Kedi Aşıları, Kedi Aşı Takvimi, Kedi Aşı Maliyetleri

Kedi aşıları sevgili aile üyenizi korumak için uygun maliyetli bir yoldur. Çünkü hasta bir evcil hayvana sahip olmanın ve veteriner tedavisinin yüksek maliyetli olmasının stresinden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Kedi aşı maliyetleri pet sahiplerine fazla geldiğinde ve bundan kaçınıldığında daha büyük tedavi maliyetleri ile karşılaşılmaktadır.

Makale İçerik Başlıkları

Kedi ve Yavru Kedi Aşılama Programı ve Kedi Aşılama Maliyetleri

Kedinizin etkilenebileceği ve aşılamayla önlenebilecek ciddi enfeksiyonlar vardır. Aşı yapmazsanız, kedinizin sağlığı tehlikede olabilir. Kedi aşıları sevgili aile üyenizi korumak için uygun maliyetli bir yoldur. Çünkü hasta bir evcil hayvana sahip olmanın ve veteriner tedavisinin yüksek maliyetli olmasının stresinden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Kedi aşı maliyetleri pet sahiplerine fazla geldiğinde ve bundan kaçınıldığında daha büyük tedavi maliyetleri ile karşılaşılmaktadır.

Kedinizi kötü hastalıklardan korumak için bir dizi kedi aşıları bulunmaktadır. Bu yazıda kedi aşıları, önerilen aşılama programı, aşılama maliyetleri ve olası kedi aşılama yan etkileri hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklıyoruz.

Kedi Aşıları Nelerdir ve Nasıl Çalışırlar?

Kediler ve kedi yavruları için aşılar, insanlar için nasılsa öyle çalışırlar. Aşılar, kediyi hasta etmeden veya hastalığa yakalanmadan, belirli bir enfeksiyöz ajanla savaşmak için kedinin bağışıklık sistemini tetikleyen sağlık ürünlerdir. Genellikle aşıdaki mikroplar zayıf veya ölüdür. Aslında bazı aşılar mikroplardan hiçbirini içermez, bunun yerine sadece taklit ederler.

Kedinizin aşıları bağışıklık sistemini uyarmak ve eğitmek için tasarlanmaktadır. Kedinizin vücudundaki beyaz kan hücreleri, diğer beyaz kan hücreleriyle birlikte enfeksiyöz ajanla (antijenler) savaşacak proteinler (antikorlar) üretecektir.

Aşıların çoğunun, kedinizin hastalanmasını önleyerek çalıştığını, yani hastalığın belirtilerini göstermelerini engellediklerini anlamanız önemlidir. Bununla birlikte, kedinizin enfeksiyona yakalanmasını kesin olarak engelleyemezler. Eğer enfeksiyona yakalanırlarsa semptomları (enfeksiyonun görünen etkileri) şiddetli olmaz.

En Yaygın Kedi ve Yavru Kedi Aşıları Hangileridir?

Kedi Aşılama protokolümüz, AAFP (American Association of Feline Practitioners) baz alınarak uygulanmaktadır. Program çekirdek aşılar ve çekirdek dışı aşılar olarak iki ye bölünmüştür. Çekirdek aşılar, dünyada nerede yaşadıklarına bakılmaksızın kediler için uygun olan kedi aşılama programındakilerdir. Ülkemizde, çekirdek kedi aşıları kedi herpes virüsü, kedigiller calicivirüs ve kedigiller parvovirüsüdür (aynı zamanda kedigiller panleukopoeni olarak da bilinir).

Kedinin konumuna ve bireysel yaşam tarzına dayalı olarak önerilebilecek diğer hastalıklar için çekirdek dışı aşılar mevcuttur. Bunlar vaka bazında değerlendirilmeli ve veterinerinizle tartışılmalıdır.

Çekirdek dışı kedi aşıları, aşağıdaki hastalıklara karşı aşıları içerir: kedigiller lösemi, kedigiller immün yetmezlik virüsü (AIDS), kedigiller enfeksiyöz peritonit, klamidofilazis ve bordetella bronşiseptika.

Kediniz aşılanacağı zaman veterineriniz F3, F5, F6’ya başvuracaktır.

