Kedilerde İdrar Mesane Kanseri (Rhabdomyosarkom)

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde İdrar Mesanesinin Rabdomyosarkomu

Rabdomyosarkom çok nadir metastaz yapan (yayılan) ve malign bir tümör tipidir. Kök hücrelerden kaynaklanabilir veya gelişmekte olan Müllerian veya Wolffian kanallarını çevreleyen çizgili kastan kaynaklanabilir. Müllerian kanalları dişi embriyoda iki kanalolarak başlar, vajina, rahim ve yumurta kanallarına dönüşürken Wolffian kanalları erkek embriyoda başlar ve testislerden penise sperm taşıyan tüplere (vas deferens) dönüşür.

Mesane rabdomyosarkomları, üzüm salkımı görünümü alma eğilimleri nedeniyle botryoid rabdomyosarkomlar olarak bildirilebilir. Genellikle iç organlara ve lenf düğümlerine yayılırlar.

Belirtileri ve Türleri

  • Ağırlıklı olarak alt idrar yolu enfeksiyonu ile uyumlu
  • İdrarda kan
  • İdrar yapmak için ıkınma
  • Küçük miktarlarda sık idrara çıkma
  • İdrar tutma/idrar yapamama

Nedenler

İdiyopatik (bilinmiyor)

Teşhis

Veterineriniz, kan kimyasal profili, tam kan sayımı, idrar tahlili ve elektrolit paneli ile kediniz üzerinde tam bir fizik muayene yapacaktır. Semptomların başlamasına kadar kedinizin sağlığının kapsamlı bir geçmişini sağlamanız gerekecektir. Aslındarabdomiyosarkom varsa, idrar tahlili kanlı idrar gösterecek ve idrar tortusunun sitolojik (mikroskopik) incelemesi rabdomiyosarkomu gösterecektir.

Mesane, ultrason veya çift kontrastlı sistoüretrografi görüntüleme (yapıları daha belirgin göstermek için mesaneye ve üretraya bir boya enjeksiyonu kullanan) kullanılarak dahili olarak incelenebilir. İntravenöz pyelografi böbrek ve mesaneyi incelemek,herhangi bir trigonal kitleyi değerlendirmek ve üreterleri (idrarı böbrekten mesaneye taşıyan tüpler) ve renal pelvisi (böbreğin merkezi) değerlendirmek için de kullanılabilir. idrar üreterlere akar). Bu yöntem ayrıca bu organların iç yapısını görselolarak incelemek için bir boya enjeksiyonunu kullanır.

Kesin tanı, keşif ameliyatından elde edilen doku örnekleri (biyopsiler) kullanılarak hastalıklı dokunun incelenmesinden (histopatoloji) veya üretradan bir tüp yerleştirilerek gerçekleştirilen sistoskopi – mesane ve üreterlerin incelenmesinden yapılabilir.

Tedavi

Rabdomiyosarkomun cerrahi olarak çıkarılması önerilir, ancak bu tümörler oldukça invaziv olduklarından uygulanması zordur. Bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle mesane de iltihaplanırsa, kültür ve duyarlılık testlerine göre antibiyotik reçete edilir.

Yaşam ve Yönetim

Veterineriniz, kemoterapi tedavisi sırasında her üç haftada bir ve kemoterapinin seyri bittikten sonra her üç ayda bir kedinizin ilerlemesini takip etmek için takip randevuları planlayacaktır.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et