Kedilerde E. Coli Enfeksiyonu

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Kolibasilloz

Yaygın olarak E. coli olarak bilinen Escherichia coli, normalde kediler de dahil olmak üzere çoğu sıcak kanlı memelinin alt bağırsaklarında bulunan bir bakteridir. Normalde, E. coli’nin varlığı iyi huylu ve hatta faydalıdır,ancak bazı durumlarda kolibasilloz adı verilen hastalıklı bir duruma neden olabilir.

E. coli enfeksiyonu en çok yavru kedilerde yaşamın ilk haftalarında görülür. Doğumdan sonraki ilk gün, kraliçeler antikorlar açısından zengin sulu bir süt üretirler. Kolostrum adı verilen bu süt, yeni doğmuş bir yavru kedinin gelişmemiş bağışıklıksistemini çeşitli enfeksiyonlara karşı korumada çok önemli bir rol oynar, çünkü bağırsak yolunu kaplar ve yavru kediyi çoğu enfeksiyondan korur. Bu antikorların yokluğunda yavru kediler, E. coli enfeksiyonu da dahil olmak üzere bir dizi enfeksiyonakarşı daha savunmasızdır.

Hamile kraliçeye E. coli bulaşmışsa, bakteriler yavru kedi hala rahimdeyken, doğum sırasında kan dolaşımına girebilir veya yavru kedi enfeksiyonu annesinin iltihaplı meme bezlerinden beslenerek kapabilir.

Kolibasilloz sıklıkla septisemi veya kan zehirlenmesi adı verilen bir duruma yol açar, yani kanda tehlikeli derecede yüksek bakteri varlığı vardır. Öncelikle genç kedilerin bir hastalığı olmasına rağmen, genellikle o kadar şiddetli olmasa da yaşlı kedileride etkileyebilir.

Belirtileri ve Türleri

Colibacillosis doğası gereği ani (akut) olup, etkilenen yavru kedide aşağıdaki semptomlara neden olabilir:

  • Depresyon
  • Dehidrasyon
  • İştahsızlık
  • Kusma
  • Hızlı kalp atış hızı
  • Zayıflık
  • Letarji
  • sulu ishal
  • Düşük vücut ısısı nedeniyle soğuk cilt
  • Kırmızı kan hücrelerinde yetersiz oksijen nedeniyle mavimsi renkli mukoza zarları (yani diş etleri, burun delikleri, dudaklar, kulaklar, anüs)

Nedenler

Kolibasilloz, nihayetinde bir E. coli enfeksiyonundan kaynaklanır. Bununla birlikte, bu tür enfeksiyon için risk faktörleri arasında hamile kraliçenin kötü sağlık ve beslenme durumu, yavru kedi için kolostrum (ilk süt) eksikliği, temiz olmayandoğum ortamı, zor veya uzun süreli doğum, kalabalık tesisler, eşzamanlı enfeksiyon/hastalık, iltihaplanma yer alır. emziren kraliçedeki meme bezleri ve intravenöz kateter yerleştirilmesi.

Teşhis

Bu hastalığın akut başlangıcı nedeniyle, kan testinde birkaç anormallik görülebilir. Kedinizin kanında E. coli veya başka herhangi bir enfeksiyon etkeninin bulunup bulunmadığını görmek için, veteriner hekiminiz kan, idrar ve mümkünsedışkı kültürü için numune alacaktır.

Tedavi

Kolibasilloz akut bir durum olduğundan, etkilenen yavru kedilerin çoğunun acil tedavi için hastaneye yatırılması gerekir. Vücut sıvılarını eski haline getirmek için enjeksiyonla uygulanan dengeli sıvılarla iyi hemşirelik bakımı gereklidir. İshali tedavietmek için ağızdan bir glikoz solüsyonu uygulanacaktır. Antibiyotikler başlangıçta gözlemlenen semptomlara göre reçete edilebilir ve gerekirse bakteri kültürü ve E. coli duyarlılık testi sonuçlarına göre değiştirilebilir.

Ne yazık ki, yeni doğmuş bir yavru kedinin gelişmemiş bağışıklık sistemi nedeniyle, tedavi genellikle başarılı olmaz ve yenidoğan hızla ölebilir. Bu nedenle, yavru kedinin hayatını kurtarmak için hızlı tedavi ve destekleyici bakım şarttır.

Yaşam ve Yönetim

İyileşme döneminde kısıtlı aktivite, kafes istirahati, izleme ve sıcaklık sağlanmalıdır. Yeterli beslenme düzeyini korumak için biberonla besleme veya damardan besinler önerilebilir. Annenin meme bezleri veya kanı enfekte ise bu gereklidir. Aksi takdirde,antikor yönünden zengin sütten yararlanmak için yavru kedilerin kendi anne sütünü içmeleri tercih edilir.

İyileşme döneminde, veterineriniz enfeksiyonun durumunu belirlemek için bakteri kan kültürü testi yapmak için kan örnekleri alacaktır. Evde bakım, rehberlik için hemen veterinerinizle iletişime geçebilmeniz için yavru kedinizin vücut ısısını izlemeyive sağlıktaki herhangi bir değişikliği izlemeyi içerecektir. Yavru kediniz stabilize olduğunda ve tehlikeyi atlattıktan sonra, sonraki tedavi yavru kedinin nasıl ilerlediğine bağlı olacaktır.

Önleme

E. coli enfeksiyonunu önlemek için üreme, hamile veya emziren kraliçenizin sağlık ve beslenme durumunun iyi olduğundan emin olun. Doğum ortamı temiz tutulmalı ve sterilize edilmelidir ve doğumdan sonra yatak takımları sık sık değiştirilmelidir(doğumda kullanılan çarşaflar, çoğu eyalette tehlikeli atık olarak kabul edildiğinden, hijyenik bir şekilde atılmalıdır).

Yavru kedilerde E. coli enfeksiyonunu önlemenin en önemli önlemi, annelerinin kolostrumuna (doğumdan sonraki ilk süt) tam erişimlerine izin vermektir. Ayrıca, gelişen bağışıklık sistemlerine bağlı olarak yeni doğan yavru kedilerle uğraşmadanönce daima ellerinizi yıkamalı, dış giyim ve ayakkabılarınızı değiştirmelisiniz. Bu genel bir kuraldır, ancak özellikle diğer kedilere veya hayvanlara dokunduktan sonra önemlidir.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et