Kedilerde Deri ve Parmak Kanseri (Melanositik)
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Deri ve Rakamların Melanositik Tümörleri
Melanositik tümörler, melanositlerden (pigment üreten cilt hücreleri) ve melanoblastlardan (melanositler geliştiren veya olgunlaşan melanin üreten hücreler) kaynaklanan iyi huylu veya kanserli büyümelerdir. Bu tümörlerin genetik bir temeli yok gibi görünüyor;bununla birlikte, 8 ila 14 yaşları arasındaki kedinin bu duruma daha yatkın olduğu görülmektedir.
Ayrıca melanositik tümörler hem köpeklerde hem de kedilerde bulunabilir.
Belirtileri ve Türleri
Melanositik tümörler, baş, ayak parmakları (rakamlar), kulak ve burunda daha yaygın olmasına rağmen, bir kedinin vücudunun herhangi bir yerinde gelişebilir. Lezyonun konumuna bağlı olarak pigmentli veya pigmentsiz olabilirler. Ek olarak, etkilenen bölgeninyakınındaki lenf düğümleri büyüyebilir.
Bu kitleler yavaş veya hızlı gelişebilir, ancak hastalığın ileri evrelerinde, kanserin akciğerlere yayılması nedeniyle kedi nefes almakta zorlanabilir veya sert akciğer sesleri çıkarabilir. Ayrıca kitleler bir uzvuna yayılmışsa, kedi topal görünebilirveya yürümekte zorlanabilir.
Nedenler
Kedilerde melanositik tümörlerin nedeni şu anda bilinmemektedir.
Teşhis
Hücre muayenesi ve özel boyalar, amelanotik melanomu kötü diferansiye mast hücreli tümörler, lenfoma ve karsinomdan ayırt edebilir. Veterineriniz, özellikle büyüme bir ayak parmağı (veya parmak) ise, alttaki kemiğin tehlikeye girip girmediğini belirlemekiçin etkilenen bölgeyi röntgenle çekebilir.
Tedavi
Tümörün ciddiyetine ve konumuna bağlı olarak, veterinerinizin cerrahi olarak çıkarması gerekebilir. Ayrıca cerrahi olarak çıkarma işlemi tamamlanmadıysa veya kanser diğer hayati organlara yayıldıysa kemoterapi önerebilir.
Yaşam ve Yönetim
Nüksün erken tespiti çok önemli olduğundan, veteriner hekiminiz ameliyattan sonra düzenli kontrol muayeneleri önerecektir (24 ay boyunca her üç ayda bir). Bununla birlikte, kitlenin geri döndüğünden şüpheleniyorsanız, kediyi derhal veterinere götürmenizönemlidir.