Kedilerde Diyabet: Belirtileri, Nedenleri, Risk Faktörleri, Tedavi ve Yaşam Beklentisi
Makale İçerik Başlıkları
Diabetes mellitus (genellikle diyabet olarak adlandırılır), insülin eksikliğinden kaynaklanan endokrin sistemin bir hastalığıdır. Vücut ya yeterince insülin üretmiyor ya da üretilen insülini kullanamıyor.
Kedilerin de şeker hastası olabileceğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Semptomlar ve nedenlerden tedaviye ve yaşam beklentisine kadar kedilerde diyabet için eksiksiz bir rehber.
İnsülin Neden Bu Kadar Önemli?
İnsülin, ince bağırsağın üst bölümünün yanında bulunan küçük ama hayati bir organ olan pankreasın beta hücreleri tarafından üretilen bir hormondur.
İnsülin, kan dolaşımındaki glikoz (şeker) seviyesini düzenlemek ve bir kedinin vücudundaki dokulara glikoz verilmesini kontrol etmek için gereklidir. İnsülin mevcut olduğunda ve normal şekilde çalıştığında, glikoz kandan dokulara taşınır ve hücreler tarafındanenerjiye dönüştürülür.
Diabetes mellituslu kedilerde, glikozun kandan dokulara taşınması bozulur, bu da hiperglisemiye (yüksek kan şekeri) ve göreceli bir açlık durumuna neden olur.
Kedilerde Diyabet Türleri
İnsanlarda olduğu gibi, veteriner hekimlikte de şeker hastalığının çeşitli sınıflandırmaları mevcuttur.
Tip I Diabetes Mellitus
Tip I diyabet, insülin eksikliği olan diyabet olarak da adlandırılır. Pankreasın vücudun ihtiyaç duyduğu insülin seviyesini üretemediği bu tip şeker hastalığı kedilerde nadiren görülür.
Tip II Diabetes Mellitus
Tip II diyabet, insüline dirençli veya insüline bağımlı olmayan diyabet olarak da adlandırılır. Bu, kedilerde diyabetin en yaygın şeklidir.
Tip II diyabet, göreceli bir insülin eksikliği ile karakterizedir. Bu, kedinin pankreasının yeterli düzeyde insülin üretebilmesine rağmen, dokuların bunu glikoz metabolizması için kullanamayacağı anlamına gelir.
Hangi Kedilerde Diyabet Riski Var?
Genel kedi popülasyonunun % 0,5-1’inin diyabet hastası olduğu tahmin edilmektedir, ancak her yıl artan sayıda kediye teşhis konulmaktadır.
Herhangi bir kedinin yaşamı boyunca diyabet geliştirme potansiyeli vardır, ancak Birmanya gibi bazı ırkların yaşam boyu daha yüksek risk taşıdığı bildirilmiştir.
En yaygın olarak diyabet, orta yaşlı, obez olan erkek ev kedilerinde görülür.
Kedilerde diabetes mellitus için en önemli risk faktörleri şunlardır:
- Obezite
- Fiziksel aktivite eksikliği
- Artan yaş
- Cinsiyet (erkekler kadınlardan daha sık teşhis edilir)
- Kastrasyon (kısırlaştırılmak)
- Glukokortikoid (steroid) tedavisi
Bazı tıbbi durumlar da bir kediyi diyabet geliştirmeye yatkın hale getirebilir.
Kedilerde En Yaygın Diyabet Belirtileri
Tedavi edilmediği takdirde, diyabet, hastalığın kediler için hayati tehlike oluşturan bir aşamasına ilerleyebilir. Bu nedenle, kedilerde diyabet belirtilerini bilmeniz ve kedinizde bunlardan herhangi birini yaşıyor olabileceğini düşünüyorsanız hemen veterinerinizebaşvurmanız önemlidir.
