Kedi İshalinin Sebebi Nedir ve Bu Konuda Ne Yapılmalıdır?

Makale İçerik Başlıkları

.

Kedi dostlarımız hastalıkları ve yaralanmaları inanılmaz derecede iyi gizler, bu nedenle kedi ebeveynleri hastalığın ince belirtilerinin farkında olmalıdır. Bir kedi ebeveyni olarak kedinizin sirkadiyen ritimlerine, enerji seviyelerine, yeme ve içme ilgisine,idrara çıkma ve dışkılama alışkanlıklarına dikkat etmeniz gerekir.

Dışkılama söz konusu olduğunda, tutarlılık, renk ve sıklık, çok dikkat etmeniz gereken faktörlerdir – yetiştirmek biraz garip gelse bile, veterineriniz evcil hayvanınızın kakasını duymak istiyor!

Ve eğer kediniz ishal ise kesinlikle dikkat etmelisiniz. İşte kedilerde ishal hakkında bilmeniz gerekenler.

Kedi İshal Normal mi Ciddi mi?

Kedilerde ishal birçok hastalığın ortak belirtisidir ve asla normal değildir. Nedenleri zararsızdan ölümcüle kadar uzanır.

Yavru kediler, yaşlı kediler, kronik hastalığı olan kediler ve hamile kedilerin tümü, tedavi edilmeyen ishalden kaynaklanan komplikasyonlara bağlı olarak yüksek ölüm riski altındadır.

İshal, özellikle bu popülasyonlarda 24 saatlik bir süre içinde kendi kendine çözülmezse, veterinerlik hizmeti almalısınız.

Dışkı kıvamı, veterinerinize ciddiyet derecesini önerir. Sıvı ishal, bir hayvanı hızla kurutur ve yetersiz beslediği için ilgilidir. Yumuşak, şekilli dışkı genellikle daha az şiddetlidir ancak yine de bir veteriner tarafından değerlendirilmelidir.

Kedilerde İshale Neden Olan Nedir?

Kedi ishali akut veya kronik olabilir ve her biri için farklı olası nedenler vardır.

Akut, ishalin aniden meydana geldiği veya uzun süre devam etmediği anlamına gelir. Kronik ishal, iki ila üç hafta veya daha uzun süren olarak karakterize edilir.

Kedilerde Akut İshal

Kedilerde akut ishalin nedeni söz konusu olduğunda altı ana kategori vardır:

  • Bulaşıcı (parazitik, protozoal, bakteriyel, fungal veya viral)
  • Enflamatuar (gıda alerjileri gibi)
  • Metabolik veya endokrin (diyabet veya hipertiroidizm gibi)
  • Kanserli
  • obstrüktif
  • Zehirli/zehirli

İkramlar veya ani diyet değişiklikleri de kedilerde ishale neden olabilir. Kedinize yedirdiğiniz ürünlerin dikkatli bir şekilde kontrol edildiğinden ve yavaş yavaş tanıtıldığından emin olmanız önemlidir.

İkramlar veya yeni yiyecekler (konserve veya kuru), kontamine olmaları, aniden ortaya çıkmaları, kediler için toksik maddeler içermeleri veya kedilerin alerjisi olan maddeler içermeleri durumunda ishale neden olabilir.

Kedilerde Kronik İshal

Kronik ishalin nedenleri şunlardır:

  • dirençli enfeksiyonlar
  • Kronik inflamatuar hastalık
  • Kötü yönetilen metabolik veya endokrin hastalık
  • doğuştan hastalık
  • Kanser

Kronik ishal, yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabileceğinden özellikle endişe vericidir. Tedaviye dirençli olan uzun süreli ishal, tam çözüm için birden fazla tedaviye ihtiyaç duyulduğu için genellikle çok faktörlü olabilir.

Tedaviye başladıktan sonraki iki ila üç gün içinde kedinizin ishalinde herhangi bir iyileşme görülmezse, potansiyel karmaşık faktörleri kontrol etmek için veterinerinizle iletişime geçmelisiniz.

Kedilerde Kırmızı veya Kanlı İshal

Kanlı ishal her zaman endişe vericidir ve mümkün olan en kısa sürede bir veteriner tarafından ele alınmalıdır.

Dışkıda koyu kırmızı veya siyah renk değişikliği, üst GI kanamasını ve kan sindirimini gösterir.

Dışkıda parlak kırmızı renklenme veya dışkıyı kaplama, alt bağırsak yolu kanamasının bir işaretidir.

Mukus kaplı dışkı, olası dehidrasyon veya parazit enfeksiyonunu gösterir.

Kedilerde Sarı veya Yeşil İshal

Rengi bozulmuş dışkı bazen kedinizin yakın zamanda yediği bir şeyle ilgili olabilir. Örneğin, yeşil dışkısı olan bazı hayvanlarda safra kesesi hastalığı olmasına rağmen, çimen veya yeşil renkli malzeme, her zaman tıbbi bir sorun olmayan yeşil renk bozulmasınaneden olabilir.

Sarı dışkı, karaciğer hastalığı veya yetmezliği, çinko zehirlenmesi, immün aracılı hemolitik anemi veya belirli bakteriyel patojenlerin aşırı büyümesi ile ilgili acil bir durum olabilir.

Veterinerim Kedimin İshalinin Nedenini Bulmak İçin Hangi Testleri Yapacak?

Veteriner hekiminiz, bulaşıcı veya enflamatuar hastalığı taramak için dışkı yüzdürme, antijen testi, sitoloji ve kültürlemeyi içeren dışkı testleri yapabilir.

Kan çalışması, ishalin metabolik veya sistemik nedenlerini değerlendirir ve dehidrasyon veya anemi gibi kedi ishalinin sonuçlarını değerlendirir.

Karın ultrasonu, radyoloji ve endoskopi, kedi ishali nedenleri olarak yabancı cisim yutulması veya kanser olup olmadığını kontrol etmek için kullanılabilir.

Ya Kedim Kusuyorsa ve İshal Olursa?

Kusma, ishal ile birlikte her zaman bir veteriner tarafından ele alınması gereken acil bir durum.

İshalli veya ishalsiz kusma, aşağıdakiler gibi potansiyel olarak yaşamı tehdit eden rahatsızlıklara işaret eder:

  • Bağırsak tıkanıklığı
  • toksin alımı
  • Organ yetmezliği
  • Diyabetik ketoasidoz
  • Addison krizi
  • Şiddetli enfeksiyon
  • Şiddetli gıda alerjileri
yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et