinde ağrı
  • Eklem gevşekliği veya gevşekliği – erken hastalığın özelliği; kalça eklemindeki artritik değişiklikler nedeniyle uzun süreli kalça displazisinde görülmeyebilir
  • Eklem hareketi ile tespit edilen ızgara
  • Kalça eklemlerinde azalan hareket aralığı
  • Uyluk kaslarında kas kütlesi kaybı
  • Kedi kalçalarına ağırlık vermekten kaçınmaya çalışırken ön bacaklara daha fazla ağırlık uygulanması nedeniyle omuz kaslarının genişlemesi, omuz kasları için ekstra çalışmaya ve ardından genişlemeye yol açar.

Nedenler

Kalça displazisinin gelişimi ve ilerlemesi üzerindeki etkiler, hem genetik hem de çevresel faktörlerle eşzamanlıdır:

  • Kalça gevşekliği veya gevşekliğine genetik yatkınlık
  • Hızlı kilo alımı veya obezite
  • beslenme seviyesi
  • Pelvik-kas kütlesi

Teşhis

Veteriner hekiminiz, kan kimyasal profili, tam kan sayımı, elektrolit paneli ve idrar tahlili dahil olmak üzere kedinizde tam bir fizik muayene yapacaktır. Tam kan sayımında eklem hastalığına bağlı iltihaplanma görülebilir. Fiziksel semptomlarıve sıvı tetkiklerini incelemenin bir parçası olarak, veterinerinizin ayrıca kedinizin sağlığı, semptomların başlangıcı ve kedinizin semptomlarına katkıda bulunabilecek olası olaylar veya yaralanmalar hakkında kapsamlı bir geçmişe ihtiyacıolacaktır. Genetik bir bağlantı olabileceğinden, kedinizin ebeveyni hakkında sahip olduğunuz herhangi bir bilgi de yardımcı olacaktır.

X ışınları, kalça displazisi belirtilerini görselleştirmek için çok önemlidir. Muhtemel bulgulardan bazıları omuriliğin dejeneratif hastalığı, lomber vertebral instabilite, bilateral boğma hastalığı ve diğer kemik hastalıkları olabilir.

Tedavi

Kediniz ameliyat gerektirmediği sürece ayakta tedavi edilebilir. Kedinizin ameliyat olup olmayacağı kararı, kedinizin büyüklüğüne ve yaşına bağlı olacaktır. Aynı zamanda, eklem gevşekliğinin ciddiyetine, osteoartritin derecesine, veterinerinizintedavi tercihine ve kendi mali durumunuza da bağlı olacaktır. Fizyoterapi (pasif eklem hareketi) eklem sertliğini azaltabilir ve kas bütünlüğünün korunmasına yardımcı olabilir.

Kilo kontrolü, iyileşmenin önemli bir yönüdür ve kedi hareket ettikçe ağrılı ekleme uygulanan basıncın azaltılması önerilir. İyileşme sırasında azaltılmış egzersizle ilişkili kilo alımını en aza indirmek için siz ve veterineriniz birlikte çalışmanızgerekecektir.

Kalça displazisi için önerilen dört ana ameliyat vardır. Bunlar üçlü pelvik osteotomi (TPO), juvenil pubik semfizyodez (JPS), total kalça replasmanı (THR) ve eksizyon artroplastisidir (EA).

TPO ameliyatı, bir yaşından küçük hayvanlar için soketi döndürür. Jüvenil pubik semfizyodez ameliyatı, altı aydan küçük kedilerde kalça eklemi stabilitesini iyileştirmek için pelvisin bir kısmını kaynaştırarak yapılır. Medikal tedaviye iyi yanıtvermeyen ve şiddetli osteoartriti olan olgun kedilerde total kalça protezi yapılır. Çoğu kedi, iyileşme döneminden sonra kabul edilebilir kalça fonksiyonu ile bu tür ameliyatlarla başa çıkacaktır. Eksizyon artroplastisi, kalça protezi ameliyatımaliyet açısından engelleyici olduğunda yapılır. Bu ameliyatta kalça ekleminin topu çıkarılarak kasların eklem görevi görmesi sağlanır. Bu ameliyat en iyi kalça kasları iyi olan kedilerde işe yarar.

Veteriner hekiminiz ayrıca ağrının şiddetini azaltmak için ağrı kesici ilaçlarla birlikte şişmeyi ve iltihabı azaltmak için iltihap önleyici ilaçlar da reçete edebilir.

Yaşam ve Yönetim

Veterineriniz, kedinizin kalça displazisindeki değişiklikleri izlemek için sizinle takip randevuları planlayacaktır. Önceki röntgenlerle karşılaştırmak için röntgen çekilecektir. Kediniz ameliyat olduysa, bu röntgenler ameliyat sonrası iyileşmeoranını gösterecektir. Kediniz sadece ayakta tedavi görüyorsa, röntgenler kalça eklemindeki bozulma oranını gösterebilir.

Bu durum genetik olarak kazanıldığından, eğer kedinize etkili bir şekilde kalça displazisi teşhisi konmuşsa, kediniz dışarı çıkarılmamalı ve kedinizi üreten üreme çifti tekrar yetiştirilmemelidir.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et