Kedilerde Bağırsak Tümörü (Leiomyoma)
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Mide, İnce ve Kalın Bağırsak Leiomyomu
Mide ve bağırsak yolunun bir leiomyomu, midenin düz kasından ve bağırsak yolundan kaynaklanan olağandışı, ancak zararsız ve yayılmayan bir tümördür. Asıl endişe, bu tip tümörün sindirim sistemi yoluyla sıvıların ve katıların normal ilerlemesini engelleyebilmesiveya organları yerinden çıkarabilmesi ve bunun da ikincil sağlık komplikasyonlarına yol açabilmesidir. Genellikle orta yaşlı ve daha yaşlı kedilerde, genellikle altı yaşın üzerinde görülür. Aksi takdirde cinsiyet veya cins yatkınlığı yoktur.
Belirtileri ve Türleri
Karın
- Kusma
- Genellikle anormal bulgu yok
İnce bağırsak
- Kusma
- Kilo kaybı
- guruldama mide
- Gaz (şişkinlik)
- Orta karın kitlesini hissedebilir
- Ara sıra şişmiş, ağrılı ince bağırsak halkaları
Kalın bağırsak ve rektum
- Eksik dışkılama hissi (tenesmus)
- Parlak kırmızı, kanlı dışkı (hematochezia)
- Bazen makat duvarının anüsten dışarı çıkması (rektal prolapsus)
- Rektal muayene sırasında ele gelen kitle hissedebilir
Nedenler
Bilinmeyen
Teşhis
Veteriner hekiminiz, semptomların geçmişini ve bu duruma yol açmış olabilecek olası olayları dikkate alarak kediniz üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. İlk önce sindirim sisteminde yabancı bir cisim veya inflamatuar bağırsak hastalığı,parazit enfeksiyonu veya pankreatit kanıtı arayacaktır.
Bir tümör doğrulandıktan sonra, veterinerinizin onu kanserli bez tümöründen ayırması gerekecektir. Sindirim sisteminin düz kasından büyüyen bir kanser olan leiomyosarkom dahil olmak üzere sindirim sistemini etkileyebilecek farklı kanserli tümör türlerivardır; ve kan dolaşımındaki bir tür beyaz kan hücresi olan lenfositlerden kaynaklanan katı bir neoplazm olan lenfoma.
Kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili dahil olmak üzere tam bir kan profili yapılacaktır. Doktorunuzun mide veya bağırsakta kalınlaşmış bir duvar ortaya çıkarabilecek bir karın ultrasonu sipariş etmesi gerekebilir. Mide leiomyomu ensık özofagus-mide kavşağında, yemek borusunun mide boşluğu ile birleştiği yerde görülür. Gerekirse kontrast çalışması adı verilen özel bir görüntüleme tekniği kullanılabilir. Bu çalışma, kediye X-ışınlarında görünen oral bir sıvı madde (baryum)dozu vermeyi içerecektir. Daha sonra baryumun vücuttan geçişini incelemek için çeşitli aşamalarda filmler çekilir. Bu teknik, sindirim sisteminde yer kaplayan bir kitleyi ortaya çıkarabilir. Bu organlarda yer kaplayan bir kitleyi ortaya çıkarmakiçin kalın bağırsak ve rektumun çift kontrastlı radyografisi de kullanılabilir.
Veteriner hekiminiz ayrıca, muayene edilecek alana, bu durumda gastrointestinal sisteme, takılı bir kameraya sahip esnek bir tüpün yerleştirildiği bir üst gastrointestinal sistem endoskopisi yapabilir ve doktorun boşluğu anormalliklere karşı görselolarak incelemesine olanak tanır. Bu cihazlarda ayrıca doku ve sıvı numunelerinin alınması için ek parçalar bulunur, böylece önleyici tanıyı doğrulamak için bir biyopsi yapılabilir. Bir tümörden şüpheleniliyorsa, doktorunuzun mukozal biyopsi yapmasıgerekecek ve mümkünse gastrointestinal sistemdeki kitleden doku örneği alacaktır. Bu yöntem genellikle derin tümörlerin teşhisi için yararlı değildir. Bu durumlarda, tanıyı doğrulamak için genellikle daha invaziv bir cerrahi biyopsi gerekir.
Tedavi
Cerrahi rezeksiyon (çıkarma) tercih edilen tedavidir. Bu yöntem, tümör güvenli bir şekilde çıkarılabiliyorsa genellikle tedavi edicidir. Çoğu durumda, iyi huylu yapıları nedeniyle, dar kenarlı büyük leiomyomlar bile başarıyla çıkarılabilir.
Yaşam ve Yönetim
Doktorunuz tam bir rezeksiyon uygulayabiliyorsa, normal postoperatif bakım gerekecektir; ek takip gerekmeyecektir. Bununla birlikte, özellikle kediniz ameliyattan önce hipoglisemik (düşük kan şekeri) ise, doktorunuz kedinizin kan şekerini ameliyattansonra izlemek isteyecektir.