Damızlık Erkek Köpeklerde Prostat Hastalığı
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Benign Prostat Hiperplazisi (BPH)
Prostat, köpekteki tek aksesuar seks bezidir. Sağlam (kısırlaştırılmamış) köpeklerde bu bez, ilerleyen yaşla birlikte boyut ve ağırlık olarak artar. Bu, altı yaşından büyük köpeklerde prostatın en yaygın bozukluğudur ve normal bir yaşlanma olayıdır. Bu mutlaka kendi başına hayati tehlike oluşturan bir durum değildir, ancak köpeği çok rahatsız etmenin yanı sıra diğer rahatsızlıklara daha duyarlı hale gelmesine neden olabilir.
Köpeklerde iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH), orta yaştan itibaren köpeklerde yaygın olarak görülen hormon aracılı hücre çoğalmasıdır. Bu durum prostatın bezlerini ve bağ dokularını etkileyerek secde bezinin şişmesine neden olur, bu da daha sonra rektuma baskı yaparak kanalı küçültür ve dışkılamanın köpek için ağrılı olmasına neden olur.
BPH, prostatta östrojende yaşa bağlı bir artıştan kaynaklanır. Önemli prostat büyümesinin meydana gelmesi için hem östrojenler hem de androjenler gerekli olduğundan, östrojen ve androjen oranı arasındaki oranın yaşlı köpeklerde BPH gelişimine katkıda bulunduğuna inanılmaktadır.
BPH”””nin klinik etkileri çoğu köpekte minimaldir veya yoktur, ancak kronik vakalarda BPH, prostatı idrar yolundan enfeksiyona ve ardından bakteriyel prostatit gelişimine daha duyarlı hale getirebilir.
Türler
- Prostatit/Prostatik apse
- Normal sağlam köpeklerin prostat bezi ve idrar yolları steril ortamlardır; prostat içindeki mikrobiyal büyüme, prostatik bir antibakteriyel faktör tarafından inhibe edilir. Prostatit, yani prostat iltihabı, tipik olarak bakteriyel enfeksiyonla birlikte ortaya çıkar ve akut (ani ve şiddetli) veya kronik (uzun süreli) olabilir. Bakteriyel prostatit apse oluşumuna kadar ilerleyebilir. Prostat mimarisinin değişmesi nedeniyle BPH ile ilişkilidir. Bakteriyel prostatit ile eşzamanlı bakteriyel idrar yolu enfeksiyonu her zaman görülmez.
- prostat kistleri
- Prostatik kistler, hiperplazi, kanser veya iltihaplanmaya birincil veya ikincil olabilir. Çoklu kistler, BPH ve skuamöz metaplazi (bir hücre tipinin diğerine değişmesi) ile ilişkili olabilir. Skuamöz metaplazi, östrojene maruz kalma veya östrojen:androjen oranındaki bir değişiklik ile ortaya çıkar. Östrojen, prostat epitelini tabakalı bir skuamöz tipe dönüştürür ve müteakip kanal tıkanıklığı kist oluşumuna katkıda bulunur.
- Paraprostatik kistler (prostatın bitişiğinde bulunan sıvı dolu keseler) prostata bağlıdır, bir salgı yayan deri hücreleriyle çevrilidir ve boyutları değişkendir. Fazla kolajen ve karnabahar benzeri kemik uzantıları içeren daha büyük kistler nadir değildir, ancak neredeyse her zaman sterildirler.
- Prostat neoplazisi (kanser)
- Prostatik adenokarsinom (glandüler dokudan kaynaklanan bir kanser) en sık bildirilen BPH formudur. Diğer tümör tipleri arasında fibrosarkom (fibröz bağ dokusundan türetilen kötü huylu bir tümör), leiomyosarkom (düz kas hücrelerinin kanseri) ve skuamöz hücreli karsinom (cilt hücrelerinin kötü huylu bir tümörü) bulunur. Prostat geçiş hücreli karsinomları tipik olarak prostat bezinin kendisinden ziyade prostatik üretradan kaynaklanır.
- İntakt ve hadım edilmiş köpeklerde prostat neoplazisi insidansı benzerdir. Anormal hücre büyümesinin malign bir formu olan prostat adenokarsinomu, iyi huylu hiperplazi ile ilişkili değildir. Kemik metastazı, prostat adenokarsinom vakalarının üçte birinden fazlasında, tipik olarak yakındaki pelvik kemiklere ve omurgaya meydana gelir.
Kısırlaştırılmamış köpeklerde BPH insidansı yüksektir. Beş yaşına kadar, sağlam köpeklerin yüzde 50″””si BPH”””nin histolojik kanıtlarını sergiler. Prostatın gerçek insidansı bilinmemektedir, ancak veterinerlik pratiğinde yaygın olarak kabul edilmektedir. Yine de. Neoplazi insidansı düşüktür; karsinomlar köpek popülasyonunda 0.29-0.60 arasında rapor edilmiştir. Sağlam köpeklerde prostat kistleri genellikle dört yaşından önce ortaya çıkar. Prostat kanseri genellikle on yaşından önce ortaya çıkar.
Belirtiler
- Prostat hastalığı – genel
- asemptomatik
- Tenesmus (kabızlık)
- Kanlı üretral akıntı
- İdrara çıkma veya dışkılamada azalma
- Stranguria (boşaltmak için süzme)
- İyi huylu prostat hiperplazisi
- hematüri
- hematospermi
- prostatit – akut
- Sistemik hastalık (kusma, uyuşukluk, iştahsızlık, kilo kaybı)
- Pürülan üretral akıntı
- pirüri
- hematüri
- kısırlık
- Sert bacaklı yürüyüş
- prostatit – kronik
- Tekrarlayan/kronik idrar yolu enfeksiyonu
- hematüri
- sert yürüyüş
- kısırlık
- prostat kisti
- BPH için tip açıklamasına bakın (yukarıda)
- Enfeksiyonla ilişkiliyse prostatit”””e bakınız.
