Kedilerde Ağız Kanseri (Amelobastoma)

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Ameloblastoma

Daha önce adamantinoma olarak bilinen ameloblastoma, kedilerin diş yapılarını etkileyen nadir bir neoplazmdır. Çoğu durumda, doğası gereği iyi huylu olduğu bulunur, ancak malign, daha yüksek derecede invaziv bir formun da meydana geldiği bildirilmektedir. Diş pasajı içindeki herhangi bir diş yapısını etkileyebilir. Ameloblastoma, kedilerde oldukça nadir görülen bir neoplazmdır. Bununla birlikte, birçok kanserde olduğu gibi, çoğunlukla yaşlı kediler etkilenir.

Belirtileri ve Türleri

Ameloblastom genellikle doğada iyi huyludur ve iyi lokalize kalır. Dişeti boşluğunda sert ve pürüzsüz bir kitle kaplaması fark edebilirsiniz. Bir kitlenin varlığı genellikle bir sahibini veterineri ziyaret etmeye ikna etmek için yeterlidir.

Nedenler

Kesin nedeni hala bilinmiyor. İdiyopatik olarak sınıflandırılır.

Teşhis

Kedinizin sağlığı ve semptomların başlangıcı hakkında kapsamlı bir tarih vermeniz gerekecektir. Veteriner hekiminiz, tümör kütlesi de dahil olmak üzere ağız boşluğunun ayrıntılı bir muayenesiyle kediniz üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili dahil olmak üzere tam bir kan profili de yapılacaktır. Çoğu durumda laboratuvar test sonuçları normal sınırlar içindedir ve bu neoplazma ile ilgili herhangi bir anormallik fark edilmez. Kafatasının röntgen görüntüleri, neoplazmanın kemik yapılarına penetrasyonunu tahmin etmede yardımcı olacaktır. Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması daha rafine sonuçlar verecek ve kediniz için tedavi planının başlatılmasına yardımcı olacaktır. Genellikle derin bir doku biyopsisi yapılır, böylece derinlemesine nüfuz etmiş neoplazm dokusunun bir numunesi incelenebilir. Bu şekilde veterineriniz, neoplazmanın doğada iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığını belirleyebilir.

Tedavi

Ameloblastom gibi çoğu iyi huylu neoplazmada, cerrahi eksizyon tercih edilen tedavi olmaya devam etmektedir. Penetrasyonun boyutu, yeri ve kapsamı belirlendikten sonra, veterineriniz tüm kitleyi çıkarmak için bir ameliyat planlayacaktır. Ameliyat sırasında, neoplazmanın tamamen çıkarılmasını sağlamak için normal dokunun bazı sınırları da çıkarılır. Alternatif olarak, bazı hastalarda sorunun tam çözümü için sadece radyasyon tedavisi yeterliyken, diğer hastalarda tam bir iyileşme için hem cerrahi eksizyon hem de radyasyon tedavisi gerekebilir.

Yaşam ve Yönetim

Çoğu hasta ameliyattan sonra herhangi bir komplikasyon olmaksızın normal sağlığına kavuşur. Kediniz tamamen iyileşene ve normal şekilde yemeye başlayana kadar, özel diyet önerileri de dahil olmak üzere, bakım sonrası için veterinerinizin yönergelerini izleyin. İlk cerrahi veya radyasyon tedavisi tedavisinden sonra, tam ilerleme değerlendirmeleri için her üç ayda bir veteriner hekiminizle takip ziyaretleri planlamanız gerekebilir. Her ziyarette, veterineriniz tümörün yeniden büyümesinin olmamasını sağlayacaktır.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et