Kedilerde Çoklu Kistlerin Neden Olduğu Böbrek Hastalığı
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığı
Bir kedinin böbrek parankiminin büyük bölümleri – hayvanın böbreklerinin normal olarak farklılaşan fonksiyonel dokusu – birden fazla kist tarafından yer değiştirdiğinde, tıbbi duruma polikistik böbrek hastalığı denir.
Kist, hava, sıvı veya yarı katı malzeme ile doldurulabilen kapalı bir kesedir. Böbrek kistleri (hava, sıvı veya yarı katı malzeme ile doldurulabilen kapalı bir kese) önceden var olan nefronlarda (böbrek dokusunun fonksiyonel filtre hücreleri) ve organıntoplama kanallarında gelişir. Her zaman, hastalık kedinin her iki böbreğini de etkiler.
Polikistik böbrek hastalığı genellikle hemen yaşamı tehdit etmese de, kist ilerlemesini ve kanda irin oluşturan toksik organizmaların varlığı olan sepsise yol açabilen sekonder bakteriyel enfeksiyon gelişimini önlemek için mümkün olduğunca erken tedaviedilmelidir..
Hem köpekler hem de kediler polikistik böbrek hastalığı geliştirebilir ve bazı ırklar diğerlerinden daha hassastır. Himalayalar ve İskoç Kıvrımları da dahil olmak üzere Fars ve İran ile ilgili diğer kedi ırkları, diğer ırklardan daha sık etkilenir.
Belirtileri ve Türleri
Polikistik böbrek hastalığını ilk aşamalarda tespit etmek zor olabilir. Kistler, böbrek yetmezliğine veya genişlemiş bir karına katkıda bulunacak kadar büyüyüp sayıca artıncaya kadar genellikle fark edilmeden kalırlar. Çoğu kedi, kist oluşumunun ve büyümesininilk aşamalarında herhangi bir semptom göstermez.
Hastalık ilerlediğinde, bosselatlı (topaklı) böbrekler tespit edilebilir. Bu, karın kaslarının kontrolsüz bir şekilde seğirdiği karın palpasyonu sırasında keşfedilir.
Çoğu böbrek kisti ağrılı değildir, bu nedenle kedi herhangi bir rahatsızlık göstermeyebilir, ancak kistlerle ilişkili ikincil enfeksiyon daha sonra rahatsızlığa neden olabilir.
Nedenler
Polikistik böbrek hastalığının İran kedilerinde kalıtsal bir hastalık olduğu bilinmektedir. Elbette hastalık bu cinsle sınırlı değil, diğer kedi ırkları da buna duyarlıdır.
Bu bilinen bir genetik faktör dışında, böbrek kistleri için kesin uyaranlar tam olarak bilinmemektedir. Çevresel ve endojen faktörlerin de bu hastalığın gelişimini etkilediği görülmektedir.
Kist gelişimine katkıda bulunduğuna inanılan endojen bileşikler arasında paratiroid hormonu (endokrin sistemin paratiroid hormonları tarafından salgılanan bir hormon) ve vazopressin (beynin hipotalamus bölgesinde sentezlenen bir peptit hormonu) bulunur.
Teşhis
Polikistik böbrek hastalığından şüpheleniliyorsa kullanılabilecek bir tanı prosedürü, sıvıların kedinin böbreğinden (sıvının iğne ile alındığı) ince iğne aspirasyonları yoluyla değerlendirilmesidir, bu da kistlerin kökenini belirlemeye yardımcı olabilir.
Bazı organlarda kistlerin varlığını ortaya çıkarabilen abdominal ultrasonografi, idrar analizi ve kistik sıvı muayenesi gerekli olabilecek ek tanı prosedürleridir. İkincil enfeksiyonun gelişip gelişmediğini ve tedavi edilmesi gerekip gerekmediğini belirlemekiçin kist sıvılarının bakteriyel kültürü yapılabilir. Hipertansiyon veya yüksek tansiyon da mevcut olabilir.
Kedinin semptomlarının nedeni polikistik böbrek hastalığı değilse, alternatif tanılar böbrekte tümör, böbrek yetmezliği ve böbreklerin çeşitli kistik hastalıkları gibi doğal olmayan hücre büyümesini içerebilir.
Tedavi
Böbrek kistlerinin ortadan kaldırılması şu anda mümkün değildir, bu nedenle tedavi genellikle böbreklerde enfeksiyon gibi kist oluşumunun sonuçlarını en aza indirmekle sınırlıdır. Büyük böbrek kistlerinden bir iğne ile sıvının periyodik olarak alınması(aspirasyon olarak bilinen bir süreç) ağrıyı en aza indirmek ve kist hacmini azaltmak için kullanılabilir ve bakteriyel enfeksiyon gibi semptomlar ve ikincil komplikasyonlarla başa çıkmak için bir takım ilaçlar reçete edilebilir.
Yaşam ve Yönetim
Polikistik böbrek hastalığı olan kediler, böbrek enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve artan ağrı gibi ilişkili hastalıklar için her iki ila altı ayda bir izlenmelidir. Bakteriyel enfeksiyon ve buna bağlı sepsis (kanda irin oluşturan ve toksik organizmalarınvarlığı) oluşmazsa, kısa vadeli prognoz tedavi olmadan bile olumludur.
Polikistik böbrek hastalığı olan kediler için uzun vadeli prognoz genellikle durumun ciddiyetine ve daha sonra böbrek yetmezliğine ilerlemeye bağlıdır.
Önleme
Polikistik böbrek hastalığının kesin nedeni bilinmediği için alınabilecek spesifik bir koruyucu önlem yoktur. İranlıların neredeyse yüzde 40’ı etkilendiğinden, etkilenmemiş kedilerin seçici üremesi yoluyla hastalığı ortadan kaldırmak neredeyse imkansızdır.Ek olarak, seçici yetiştirme, genetik çeşitliliği azaltabilir, böylece bu ırklarda diğer istenmeyen kalıtsal özelliklerin sıklığını artırabilir.
Perslerin ve İranla ilgili ırkların sahipleri, proaktif bir yaklaşım için polikistik böbrek hastalığının semptomlarına aşina olmalıdır.