Kedilerde İdrar Yolunun Geçiş Hücreli Karsinomu
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Böbrek, Mesane ve Üretranın Geçiş Hücreli Karsinomu
Transizyonel hücreli karsinom (TCC), böbreğin, üreterlerin (böbreklerden böbreklere sıvı taşıyan tüpler) geçiş epitelinden (üriner sistem sisteminin yüksek oranda gerilebilir astarı) kaynaklanan kötü huylu (agresif) ve metastaz yapan (yayılan) bir kanserdir. mesane), idrar kesesi, üretra (idrarı mesaneden dışarıya taşıyan tüp), prostat veya vajina.
Kedilerde TCC’nin altında yatan neden bilinmemektedir. TCC en sık dişi kedilerde görülür.
Belirtileri ve Türleri
- İdrar yapmak için ıkınma
- Küçük miktarlarda sık idrara çıkma (pollakiüri
- İdrarda kan (hematüri)
- İdrar yapma zorluğu (dizüri
- Yerde, mobilyada, yatakta vb. ıslatma (idrar kaçırma
Nedenler
- Bilinmeyen
Teşhis
Veteriner hekiminiz, bu duruma yol açmış olabilecek semptomların ve olası olayların geçmişini dikkate alarak kediniz üzerinde tam bir fizik muayene yapacaktır. Semptomların başlamasına kadar kedinizin sağlığının kapsamlı bir geçmişini sağlamanız gerekecektir. Kimyasal kan profili, tam kan sayımı, idrar tahlili ve elektrolit paneli dahil olmak üzere tam bir kan profili yapılacaktır. Eşzamanlı bir idrar yolu enfeksiyonu yaygın olduğundan, idrar ayrıca kültür ve duyarlılık testi için gönderilmelidir.
Kanserin olası yayılımını araştırmak için göğüs ve karın röntgeni çekilmelidir. Üriner sistemin röntgen görüntüsünü almak için kullanılan bir prosedür olan intravenöz piyelografi, idrar yollarını, mesaneyi ve böbrekleri incelemek için kullanılacaktır. Bu prosedür için, böbrekler tarafından alınacak ve üreterlerden, mesaneden ve üretradan geçirilecek olan kan dolaşımına kontrast oluşturan bir boya enjekte edilecektir. Kontrast boya, X-ışını görüntülemesinde görülebilir, böylece iç yapılar görülebilir ve normal veya anormal şekilde çalıştığı tespit edilebilir. Piyelografi yerine veya piyelografiye ek olarak idrar yolunu görüntülemek için kullanılabilecek diğer kontrast boya prosedürleri kullanılabilir. Bir işeme üretrogramı (hasta idrar yaparken boyaların röntgeni) veya vajinogramı (vajina içindeki boyaların röntgeni) içerir. Bu son röntgen teknikleri, üretral veya vajinal hastalıktan şüpheleniliyorsa endikedir. Çift kontrastlı sistografi, normalde idrar kesesinin trigonunda (mesanenin içinde düz üçgen bir alan) bulunan kitle(ler)i görselleştirmenin en iyi yoludur.
Kesin tanı için kitlenin biyopsisi altın standarttır. Biyopsiler travmatik kateterizasyon (kitlelere bir kateter takılması), keşif amaçlı laparotomi (karın cerrahisi) veya sistoskopi (aletlerin takılı olduğu küçük bir kamera kullanılarak) yoluyla alınabilir. Bununla birlikte, ultrason rehberliğinde biyopsi önerilmez, çünkü bu, kanserin daha da yayılmasına neden olabilir.
Tedavi
TCC çok kolay yayılır. Kanserin yayılmasına neden olan çok sayıda ameliyat raporu var. Mesane içine (üretra yoluyla) tüp yerleştirilmesi, üretral tıkanmayı önleyerek hayatta kalma sürelerini büyük ölçüde uzatabilir. Ameliyat sırasında verilen radyoterapinin (X-ışınlarının verdiği gibi iyonlaştırıcı radyasyon) kemoterapiden daha uzun hayatta kalma süreleri ve daha iyi lokal kontrol ile sonuçlandığı bildirilmektedir. Ameliyat sırasında radyoterapinin potansiyel yan etkileri, mesane darlığı ve üriner inkontinanslı fibrozistir.
Eşzamanlı idrar yolu enfeksiyonlarını gidermek için kültür ve duyarlılık sonuçlarına dayalı antibiyotikler reçete edilmelidir.
Yaşam ve Yönetim
Bir tedavi elde edilemezken, TCC hastalığının şiddeti ve yayılma hızı yavaşlatılabilir ve geciktirilebilir. Veterineriniz, tedavinin etkili olup olmadığını görmek ve TCC’nin lenf nodu yayılımını taramak için kedinize her altı ila sekiz haftada bir kontrast sistografi veya ultrasonografi planlayacaktır. Benzer şekilde, herhangi bir yeni kanser yayılımını tespit etmek için her iki ila üç ayda bir göğüs röntgeni çekilmelidir.