Kedilerde Diş Altında Pus Boşluğu Oluşması
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Diş Kökü (Apikal) Apsesi
İnsanlarda olduğu gibi, kediler de kedinin dişini çevreleyen dokuların altında veya içinde oluşan apikal apseler veya irin oluşumları yaşarlar.
Apseler çeşitli nedenlerle ortaya çıkar, aşırı ağrıya neden olur ve çok başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Bununla birlikte, tedavi edilmezse, bakteriler ağzın diğer bölgelerine yayılarak ciddi tıbbi durumlara neden olabilir.
Apikal apseler hem köpekleri hem de kedileri etkiler.
Belirtileri ve Türleri
Bir kedi diş kökü apsesinden muzdarip olduğunda aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını fark edebilirsiniz:
- Ağız kokusu
- Gevşek dişler
- Yüzün şişmesi
- Görünür bir kırık diş
- Güçlü bir şekilde renksiz diş
- Çiğneme yetersizliği
- Dişlerde artan plak varlığı
Nedenler
Periodontal hastalık, sık ısırma veya çiğneme eğilimi olan kedilerde daha yaygın olan apse oluşumuna neden olabilir. Tedavi edilmezse, yüz veya ağız travmaları, bakteriyel enfeksiyonlar ve diyabetin tümü apse oluşumuna katkıda bulunabilir.
Teşhis
Bir ağız ve diş muayenesi, kedinizde apse olup olmadığını belirleyebilir. Kan testleri ise apsenin altta yatan daha ciddi bir tıbbi durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için kullanılabilir.
Tedavi
Dişin altındaki veya çevresindeki sıvının boşaltılması yaygındır; bu herhangi bir enfeksiyonu ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Çoğu durumda, kedinin iyileşme süresini hızlandırmak için diş çekilir. Soğuk paketler ve antibiyotikler iltihabı azaltmayayardımcı olacak ve evcil hayvanınızın iyileşmesi sırasında rahatlık sağlamak için ağrı kesici ilaçlar verilecektir.
Yaşam ve Yönetim
Takip muayenesi sırasında (tedaviden sonraki 7 ila 10 gün içinde), veteriner hassasiyeti test edecek, çekilen diş bölgesinde iyileşme olup olmadığını kontrol edecek ve enfeksiyon olmadığından emin olacaktır. Enfeksiyon yaygın bir sorundur, bunedenle iyileşme sürecine yardımcı olmak için çiğneme, ısırma ve sert yiyecekleri sınırlayın.
Kedinin iyileşmesini hızlandırmak için ısırması çok zor olabilecek oyuncakları ortadan kaldırmak gibi çeşitli davranış değişiklikleri yapılabilir. Ek olarak, herhangi bir diş anormalliği olup olmadığını kontrol etmek için kediyi düzenli sözlümuayenelere getirin.
Önleme
Güçlü ağız hijyeni ve bakımı, kedinin ağzında apse oluşumunu önlemek için işe yarayabilir. Sert nesneler üzerinde çiğneme miktarını sınırlamak veya kedinin dişlerini çekmek (çekerek) ayrıca apse olasılığını azaltmaya yardımcı olacaktır.