Kedilerde Akciğer Lobu Büküm

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Akciğer Lobu Torsiyonu

Akciğer lob torsiyonunda, akciğer loblarından biri bükülür, bu da damarlar ve arterler dahil olmak üzere bronş ve damarların tıkanmasına neden olur. Kan damarlarının tıkanması, akciğer lobunun kanla dolmasına neden olur, bu da etkilenen akciğer dokusunun nekrozu ve ölümü ile sonuçlanır. Bu, kan tükürme, taşikardi veya şok gibi birçok komplikasyona yol açabilir.

Kedilerde akciğer lobu torsiyonu nadir olsa da, yine de acil veteriner müdahalesi gerektiren çok ciddi bir durumdur.

Belirtileri ve Türleri

  • Ağrı
  • Ateş
  • Letarji
  • İştah kaybı (Anoreksiya)
  • Öksürük (bazen kanlı)
  • Özellikle düz yatarken nefes almada zorluk (ortopene)
  • Artan solunum hızı
  • Kan tükürme
  • Artan kalp hızı
  • Soluk veya mavimsi mukoza zarları ( siyanoz)
  • Şok

Nedenler

Akciğer lobu torsiyonu, travma, neoplazi ve şilotoraks gibi önceden var olan durumlarla tutarsız olarak bulunur. Bununla birlikte, göğüs veya diyafram cerrahisi nedeniyle spontan olarak veya bazen bilinmeyen bir nedene (idiyopatik) bağlı olarak da ortaya çıkar.

Teşhis

Semptomların başlangıcı ve doğası da dahil olmak üzere, kedinizin sağlığı hakkında veterinerinize kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir. Daha sonra tam bir fizik muayenenin yanı sıra biyokimya profili, idrar tahlili ve tam kan sayımı (CBC) yapacaktır. Bu testler, ilk tanı için değerli bilgiler ortaya çıkarabilir ve enfeksiyon, anemi belirtileri gösterebilir. Ayrıca kedinizin bağışıklık tepkisinin seviyesini de ortaya çıkaracaktır. Beyaz kan hücrelerinin sayısı, minimum normal aralıktan anormal derecede düşükse, prognoz çok kötüdür.

Kedinizin veteriner hekimi daha fazla değerlendirme için biriken sıvıdan küçük bir örnek almaya karar verebilirken ultrason, bilgisayarlı tomografi ve radyografik çalışmalar genellikle sorun hakkında daha fazlaayrıntı ortaya çıkarır. Etkilenen akciğerin opaklaşması ile birlikte normal mimarinin ve kan damarlarının kaybı genellikle bir röntgende görülür.

Bazı durumlarda kesin tanı ve tedavi için ameliyat gerekir.

Tedavi

Kedinizin yoğun bakım ve tedavi için hastaneye yatırılması gerekebilir, özellikle de etkilenen lobu çıkarmak ve diğer anormallikleri düzeltmek için genellikle tercih edilen tedavi olan ameliyat gerekiyorsa. Anormal sıvı veya kan varsa, veterineriniz drenaja izin vermek için bir göğüs tüpü yerleştirecektir. Kediniz normal nefes alamıyorsa, nefes almasına yardımcı olması için ventilatör desteği verilir. Oksijen tedavisi, sıvılar ve antibiyotikler de tipik olarak tedavi protokolüne eklenir. Ve eğer kedi hayatta kalırsa, etkilenen lobda küçülme ve fibrozis görülecektir.

Yaşam ve Yönetim

Ameliyattan sonra, kediniz ağrılı hissedebilir ve ağrı kesicilere ve ayrıca birkaç gün kafes dinlenmesine ihtiyaç duyabilir. Bununla birlikte, çoğu hayvan başarılı bir ameliyattan sonra tamamen iyileşir. Göğüs tüpü, sıvının drenajını sağlamak için genellikle birkaç gün tutulur. Veterineriniz bu tüpün doğru şekilde nasıl kullanılacağını anlatacaktır. Solunum problemleri de dahil olmak üzere herhangi bir istenmeyen semptom görürseniz, derhal kedinizin veterinerini arayın. Aksi takdirde, talimatlarını takip edin ve kediyi düzenli muayeneler için getirin.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et