- prostat neoplazisi
- Zayıflama
- Diskezi (dışkılama için kusurlu refleks-ağrılı dışkılama)
- Arka uzuvları hareket ettirmede zorluk
- Lumbosakral ağrı (kaburgalar ve pelvis arasındaki sırt ağrısı)
Nedenler
- BPH
- Bozulmamış damızlık erkekler
- beş yaşından büyük
- prostatit
- Prostat enfeksiyonu
- beş yaşından büyük
- skuamöz metaplazi
- Östrojen uygulaması
- hücre tümörü
- paraprostatik kist
- Prostatı çevreleyen dokularda oluşan kist
- sekiz yaşından büyük
- prostat neoplazisi
- Bozulmamış veya sağlam olmayan durum arasında ilişki yok
- on yaşın üzerinde
Teşhis
Semptomların başlamasına kadar köpeğinizin sağlığına dair kapsamlı bir geçmiş sağlamanız gerekecektir. Başlangıçta standart laboratuvar testleri tam kan profilini, kimyasal kan profilini, tam kan sayımını ve idrar tahlilini içerecektir. Bu durumun pek çok olası nedeni olduğundan, veteriner hekiminiz ayırıcı tanı kullanacaktır. Bu süreç, belirgin dış semptomların daha derin bir şekilde incelenmesiyle yönlendirilir ve daha yaygın nedenlerin her biri, doğru bozukluk belirleninceye ve uygun şekilde tedavi edilene kadar dışlanır.
Doktor köpeğinizi iyice muayene edecek ve fizik muayeneye dayalı olarak bazı ön tahminlerde bulunacaktır. Ancak prostata bakmak için tercih edilen yöntem ultrasondur, bu nedenle bu görüntülerin sonuçları veterinerinizin teşhis koyması için ihtiyaç duyduğu bilgilerin çoğunu sağlayacaktır. Ek olarak, ultrason tarafından ortaya çıkarılmayan bilgileri toplamak için röntgen görüntüleme kullanılabilir. Analiz için idrar yolundan kültür örneklerinin yanı sıra meni de alınacaktır ve bir doku kitlesi veya tümör bulunursa, doktorunuz kitleyi tanımlamak için biyopsi de yapabilir.
Tedavi
İyi huylu prostat hiperplazisi için tedavi sadece semptomatik köpekler için endikedir. Kısırlaştırma, üreme değeri olmayan hayvanlar için tercih edilen tedavidir ve bu, sorunu etkili bir şekilde çözmelidir.
Bununla birlikte, köpek üreme amaçları için değerliyse, köpeğin işlevsel olabilmesi için prostatın boyutunu geçici olarak küçültmek için ilaçlar kullanılabilir. Bu tedavi tipik olarak sadece klinik belirtileri azaltmak için kullanılır, böylece yeterli miktarda semen toplanabilir ve ileride kullanılmak üzere dondurulabilir. Uzun süreli bir tedavi anlamına gelmez ve daha fazla tedavi olmaksızın prostat, tedavinin kesilmesinden sekiz hafta sonra tedavi öncesi boyutuna geri döner. Veteriner hekiminiz, arzu edilen semen dozları saklandıktan sonra büyük olasılıkla kastrasyon önerecektir.
Sebebin bakteriyel bir enfeksiyon olduğu tespit edilirse, spesifik kültür ve duyarlılık sonuçlarına göre antibiyotikler reçete edilecektir. Enfeksiyon kronikse, tercih edilen antibiyotikler daha yoğun enfeksiyon formunu tedavi etmek için tasarlanacaktır. Antibiyotik tedavisi enfeksiyonu çözmezse kastrasyon önerilir. Teşhis bir kist ise, tedavi kistin yeri, tipi ve boyutuna göre yapılacaktır. Yine, kastrasyon önerilebilir.
Tanı kanser ise, genellikle tanı anında metastaz yapmıştır. Kemoterapi, kanserin doğasına bağlı olarak önerilebilir, ancak kanser için herhangi bir tedavi veya uzun süreli çare olmadığını akılda tutmak önemlidir. Köpeğinizin başa çıkmasına yardımcı olmak için ağrı kesici ilaçlar reçete edilecektir.
Yaşam ve Yönetim
Veteriner hekiminiz takip ziyaretlerinde prostat sıvısı kültürlerini tekrarlamak isteyecektir. Semen değerlendirmesi, üreme için tutulan tüm köpeklerde yapılmalıdır, ancak bakteriyel prostatitin çözülmesinden 65 gün sonra olmamalıdır. Medikal tedaviden sonra prostat boyutunu değerlendirmek için abdominal ultrasonun da tekrarlanması gerekecektir.
Brucella (Gram-negatif bakteri) testi pozitif çıkan köpekler, bu hastalık oldukça bulaşıcı olduğundan üreme için kullanılmamalıdır. Bruselloz, insanlarda nadir görülen bir hastalık olmasına rağmen, köpeklerden insanlara geçebilen zoonotik bir enfeksiyondur. Köpeğinize Bruselloz teşhisi konması durumunda, köpeğinizden herhangi bir salgı ile uğraşırken gerekli önlemleri almanız gerekecektir.