F3, F5 ve F6 terimleri, kedinizin kaç hastalığa karşı aşılanacağını ifade eder.

F3 Aşı – Feline 3 (F3) üç ana hastalığı kapsar:

Genellikle kedi gribi olarak bilinen herpes virüsü virüsü. Bu genellikle aşılanmamış kedilerde bulunur ve kronik hapşırma gibi uzun süreli sorunlara neden olabilir. Tipik semptomlar, burun akıntısı, kırmızı göz ve diş eti iltihabıdır.

Kedigiller calicivirüs , bu da başka bir hastalık sebebi olabilir ve kedi gribi olarak bilinir.

Feline panleukopeni , aynı zamanda ciddi ve sıklıkla ölümcül gastroenteritlere neden olabilen kedi parvovirüsü olarak da bilinir.

F5 kedi aşılaması, herpes, klamidya ve kedi lösemisine karşı ek koruma ile birlikte kedigiller herpes, kalsivirüs ve panleukopeni için korumaktadır.

F6 aşılaması, kedigiller immün yetmezlik virüsü (Feline AIDS) ile birlikte F5 aşısına dahil edilen tüm hastalıklara karşı immünizasyon içerir.

Aşağıdaki diyagram, çeşitli hastalıkları özetlemektedir ve aşılar bunları kapsamaktadır:

Kedi Aşılama Diagramı
Kedilerde Aşılama Diagramı

Aşılayabileceğiniz kedi ve yavru kedi hastalıkları

Aşağıdaki ana hastalıklardan kedi veya yavru kedi aşılama yoluyla korunulabilir.

Feline Leukemia Virüsü

Kediler, virüsü tükürükten göz yaşına, idrar ve hatta dışkılara kadar hemen hemen her vücut sıvısından kendi sistemlerine geçirebilirler. Kedi barınakları, kedi otelleri ve çok kedili haneler, aşılanmamışsa, kedileri bu virüse yakalanma riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Barınak ortamları özellikle tehlikelidir, çünkü virüs, çöp tepsileri, kedi oyuncakları, tımar ve ortak beslenme alanları yoluyla kolayca iletebilir.

Hasta bir kedi ya da yavru kedi, iştahsızlığa yol açan, hızlı kilo kaybına neden olacak ve anemiye yol açabilecek belirtiler sergileyecektir. Bazı kedilerde de kusma ve ishal olur. Zamanla, kedinin bağışıklık sistemi, kedinin tümörleri ve belirli kanser oluşumlarına kadar bozulacaktır.

Kedinizin kan testinde Feline Leukemia Virüs’ü tespit edilmiş olabilir, ancak şu anda kanser gelişene kadar yapılabilecek bir tedavi mevcut değildir.

Feline Panleukopoenia / Feline Enteritis (Kedigiller Parvovirus)

Feline panleukopoenia da kedi enterit veya kedi parvovirüsü olarak bilinir. Bu hastalık ölümcül olabilir ve ölüm oranı, özellikle yavrular arasında oldukça yüksektir. Aynı zamanda çok bulaşıcı bir hastalıktır, bu da kolayca yayılmayı önlemek için belirli bir dezenfektanın kullanılması gerektiği anlamına gelir. Gebe olan kediler çoğunlukla doğumda yavrularını kaybeder veya engelli yavrular doğurur.

Feline Solunum Hastalığı – Feline Herpes Virus & Calicivirus

Ortak kedi solunum hastalıklarında kedi gribi olarak da bilinen kedi herpes virüs ve kedi calicivirüs vardır. Semptomlar arasında akan gözler, burun akıntısı, öksürme ve hapşırma bulunur. Bu solunum yolu hastalıkları herhangi bir yaştaki kedileri ve yavruları etkileyebilir, oldukça bulaşıcıdır ve kediler daha fazla semptom göstermeseler bile uzun bir süre enfeksiyon bulaştırabilirler. Çoğunlukla ölümcül değildirler ama kedi için önemli sıkıntılara neden olabilirler.

