Kedilerde Bakteriyel Aşırı Büyüme (Astrovirüs) Nedeniyle Bağırsak Virüsü
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Astrovirüs Enfeksiyonu
Astrovirüs enfeksiyonu, etkilenen hayvanlarda bağırsak hastalığı semptomlarına neden olan küçük, zarfsız RNA virüsünün bir cinsidir. Karakteristik semptomlar ishal ve sulu, yeşil ishal ile karın ağrısını içerir. İshal bir haftadan uzun sürerse, astrovirüsgenellikle bir haftadan kısa sürede geçtiğinden, muhtemelen astrovirüsten kaynaklanmaz.
Astrovirüs tek başına tehlikeli olmasa da sıvı eksikliği ve ishalden kaynaklanan dehidrasyon hızla tehlikeli bir duruma dönüşebilir. Bununla birlikte, kedinin iyileşmesine yardımcı olmak için yatarak geçici olarak sıvılar verilebilir.
Bu virüs kedilerde nispeten nadirdir ve belirli bir cins, cinsiyet veya yaşa bulaşma eğilimi göstermez. Astrovirüs enfeksiyonu kediler arasında bulaşıcı olmasına rağmen, kediler ve insanlar arasında bulaşıcı değildir.
Belirtileri ve Türleri
- Yeşil, sulu ishal
- Dehidrasyon (batık gözleri kontrol edin)
- Anoreksiya (iştahsızlık)
- Ateş
- Karın ağrısı
- Yavru kedilerde genellikle daha şiddetli
Nedenler
Bir kedinin astrovirüs ile enfekte olmasına neden olan şey bilinmemektedir, ancak başka bir kediden edinilen bulaşıcı bir virüstür.
Teşhis
Semptomların başlamasına kadar kedinizin sağlığının kapsamlı bir geçmişini sağlamanız gerekecektir. Veterineriniz daha sonra kapsamlı bir fizik muayene, kan profili ve tam kan sayımı yapacaktır.
Gastrointestinal hastalıklarda, laboratuvar analizi için bir dışkı çubuğu alınması gerekir. Görünen dış semptomların daha derinlemesine incelenmesiyle yönlendirilen, doğru bozukluk bulunana ve uygun şekilde tedavi edilene kadar daha yaygın nedenlerinher birini ekarte eden bir ayırıcı tanı, parazitlerin (örn., bağırsak solucanları) varlığına yönelik testleri içerecektir.), toksik yutma, gıda alerjisi ve semptomlardan sorumlu olabilecek diğer viral enfeksiyonlar. Bunlar, tümü aynı tip semptomlaraneden olabilen rotavirüs, panlökopeni veya enterik koronavirüsü içerir.
Fizik muayene ve tam kan sayımı, kedinizin susuz kalıp kalmadığını ve ne derecede susuz kaldığını ve beyaz kan hücresi sayısının ne kadar yüksek olduğuna bağlı olarak enfeksiyonun ne kadar şiddetli olduğunu veterinerinize gösterecektir. Kan profili, ishalinbir bakteri veya virüsten kaynaklanıp kaynaklanmadığını veterinerinize bildirir.
Tedavi
Tedavi nihai tanıya bağlı olacaktır. Kediniz ishal ve sıvı eksikliği nedeniyle susuz kalmışsa, hemen yeniden sulanması için sıvı alacaktır. İshalin kontrol altına alınması için ilaç da verilebilir. Veterineriniz ayrıca bağırsak rahatsızlığı olan kedileriçin özel, yumuşak, kolay sindirilebilir, yüksek proteinli bir veteriner diyeti de reçete edebilir.
Yaşam ve Yönetim
Kedinizde astroviral enfeksiyondan şüpheleniliyorsa, enfeksiyonlu kedinin ishali bitene veya başka semptomlar gösterene kadar kedinizi diğer tüm kedilerden uzak tutmanız gerekecektir.