- Artan susuzluk
- İdrar sıklığında ve hacminde artış
- Çöp kutusunun dışında idrar yapmak
- Iştah artışı
- Kilo kaybı (doyurucu bir iştaha rağmen)
- Kusma
- Kas erimesi
- Uyuşukluk veya zayıflık
- Düşük tüy kalitesi (yağlı tüy, kepek)
- Plantigrad duruş (daha az yaygın)
Kontrolsüz diyabet vakalarında, kediler arka bacaklarındaki sinirlere zarar vererek plantigrad duruşa neden olabilir. Bu kediler, pençeleri üzerinde yürümek yerine, tüm ayaklarının neredeyse veya tamamen yere değdiği bir “”düşmüş diz”” ile yürürler.Bu diyabetik nöropatinin bir şeklidir.
Ne yazık ki, kedilerde diyabet semptomlarının çoğu tek başına diyabete özgü değildir. Bu nedenle, diğer hastalıkları (böbrek hastalığı, hipertiroidizm, akromegali veya pankreatit gibi) ekarte etmek için kedinizi veterinerinize götürün.
Kan Glikozu Gördüğünüz Belirtilerle Nasıl İlişkili?
Tüm diabetes mellitus vakalarında (tipi ne olursa olsun), kanda aşırı düzeyde glikoz vardır (hiperglisemi).
Kan şekeri belirli bir eşiğe ulaştığında idrara taşmaya (glukozüri) başlar ve onunla birlikte büyük miktarda su çeker. Bu aşırı idrara çıkma (poliüri) ve dehidrasyon ile sonuçlanır.
Dehidrasyonla mücadele etmek için kediler genellikle aşırı miktarda su içmeye de başlarlar (polidipsi).
Kandaki yüksek glikoz seviyesine rağmen, hücrelere yeterince glikoz taşınmaz, bu nedenle enerji için aç kalırlar.
Algılanan açlığa yanıt olarak, bir kedinin vücudu, enerji için yağ ve protein depolarını parçalamaya başlar, bu da kedilerde kilo kaybı ve kaşeksi (kas kaybı) ile sonuçlanır. Bu kilo kaybı genellikle kedinin iştahının artmasına (polifaji) rağmen meydanagelir.
Veterinerler Kedi Diyabetini Nasıl Teşhis Eder?
Diyabet, kalıcı açlık hiperglisemisi (yüksek kan şekeri) ve glikozüri (idrarda glikoz) karşısında tipik klinik belirtilerin varlığı ile teşhis edilir.
Bu, tam kan çalışması ve idrar tahlili yapılarak teşhis edilebilir. Veteriner hekiminiz kan örneğini serum fruktozamin yapmak için de kullanabilir, bu da kan şekerinin sadece hastanede ölçüldüğü anda değil, zaman içinde yükseldiğini kanıtlamasına olanaktanır.
Diyabetik ketoasidoz
Ek testler yoluyla veterineriniz şunları da bulabilir:
- Yüksek karaciğer enzimleri
- Yüksek böbrek değerleri
- Kanda veya idrarda keton varlığı
- elektrolit dengesizlikleri
- Diğer metabolik bozukluklar
Bu semptomlara diyabetik ketoasidoz (DKA) neden olabilir .
DKA, hücrelerin (glikoza erişemeyen) enerji kaynağı olarak serbest yağ asitlerini kullandığı bir diyabet şeklidir. Bu serbest yağ asitleri, ketoasit adı verilen moleküllere parçalanır.
Kanda ketoasitler ve glikoz biriktikçe , kediniz için hayati tehlike oluşturabilir.
DKA durumuna ilerleyen kedilerde, aşağıdakileri içerebilecek daha şiddetli klinik belirtiler görülür:
- Kusma
- Anoreksiya (yememe)
- İshal
- Aşamalı zayıflık veya uyuşukluk
- Depresyon
- Koma
Bu durumlarda, kedinizin diğer hastalıkları ve diyabetik komplikasyonları belirlemeye yardımcı olacak röntgen ve ultrason da dahil olmak üzere tam bir muayeneye ihtiyacı vardır.
Kedi Diyabeti Tedavisi
Kedi diyabetini yönetmek, siz ve veterineriniz arasında dikkatli ve iyi bir iletişim gerektiren ömür boyu süren bir taahhüttür.
