Kedilerde İdrarda Hemoglobin ve Miyoglobin
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Hemoglobinüri ve Miyoglobinüri
Hemoglobin dokulara oksijen taşımaya hizmet eder ve ayrıca kanın kırmızı görünmesine neden olan pigmenti de taşır. Kan damarlarının içindeki kan hücrelerinin yok edilmesi, hemoglobini kan plazmasına (kanın sarımsı renkli sıvı maddesi) serbest bırakır ve burada serbest hemoglobin ile bağlanma amacıyla işlev gören bir kan plazma proteini olan haptoglobin ile bağlanır. demir kaybı. Bununla birlikte, tüm haptoglobin tükendiğinde, hemoglobin kana geçer, kan proteinlerine geri dönüşümlü olarak bağlanır ve plazmanın rengini soluk sarıdan pembeye değiştirir. Bağlanmamış hemoglobin daha sonra böbrekler yoluyla temizlenir.
Miyoglobin, hemoglobin ile aynı amaca hizmet eder, ancak kaslara özgüdür ve dokulara verdiği oksijen ve karbon monoksit miktarına göre farklılık gösterir (sırasıyla daha fazla ve daha az). Kas hasarı, miyoglobini kan plazmasına bırakır, ancak serum proteinlerine bağlanmaz. Sonuç olarak, plazma rengi değişmez ve miyoglobin karaciğer ve böbrekler tarafından kandan hızla temizlenir.
Kan plazmasında çok fazla hemoglobin ve miyoglobin varsa, bu proteinler artık böbreklerde yeniden emilmez ve bunun yerine idrara dökülür.
Hemoglobin ve miyoglobin sadece böbreklere zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda kandaki varlıkları düşük oksijen taşıma kapasitesine işaret eder, bu da karaciğer hasarı, ciddi hastalık ve şok ile sonuçlanabilir ve bunların tümü vücuttaki oksijen miktarını daha da azaltmaya hizmet eder. kaslar ve kan. Ek olarak, ciddi kas hasarı ile birlikte kan damarları içindeki kırmızı kan hücrelerinin yok edilmesi, sıklıkla ölümcül bir kan pıhtılaşma hastalığı olan yaygın damar içi pıhtılaşma hastalığına (DIC) yol açabilir.
Belirtileri ve Türleri
- Artan kalp hızı
- Enerji eksikliği, uyuşukluk
- Ateş
- Soluk beyaz veya mor renkli diş etleri
- Sarı cilt ve/veya gözlerin sarı beyazları (sarılık)
- Hassasiyet ve morarma
- İdrarda kan (idrar pembe veya kırmızı renklidir)
Nedenler
Hemoglobinüri ve miyoglobinürinin olası Nedenlerinden bazıları burada listelenmiştir.
- Yaralanma ve travma (sıcak çarpması, aşırı egzersiz, elektrik çarpması)
- Enfeksiyöz ajanlar (kan parazitleri)
- Düşük kan fosfatı
- Hemoglobinüri:
- Genetik hastalıklar
- İmmün aracılı hemolitik anemi
- Miyoglobinüri:
- Akut kas iltihabı
- ezilme yaralanması
- Aşırı egzersiz
- Uzun süreli spazmlar/nöbetler
- Toksinler, ilaçlar ve gıda reaksiyonları:
- Bakır
- Menadione (K vitamini takviyesi olarak kullanılır)
- Merkür
- Metilen mavisi
- Asetaminofen (ağrı kesici)
- Çinko
- Soğanlar
- yılan zehiri
Teşhis
Veteriner hekiminiz, semptomların geçmişini ve bu durumu hızlandırmış olabilecek olası olayları dikkate alarak, kediniz üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Kedinizin sağlığı ve son zamanlardaki faaliyetleri hakkında kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir. Tam bir kan kimyasal profili yapılacaktır. Bu, tam bir kan sayımını ve toksik bakır ve çinko konsantrasyonlarını ölçmek için bir testi içerecektir. Doktorunuz muhtemelen kırmızı kan hücrelerinin düzensizliklerini araştırmak için bir kan yayması da alacaktır ve kandaki hemoglobin veya miyoglobin varlığını saptamak için amonyum sülfat testini de kullanabilir.
İdrarda bilirubin aramak için yapılan bir idrar tahlili, durumun kesin nedenini belirlemek için gerekli olacak başka bir testtir. Bilirubin, hemoglobindeki kırmızı pigmentin (hem) bozulmasından kaynaklanan kırmızı-sarı bir safra pigmentidir; çok fazla bilirubin karaciğer tarafından işlenemez ve idrara dökülür. Kandaki fazla bilirubin de cilt ve gözlerin sararmasına neden olur.
Radyografiler ve ultrasonlar, bakırla ilişkili karaciğer hastalığı durumunda karaciğeri görselleştirmek veya yutulan madeni paraları veya kafes cıvatalarını/somunlarını ortaya çıkarmak için yararlıdır – her ikisi de yaygın çinko veya bakır zehirlenmesi kaynaklarıdır.
Tedavi
Reçete edilen ilaçlar, veterinerinizin semptomların altında yatan şeyin kesin teşhisine bağlı olacaktır. Durum şiddetliyse, kediniz stabilizasyon ve sıvı rehidrasyonu için hastaneye kaldırılacaktır.
Yaşam ve Yönetim
Veteriner hekiminiz, takip randevuları için kedinizle ne zaman dönmeniz gerekeceği konusunda size tavsiyede bulunacaktır. Ayrıca bir kan kimyası profiline, tam kan sayımına, idrar tahliline, paketlenmiş hücre hacmi (PCV) testine ve arteriyel kan gazı analizine ihtiyaç olabilir. Genetik hastalıklar genellikle tedavi edilemez, ancak bazen hayvanla belirli önlemler alınarak yönetilebilir. Örneğin, kırmızı kan hücrelerinin yok edilmesiyle sonuçlanan doğuştan bir durum olan neonatal izoeritroliz, A tipi veya AB kanı olan yavru kedilerin B tipi bir kraliçeden (anne) emzirmelerine izin verilmeyerek önlenebilir.