Kediler Çikolata Yiyebilir mi?
Makale İçerik Başlıkları
NOT: Kediniz çikolata yemişse, veterinerinizle veya 855-764-7661 numaralı telefondan Pet Poison Yardım Hattı ile iletişime geçin.
Çikolatanın köpek arkadaşlarımız için zehirli olduğu iyi bilinir, ancak kedilerin içine girmesinin daha da kötü değilse de en az onun kadar kötü olduğunu biliyor muydunuz?
Kedilerde çikolata alımı daha az yaygın görünmektedir (belki de “tatlı” şeyleri tadamadıkları için), ancak gerçekleştiğinde, toksisite de aynı derecede şiddetlidir.
İşte kedilerde çikolata toksisitesi hakkında bilmeniz gereken her şey ve kedinizin çikolata yediğinden şüpheleniyorsanız yapabilecekleriniz.
Çikolatayı Kediler İçin Zehirli Yapan Nedir?
Çikolatayı insanlar için böylesine tatmin edici bir muamele haline getiren bileşikler, onu köpekler ve kediler için çok tehlikeli yapanlarla aynıdır.
Çikolata, az miktarda kafein ve daha büyük miktarlarda ilgili bir bileşik olan teobromin içerir. Bu bileşikler metilksantinler olarak bilinir ve her ikisi de klinik toksisite belirtilerine katkıda bulunur.
Genel olarak, çikolatadaki kafein ve teobromin konsantrasyonu, ne kadar kakao bulunduğuyla orantılıdır.
Daha koyu çikolatalar ve fırın çikolataları, küçük miktarlarda bile olsa en tehlikeli olanlardır. Bununla birlikte, beyaz çikolata bile küçük boyutları nedeniyle kedilerde potansiyel olarak klinik belirtilere neden olabilir, bu nedenle herhangi bir türünyutulması ciddiye alınmalıdır.
Kedilerde Çikolata Toksisitesinin Klinik Belirtileri Nelerdir?
Klinik belirtiler genellikle yuttuktan 6-12 saat sonra ortaya çıkar ve ciddi vakalarda üç güne kadar sürebilir.
Aşağıdaki klinik belirtilerden herhangi biri bir kediyle ilgili olabilir:
- Kusma
- İshal
- İştah azalması
- Artan susuzluk
- Artan idrara çıkma
- Artan kalp hızı
- Huzursuzluk
- Nefes nefese kalma veya hızlı nefes alma
- Kas titremeleri
- Nöbetler
- Koma
Bu belirtiler çok hızlı ilerleyebilir. Kalp atış hızı ve ritim değişiklikleri düşük kan basıncına neden olabilirken, kas titremeleri ve spazmlar tehlikeli derecede yüksek vücut sıcaklıklarına yol açabilir.
Tedavi edilmezse, bu değişiklikler ölümcül olabilir.
Kediniz Çikolata Yiyorsa Ne Yapmalısınız?
Kedinizin çikolata yediğinden şüpheleniyorsanız, hemen veterinerinizi veya 855-764-7661 numaralı telefondan Pet Poison Yardım Hattını arayın.
Veteriner hekiminiz tarafından aksi belirtilmedikçe, lütfen işi profesyonellere bırakın ve kedinizi kusturmak için hidrojen peroksit KULLANMAYIN. Bu, kedilerde ciddi mide ülserlerine neden olabilir.
Mümkünse aşağıdaki bilgilerin hazır olması yararlıdır:
- Yutma gerçekleştiğinde
- Yutulan belirli ürünün adı (eğer yanınızda getirebiliyorsanız, ambalajlar HER ZAMAN yardımcı olur)
- Kedinizin yediğini düşündüğünüz çikolata miktarı
- Fark ettiğiniz klinik belirtilerin listesi
Veteriner ziyareti büyük olasılıkla tavsiye edilecek olsa da, bu bilgilere sahip olmak, veteriner ekibinin kedinizin riskini değerlendirmesine ve siz yoldayken bir plan geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Kediniz Çikolata Yerse Veterineriniz Ne Yapacak?
Çikolata alımının tedavisi duruma göre değişir ancak genellikle aşağıdakileri içerir:
dekontaminasyon
İlk adım, kedinizin midesinden mümkün olduğunca çok çikolata almaktır. Veterinerinizin ofisinde bulunan ilaçlarla bile, kedilerin kusması çok zordur. Kedinizi evde kusturmaya ÇALIŞMAMALISINIZ.
Kusmayı teşvik etmek başarılı olmazsa ve toksisite potansiyeli şiddetliyse, bazı kedilere toksinleri bağlamak veya yatıştırmak ve midelerini pompalatmak için aktif kömür verilecektir. Ne kadar az toksin emilirse, ciddi yan etkilerin ortaya çıkma olasılığıo kadar az olur.
Destekleyici bakım
Klinik toksisite belirtileri gösteren kediler için hastaneye yatış olasıdır.
Veterineriniz, spesifik semptomları hedefleyen bir ilaç kombinasyonunu seçecektir (titremeler için nöbet önleyici ilaçlar ve/veya aritmiler için kalp ilaçları). Ayrıca kalbi ve kan basıncını desteklemek için sıvı tedavisi kullanacaklar ve ayrıca kedinizinvücudunun toksini daha hızlı atmasına yardımcı olacaklardır.
Kedilerde Çikolata Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?
Herhangi bir toksik maddede olduğu gibi, yutmaktan kaçınmak her zaman en iyi uygulamadır.
Kediler nadiren yüksekliklerden veya kapılardan caydırıldığından, çikolatayı dolaplarda ve ideal olarak kedi geçirmez kaplarda sakladığınızdan emin olun.
Tezgahın üzerinde unlu mamülleri ve hatta pişirme malzemelerini gözetimsiz bırakmamaya çalışın ya da yemek pişirirken kedinizi mutfaktan uzak tutun.