Teşhis anında, kedinizin glikoz seviyeleri kontrol edilene ve kendini iyi hissedene kadar birkaç gün hastanede kalması gerekebilir. Kediniz tanı anında diyabetik ketoasidoz durumundaysa, muhtemelen uzun süre hastanede kalmaları ve yoğun bakıma ihtiyaçlarıolacaktır.
Kedi diyabetinin tedavisinin birincil hedefleri şunlara odaklanır:
- Normal kan glikoz seviyelerini geri yükleme
- Aşırı susama ve idrara çıkmanın klinik belirtilerini azaltmak veya ortadan kaldırmak
- Kilo ve iştahın normalleştirilmesi
- Uygun olmayan şekilde düşük glikoz seviyelerini indüklemekten kaçınmak
Veterineriniz, kedinizin özel ihtiyaçlarına göre hazırlanmış bir plan geliştirecektir. Kedinizin eşzamanlı hastalıkları varsa, veterineriniz bunlara da tedavi önerecektir.
Evde İnsülin Tedavisi
Diabetes mellitus teşhisi konan kedilerin büyük çoğunluğu günlük olarak enjekte edilebilir insülin tedavisine ihtiyaç duyar.
İnsanlarda kullanılanlar gibi oral diyabetik ilaçlar tipik olarak daha az etkilidir ve kediler için çok daha az sıklıkla reçete edilir.
Kan-Glikoz Eğrisi
Kediler için çeşitli farklı insülin preparatları mevcuttur ve her kedi insülin tedavisine farklı yanıt verir (bazıları diğerlerinden daha hassastır).
Bu nedenle tanı anında kan-glikoz eğrisinin yapılması çok önemlidir. Bu, genellikle hastanede olmak üzere bir gün boyunca alınan bir dizi zamanlı kan şekeri ölçümüdür.
Bir kan-glikoz eğrisi, uygun olmayan şekilde düşük glikoz dönemlerinden (hipoglisemi) kaçınırken, kedinizin glikoz seviyelerini kontrol etmek için en iyi sonucu veren insülin tipini ve dozlama sıklığını belirleyecektir.
Etkili bir tedavi planı belirlendikten sonra, veteriner hekiminiz size evde insülin enjeksiyonu yapmanın doğru yolunu gösterecektir. Veterinerinizin talimatlarını yakından takip edin.
Kedinizin İnsülin Dozunu Ayarlama
Ne yazık ki, kedi diyabetini düzenlemek karmaşık olabilir ve veterinerin kedinizin tedavi planında, özellikle tanı anında sık sık değişiklik yapması normaldir.
Kediniz bir hafta kadar evde insülin aldıktan sonra, bir glikoz eğrisi yaptırmak için veterinere dönmeleri gerekecektir.
Kedinizin semptomlarına ve test sonuçlarına göre insülin dozu ayarlanır ve glikoz eğrisi tekrarlanır. Bu döngü, kedinizin semptomları azalana veya azalana ve kan şekeri seviyeleri kabul edilebilir bir aralıkta kontrol edilene kadar devam eder.
Kedinizin diyabetini düzenlemek için doğru insülin dozunu bulmak birkaç ayı bulabilir.
Diyabetik Kedi Bakımı
Kedinizin şeker hastalığını yönetmenize yardımcı olmak için birkaç görevi tutarlı bir şekilde yapmanız gerekecektir.
Kedinizin Glikoz Düzeylerini İzleme
Kedinizin kan şekeri düzeylerinin evde izlenmesi, kedinizin glisemik kontrolünü uzun süreli olarak izlemek için önemlidir. Bu tipik olarak kedinizin kulağının içini delmeyi ve bir şeker ölçer (alpha-trak) kullanmayı içerir.
Bu yöntem kan ölçümleri kadar doğru olmasa da, idrardaki glikoz seviyeleri ölçülerek glikoz seviyeleri daha az invaziv bir şekilde de izlenebilir.
Tüm kediler evde kan şekeri takibine uygun değildir. Veterineriniz, sizin ve kediniz için en uygun izleme yöntemini belirlemek için sizinle birlikte çalışacaktır.