Feline Herpes Virüsü

Bu hastalığın belirtileri, gelip geçici gibi görünmesi, hapşırma ve gözlerin iltihaplanması ve ateştir. Genellikle, burun ve gözlerden dışarı akan mukus ve iltihap içeren hastalığın ilerlemesiyle birlikte kalınlaşan gözler ile seyreder. Bazı kediler yemek yerken ağız yaralarından dolayı zorlanırlar ve iştah kaybı da yaşayabilirler. Bu da kilo kaybını beraberinde getirir.

Feline Calicivirüs

Tipik olarak az belirti gösterir veya göstermez, ancak bazı kedilerde akciğerlerde sıvı birikmesi yoluyla zatürre gelişmesine sebep olabilir. “Kedigiller herpes virüsünü”, “kedigiller calicivirüs enfeksiyonları”ndan ayırmak çoğu zaman imkansızdır çünkü semptomlar çok benzerdir ve sadece Kedigiller (Feline) Solunum Hastalıklarının farklı bir türüdür.

Feline Chlmydophilia

Kedigiller Klamidofili (Feline Chlmydophilia), aslında, kedilerdeki solunum hastalığının bir parçasıdır, ancak kedilerde sıklıkla bir konjuntivit veya pembe göz şeklinde görülür (örn. Göz dokusunun iltihaplanması). Feline chlymydophilia ile birlikte bir kedi, genellikle “Kalsivirüs” veya “Herpesvirüs” solunum yolu hastalığına sahiptir.

Feline İmmün Yetmezlik Virüsü / Feline Aids

Ülkemizde, çok sayıda kediye bu önlenebilir virüs bulaşır. Bu virüs, tükürükte bulunduğu için, çoğu zaman enfekte olan kedilerin ısırması yoluyla bulaşır. Kedi aşıları, kedinizin bu virüsü almasını ve yaymasını engelleyebilir.

Bazı enfekte kediler virüsün hiçbir belirtisi göstermez ve bazıları ateş, iştahsızlık, şişmiş lenf bezleri veya ishal gibi belirtiler gösterir. Virüs kedinin bağışıklığına saldırır ve sonunda kedi çok zayıf düşer, akabinde yaşamı tehdit edici olmayacak derecede basit enfeksiyonlardan bile kedinizi kaybedersiniz.

Aşılanabilecek kedi hastalıklarının özeti

Hastalık adı Belirtiler Risk Aşılar
Feline Solunum Hastalıkları
Feline Herpes virüsü
Kedi gribine benzer belirtiler:
– hapşırma
– öksürme
– ağlayan gözler
– koşan burun
– iştah kaybı
– ateş
Riskler şunlardır:
– bulaşıcı
– kilo kaybı
– kedi için sıkıntı (ölümcül olmasa bile).
F3
Feline Solunum Hastalıkları
Feline Calicivirus
Kedi gribine benzer belirtiler mevcut olabilir
(yukarıda listelendiği gibi)
veya görünmeyebilir
Sıvı birikimi pnömoniye yol açabilir F3
Feline Panleukopoenia Semptomlar:
– kusma
– ishal
– yüksek ateş
– letarji
Riskler şunlardır:
– çok hızlı ilerler
– oldukça bulaşıcı
– ölümcül olabilir
F3 & F5 & F6
Feline Lösemi Virüsü (FeLV) Semptomlar şunlardır:
– iştahsızlık
– kusma
– ishal
– tümörler
Riskler şunlardır:
– tedavi edilemeyen kanser gelişimi
– anemi
F5 & F6
Feline Chlamydia Semptomlar şunlardır:
– gözler kırmızı ve iltihaplı hale gelir
– gözler akıntıya neden olur
– koklama ve burun akıntısı
Genç yavrularda akciğer
enfeksiyonuna neden olabilir
F5 & F6
Kedigiller İmmün Yetmezlik Virüsü (FIV) Semptomlar şunlardır:
– ateş
– iştahsızlık
– şişmiş lenf düğümleri
– ishal
Riskler şunlardır:
– oldukça bulaşıcı
– zamanında tedavi edilmezse
ölümcül olabilir
F6

Yavru Aşılama Kuralları

Yavrular annelerinin sütünden antikor alır ve bu nedenle erken yaşam aşamalarında bir ölçüde korunurlar. Zamanla, maternal antikorlar azalır ve hastalıklara karşı koruma zayıflar. Kedinizin ilk aşılamasını 8 haftalıktan itibaren yapmanız önerilir. İlk aşılamadan dört hafta sonra bir destekleyici aşılma daha tavsiye edilir ve kedinizin ilk yaşam yılı için güvenli büyümesini sağlamak için ikinci aşıdan dört hafta sonra yapılmalıdır.

