Kedilerde İstenmeyen Göz Hareketleri

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Nistagmus

Nistagmus, göz kürelerinin istemsiz ve ritmik salınımına neden olur; yani gözler istemeden ileri geri hareket eder veya sallanır. Nistagmus hem köpeklerde hem de kedilerde ortaya çıkabilir ve hayvanın sinir sistemindeki bir problemin karakteristik bir işaretidir.

Belirtileri ve Türleri

İki tür nistagmus vardır: sarsıntılı nistagmus ve sarkaçlı nistagmus. Sarkaç nistagmus, bir yönde yavaş göz hareketleri ve ters yönde hızlı bir düzeltme aşaması ile karakterize edilirken, sarkaç nistagmus, hiçbir hareketin diğerinden belirgin şekilde daha yavaş veya daha hızlı olmadığı gözlerin küçük salınımları ile karakterize edilir. Bu iki türden pislik nistagmus kedilerde daha sık görülür. Nistagmus ile ilişkili diğer yaygın belirtiler arasında başın eğilmesi ve daire içine alınması bulunur.

Nedenler

Nistagmusa yol açabilecek çeşitli nedenler vardır ve bunların çoğu ya periferik vestibüler ya da merkezi vestibüler hastalıktan kaynaklanır. Bazen “”denge sistemi”” olarak adlandırılan vestibüler sistem, baş ve vücudun uygun dengesini korumaktan sorumlu duyusal sistemdir.

Nistagmusa yol açabilen periferik vestibüler hastalıklar arasında hipotiroidizm, travmatik yaralanmalar (bir araba kazasında edinilenler gibi) ve neoplastik tümörler bulunur. Nistagmusa neden olan merkezi vestibüler bozukluklar arasında tümörler, tiamin eksikliği, viral enfeksiyonlar (kedi enfeksiyöz peritoniti gibi) ve bunun sonucunda iltihaplanma, kalp krizleri, kalpte kanamalar ve toksinlere (kurşun gibi) maruz kalma yer alır.

Teşhis

Nistagmus, genellikle beyin omurilik sıvısının analizi yoluyla teşhis edilir ve bu, bozuklukla ilişkili iltihabı da ortaya çıkarabilir. Beyin görüntüleme (örneğin, BT taraması), beyin anormalliklerini belirlemek için kullanılan başka bir tanı prosedürüdür. Aksi takdirde, veterineriniz vücuttaki enfeksiyöz ajanları kontrol etmek için idrar ve bakteri kültürleri ve serolojik testler üzerinde analiz yapabilir.

Tedavi

Tedavi ve bakım değişir ve tamamen bozukluğun altında yatan nedene ve semptomların şiddetine bağlıdır. Genel olarak, (periferik bir vestibüler hastalıktan ziyade) bir merkezi vestibüler hastalık teşhisi konulursa, daha yoğun bakım gerekecektir.

Anoreksiya ve kusma yaşayan kediler için dehidrasyonu önlemek için sıvı tedavisi (IV yoluyla sıvı verilmesi dahil) gerekli olabilir. Veterineriniz ayrıca teşhise bağlı olarak belirli ilaç türlerini de reçete edebilir.

Yaşam ve Yönetim

Tedavi sonrası bakım, teşhis edilen nedene de bağlıdır. Bununla birlikte, çoğu veteriner, hastalığın iyileşmesini veya ilerlemesini izlemek için ilk tedaviden yaklaşık iki hafta sonra bir nörolojik muayene önermektedir. Aşırı kusmaya bağlı dehidratasyon gibi ikincil semptomlar da izlenmeli ve ele alınmalıdır.

Prognoz değişir, ancak merkezi bir hastalıktan ziyade periferik bir vestibüler hastalığı olan kediler, daha iyi iyileşme şansı ile daha iyi bir prognoza sahip olma eğilimindedir.

Önleme

Nistagmusa yol açabilecek çok çeşitli nedenler olduğundan, belirgin bir önleme yöntemi yoktur. Bununla birlikte, kedinizi kurşun ve diğer zehirli maddelere erişimi olmayan kapalı mekanlarda güvende tutmanız tavsiye edilir.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et