Kedinizin İnsülin Yanıtını İzleme
Evde diyabetik bir kediyi yönetmenin en ciddi risklerinden ve potansiyel komplikasyonlarından biri hipoglisemi (düşük kan şekeri) riskidir.
Bu, veteriner tarafından reçete edilen uygun dozu (veya uygun dozdan daha azını) verseniz bile, evde diyabet tedavisi gören herhangi bir evcil hayvanın başına gelebilir.
Bu nedenle, veterinerinizin beslenme ve insülin verme talimatlarına ve programına kesinlikle uymanız ve evcil hayvanınız yemek yemiyorsa asla tam doz insülin vermemeniz önemlidir.
Kedilerde Hipoglisemi Belirtileri
Hipoglisemi, acil olarak tedavi edilmesi gereken ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur.
Kedilerde hipoglisemi belirtileri şunları içerebilir:
- Donuk akıl yürütme veya oryantasyon bozukluğu
- Derin zayıflık veya uyuşukluk
- Gastrointestinal belirtiler (kusma, ishal, yemek yememe)
- titreyen
- Nöbetler
- Koma
Bu belirtilerden herhangi birini görürseniz, kedinize şekerli bir ürün (mısır şurubu, akçaağaç şurubu, bal) verin ve hemen bir evcil hayvan hastanesine gidin.
Evcil hayvanınız nöbet geçiriyorsa, diş etlerine şurup sürmeyi deneyin, ancak kedinizin sizi ısırmasına karşı dikkatli olun.
Kedinizin Diyetini ve Kilosunu Yönetme
Beslenme, kedilerde diyabet yönetiminin çok önemli bir parçasıdır.
Obezite diyabet yönetimini zorlaştırdığından, veterineriniz kedinizin glikoz seviyelerini düzenlemeye ve kilo vermeyi teşvik etmeye yardımcı olacak bir diyet değişikliği önerebilir.
Bu genellikle kedinizi yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı bir diyete geçirmeyi içerir. Piyasada kediler için birkaç diyabetik reçeteli diyet vardır ve veterineriniz kediniz için uygun bir diyet planı belirlemek için sizinle birlikte çalışacaktır.
Kediniz için uygun bir beslenme planı belirledikten sonra, sıkı bir beslenme programı uygulamanız çok önemlidir.
Veterinerinize danışmadan kedinizin diyetini aniden DEĞİŞTİRMEYİN.
Uygun Egzersizi Sağlamak
Kedinizi fiziksel olarak aktif tutmak, kedinizin sağlıklı bir kiloya ulaşmasına yardımcı olmanın bir diğer önemli bileşenidir. Kedinizi daha aktif olmaya nasıl teşvik edebileceğiniz konusunda veterinerinizden ipuçları isteyin.
Ciddiye alınırsa ve uygun kilo kaybı sağlanırsa, diyabetik kediler, evde insülin enjeksiyonlarının artık gerekli olmadığı bir nokta olan diyabetik remisyona bile girebilir.
Kedinizin Sağlığının Günlük Bir Günlüğünü Tutmak
Trendleri görebilmeniz ve kedinizin normal düzeninden ne zaman saptığını anlayabilmeniz için kedinizin diyetini, glikoz testi sonuçlarını, günlük insülin dozunu ve haftalık vücut ağırlığını günlük olarak tutmanız gerekir. Kalıplardaki herhangi bir değişiklikveterinerinizin dikkatine sunulmalıdır.
Diyabetik Kediler için Yaşam Beklentisi
Kedi diyabetinin tedavisi, tüm aile üyelerinden önemli ölçüde özveri gerektiren büyük, yaşam boyu süren bir taahhüttür. Ayrıca kedinizin veterineriyle tutarlı ve açık iletişim gerektirir.
Uygun veteriner bakımı ve evde bakım ile diyabet teşhisi konan kediler, diyabetleri yaşam beklentilerini önemli ölçüde kısaltmadan sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilirler. Bazı durumlarda, diyabetik kediler remisyona bile girebilir.
Kedinize başka hastalıklar teşhisi konduysa, bu, kedinizin diyabetinin düzenlenmesini zorlaştırabilir ve/veya kedinizin uzun vadeli prognozunu etkileyebilir.