Kedinizin ikinci ve üçüncü güçlendirici aşıları, anne antikorlarının ilk birkaç ayda azalması nedeniyle gereklidir, ancak yeterince düşene kadar, verilen erken aşıları nötralize edebilirler. Bu yüzden başlangıçta yeterli koruma sağlamak için bir dizi aşı gereklidir.

İyi haber şu ki, kediniz tüm ilk aşıları aldıktan sonra, bazı aşılar sadece yılda bir, hatta her üç yılda bir gerekli olacaktır. Lütfen kedinizin ihtiyaç ve yaşam tarzına bağlı olarak veterinerinizden gerekli aşılama sıklığı konusunda tavsiye alın.

Bir yavru kedi, son aşılamasını aldıktan on gün sonra güvenli hale gelir. Bağışıklığı korumak için tüm yetişkin kediler, her üç yılda bir verilen bazı aşılarla birlikte yıllık güçlendirici aşılara ihtiyaç duyabilirler.

Aşağıda, çeşitli aşıları alırken kedinizin hangi yaşta olması gerektiği ile ilgili bazı genel kurallar verilmiştir.

Hastalık adı Aşılama yaşı Aşılar
Feline Herpesvirus
Feline Calicivirus
Feline Panleukopenia
> 6 haftalık,
daha sonra her 3-4 haftada,
16. haftaya kadar
F3 & F5 & F6
Feline Chlamydia > 9 haftalık,
3-4 hafta arayla iki doz verilmelidir.
F5 & F6
Feline Lösemi Virüsü (FeLV) > 8-12 haftalık F5 & F6
Kedigiller İmmün Yetmezlik Virüsü (FIV) > 9 haftalık,
2-3 hafta arayla iki doz verilmelidir.
F6

Ayrıca ülkemizde artık yavru kedi / kedi mikroçipinin zorunlu olduğunu belirtmek gerekir. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, köpek sahipleri 1 Ocak 2021, kedi sahipleri ise 1 Ocak 2022’den itibaren en geç bir yıl içinde kimliklendirme yapıp bakanlığa bildirecek. Mikroçipler yeni aile üyenizin kayıp olup olmadığını tespit etmesini kolaylaştıracak en basit yoldur. Eğer barınak sağlayıcısı yavru çocuğunuzu mikroçiplememişse, veterinerinizin ilk ziyaretinizde bir mikroçip eklemesini rica etmenizi öneririz.

Kedi Aşılama Yan Etkileri

Aşılar, değerli kedinizin bazı kötü ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden hastalıklara yakalanmasını önlemeye yardımcı olur, ancak aşıların bazı küçük yan etkilere de neden olabileceğini bilmelisiniz.

Burada, kedinizin veya yavrularınızın aşıları aldıktan sonra yaşayabileceği bazı yan etkiler vardır. Bunların çok nadir olduğunu unutmayın:

  • İştahsızlık, vücut ısısında artış, uyuşukluk;
  • Aşının, kusmaya, ishale ve nefes darlığına neden olan alerjik reaksiyonu;
  • Deri tahrişi, enjeksiyon bölgesi etrafında morarma.

Aşıdan kısa bir süre sonra veterinerde kalmak önemlidir, böylece veterineriniz kedinizin alerjik reaksiyon göstermediğini kontrol edebilir. Yan etkiler genellikle, aşı verildikten kısa bir süre sonra gözlemlenirler, saatler veya günler sonra değil.

Kedi Aşılama Sonrası Bakım

Bazı yavru kediler ve yetişkin kediler, hiçbir şey olmamış gibi aşılarından sonra etrafta zıplayacaklar, ancak bazıları ise biraz daha konfor ve mahremiyet isteyebilirler.

Aşılarını takiben kedinizin bakımı için birkaç ipucu:

  • Kedinizi dinlenmek için sıcak ve sakin bir yer ile donatın.
  • Suya ve en sevdikleri yiyeceklere erişebildiklerinden emin olun.
  • Kedinizin enjeksiyon aldığı bölgeyi okşamaktan kaçının, biraz ağrılı olabilir.
  • İlk birkaç gün için zorlu oyunlardan kaçının.
  • Rahat olduğundan ve herhangi bir yan etki göstermediğinden emin olmak için kedinizi düzenli olarak kontrol edin.

Evcil hayvanın hiçbir şey yememesi veya ilk 24 saat boyunca yalnız kalmak istemesi durumunda alarm vermeyin. Bundan sonra kediniz her zamanki haline geri dönecektir.

Kedi Aşılarının Ortalama Maliyeti

Kedi ve yavru aşılama masrafları, aşı tipine ve içinde bulunduğunuz il ya da ilçeye göre önemli ölçüde değişebilir. Ancak, kaba bir kılavuz olarak, ülkemizdeki kedi aşıları genellikle 50-100 TL aralığındadır. Aşılama fiyatlarını öğrenmek için bulunduğunuz yere yakın bir veteriner kliniğinize başvurmanızı öneririz.

Ocak 2023 İstanbul Kediler için Aşı ve Antiparaziter Uygulama Ücretleri (Alt Sınır)

  • Kedi Kuduz (Rabies) Aşısı: 360 TL
  • Kedi Karma Aşıları (FVRCP): 460 TL
  • Kedi Lösemi Aşısı: 460 TL
  • Kedi İmmun Yetersizliği FIV Aşısı: 500 TL
  • Kedi Sprey yada Dökme İlaç ile Dış Paraziter İlaçlama (ilaç ücreti hariç): 150 TL
  • Kedi Uyuz ve Mantar Tedavileri için İlaçlı Banyo Uygulaması: 330 TL
  • Kedi Antiparaziter İlaç Uygulamaları (ilaç ücreti hariç): 100 TL

Kediler İçin Muayene ve Klinik Uygulama Ücretleri (Alt Sınır) 2023

  • Genel Muayene: 460,00 TL
  • Kontrol Muayenesi: 200,00 TL

Ev Süs Hayvanları, Çiftlik Hayvanları Hekimliği 2023 Yılı Alt Sınır Ücret Tarifesi

Kapalı Kedilerin Aşılanması Gerekiyor mu?

Evinizin dışındaki diğer kedilerle veya hayvanlarla hiç temas etmeyen kapalı bir kediniz var ise bile tüm normal kedi aşılarının yapılmasını önerebiliriz. Ne olursa olsun bir gün bir veterinere götürmeniz gerekebilir ve başka hasta kedilerin olduğu anda onların arasında bulunabilir. Kediniz bu durumda risk altında olacaktır.

Aşırı aşılama konusunda endişeli misiniz? Titre testi bir seçenek olabilir.

Son on yılda, hayvanlarımızı aşırı aşılama konusundaki tartışmalarımız artmaktadır. Aşıya bağlı olarak, bağışıklık on iki aydan daha uzun süre dayanabilir. Bazı evcil hayvan sahipleri bu nedenle hala bağışıklığı olan kedilerini aşılama konusunda endişelenirler.

Eğer endişeliyseniz, titre testi ile ilgili veterinerinizle konuşabilirsiniz. Titre testi, kedinizin kanında kalan antikorların seviyelerini test eder. Bunları kontrol etmek için, küçük bir kan örneği alınır ve antikor seviyesini belirlemek için bir laboratuvara gönderilir. Eğer yeterli ise, aşıları geciktirebilirsiniz. Eğer değilse, kedinizi aşılamanız gerekecektir.

Kısaca

Bağışıklamanın gereksiz olduğunu düşünürken ya da pahalıya mal olabileceğini düşünürken, kedinizin mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlanmanın önemli olduğunun farkında olmalısınız. Aksi durumda çok daha fazla maliyetler ile karşı karşıya gelebilirsiniz.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et